Genom klara och kloka kliv i utvecklingstrappan kan man komma långt i fälttävlan.
FOTO: Roland Thunholm

Så tar du kliven i fälttävlans utvecklingstrappa

Gunilla Fredrikson hjälper dig på vägen genom trappan
Steg för steg ska nya ryttare nå världseliten i fälttävlan.
Utvecklingsansvarig inom fälttävlan, tidigare förbundskapten Gunilla Fredriksson guidar dig mot toppen.

- Ta tid på dig – vila på varje steg, säger hon när hon presenterar fälttävlans nya utvecklingstrappa.
Fälttävlan är en fantastisk ridsportgren som har allt. Farten och kraften tjusar. Mest handlar det ändå om förtroende mellan häst och ryttare för att utvecklingen ska gå åt rätt håll – uppåt.

- Det gäller att ha tålamod och ta kloka kliv i karriären. Grunderna måste sitta som berg. Både ryttare och häst måste bygga upp självförtroendet innan ett nytt kliv kan tas i trappan, menar Gunilla Fredriksson.
Här går det inte att hoppa över några steg. Helhet, grundridning, kondition, teknik, hästhälsa men även värderingar och teambyggande lägger grunden för framgångar.

Fälttävlans utvecklingstrappa är ett levande dokument som kan komma att fokusera på fler byggstenar och utvecklas ytterligare.
- Stegen i trappan ska vara tydliga. Alla kliv är lika viktiga, från Start Cup och Sugar Cup till olympiska satsningar.

Under EM i Malmö 2013 fick svensk fälttävlan skörda frukterna av ett kontinuerligt arbete. Det svenska laget tog silvret och Niklas Lindbäck och Mister Pooh var fjärdeplacerade. Strålande utveckling av ett ekipage som tagit kliven i utvecklingstrappan från unghästtävlingar till de stora mästerskapen.

- Det är viktigt att alla vi som håller på med fälttävlan ser den klara röda tråden i utbildningen, att vi lär oss rätt saker och vet vilka förutsättningar som gäller inom svensk fälttävlan, säger Gunilla Fredriksson som vill att fler vågar ta stegen.

Här hittar du fälttävlans utvecklingstrappa och förklaringar till vad varje steg innebär, vilket fokus ryttaren bör ha i olika stadier, vad som krävs för att kvala in i träningsgrupper på olika nivåer, vilket fokus landslagsträffarna har och vem som är ansvarig tränare mm.

>> Utvecklingstrappa


Senast uppdaterad: 2018-01-18

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons