Frågor & Svar

Vad är egentligen dopning och vad kan man ge hästen utan risk. Räknas örtpreparat som dopning, eller kanske akupunktur? Här får du svar på de vanligaste frågorna.

Vad är egentligen dopning för hästar? 
Enligt djurskyddslagen får hästar inte tränas eller tävlas på ett sånt sätt att de utsätts för lidande. De får inte heller utsättas för medicinering, dopning eller andra otillbörliga åtgärder som påverkar prestationsförmågan.

Hur vet jag hur lång karenstiden är? 
Karenstiden för att få tävla finns på Ridsportförbundets hemsida. Karenstiden som står på den lilla bipacksedeln som följer med läkemedel gäller slakt, och inte tävling.

» Karenstids och förbudslista

Hur vet jag vilka läkemedel som är dopningsklassade för människor? 
På Riksidrottsförbundets hemsida, www.rf.se, finns en komplett lista över dopningklassade läkemedel.

Jag ger min häst örtpreparat som jag köper i hästbutiken. Det står att blandningen bara innehåller naturliga ingredienser. Då kan det väl inte klassas som dopning? 
Jo! Många läkemedel baseras på örter, därför kan örtpreparat mycket väl klassas som dopning och ge utslag i tester. 
Använd aldrig preparat som saknar fullständig innehållsförteckning. Om du är osäker, kolla listan ovan.

Jag kyler benen på min häst med kylbalsam och olika sorters liniment. Klassas det som dopning? 
Både ja och nej. De flesta kylbalsam som finns på marknaden klassas inte som dopning. På de svenska produkterna står det om de är godkända eller inte, och hur lång tid som ska förflyta innan hästen utsätts för prestation. 
Detsamma gäller för liniment. Men här bör man vara mer försiktig, eftersom vissa produkter är starkare än andra. 
Läs på flaskan och avstå om du är tveksam. Generellt sett ska du aldrig använda preparat som saknar fullständig innehållsförteckning. Om du är osäker, se listan ovan.

Vitaminer är väl inte dopning? 
Vitaminer som ges via fodret klassas inte som dopning, men se upp med vitaminer med örtinslag! Vissa klassas som dopning. När det gäller vitaminer som injiceras (sprutas in i hästen) är karenstiden fyra dagar.

Min häst står i ett inackorderingsstall där alla hästar fodras gemensamt. Oftast använder vi samma hinkar till flera hästar. Finns det någon risk för dopning om en häst behandlas medan de övriga är friska? 
Ja. Risken är stor att en häst som inte behandlas får i sig rester av ett preparat via fodret om samma hinkar eller krubbor används. 
Preparat eller substanser kan finnas kvar i boxmiljön. Därför bör inte andra hästar ställas i den boxen innan man rengjort noga. Det gäller både krubba och strö, framför allt halm. Även om samma häst ska stå kvar i boxen bör man göra rent efter behandlingen - ta ut alla halm och sopa ur. 
Däremot smittar inte medicin bara för att det kommer ut pulver eller granulat i luften. 
Hästar som behandlas ska inte stå i samma box eller hage som hästar som tävlar. Bäst är att ha en behandlingsbox.

Min mamma har ont i axlarna och äter antiinflammatioriska tabletter för det. Ibland använder hon min ponnys box som toalett. Kan det göra att min ponny visar ett positivt dopningsprov om han äter en del av halmen som mamma kissat på? 
Nej, troligen inte. Men för säkerhets skull bör detta undvikas.

Det har kommit många alternativa behandlingsmetoder för häst på senare år, exempelvis akupunktur, kiropraktik och laser. Vilka karenstider gäller? 
Samtliga av de ovan nämnda metoderna har en karenstid på fyra dagar med undantag för massage som inte har någon karenstid alls.

Min häst hade kolik i början av veckan, men är okej nu. Kan jag starta den i helgen? 
Det beror på vilken behandling hästen fick. Om den fick någon form av injektion gäller alltid fyra dagars karens, men ofta är karenstiden längre för andra preparat. Den exakta tiden beror på läkemedlet. 
Om du är tveksam, rådgör med din veterinär. På www.fass.se, under djurläkemedel, finns mer information.

Jag har hört att man kan ge Ipren till hästen om den verkar allmänt nedsatt. Det är ju ett receptfritt läkemedel, så det är väl okej? 
Nej. Ipren är medicin för människor (kallas humanpreparat) som - i likhet med andra mediciner för människor - inte ska ges till hästar.

Hur undviker jag att min häst får i sig något preparat på en tävlingsplats där många hästar är uppstallade tillfälligt? 
Ingen häst på ett tävlingsområde ska medicineras med dopningsklassade preparat. Om du ändå är orolig, kan du göra rent boxen och krubban ordentligt.

Faktagranskning: Dopningsexpert och veterinär Peter Kallings


Senast uppdaterad: 2019-03-29

Annons