Tävlingshästar får stanna hemma

2019-03-01

De svenska hästar som fanns på plats i norska Lilleström den gångna helgen får stanna hemma från tävlingsbanorna ett par veckor till. Redan på plats i Norge kunde Svenska Ridsportförbundet agera utifrån den uppkomna situationen.

Tidigare har rapporterats att en norsk häst på tävlingsplatsen visat neurologiska symptom och därför isolerats. Torsdag 28 februari meddelar det norska Mattilsynet (Läs mer HÄR) att infektion med ekvint herpesvirus (EHV-1) konfirmerats på denna häst samt på en annan häst med anknytning till samma ridklubb i Bergenområdet.

Information och rekommendation från SVA

- Vi hade kontakt med personer på plats i Norge och kunde ha en direktkontakt med ryttarna redan från början, säger Andrea Barth, verksamhetschef för Svenska Ridsportförbundets sportavdelning.

Ryttarna fick instruktioner omgående att hålla sina hästar som varit på plats i Norge isolerade. De ryttare som hunnit åka från tävlingsplatsen kontaktades omgående.
- Vi har ansvarsfulla ryttare som direkt accepterade situationen, säger Andrea Barth.

De svenska hästarna som varit på tävlingen i Lilleström ska hållas isolerade och kan inte börja tävla igen nationellt förrän om knappt tre veckor. Med hästägarförsäkran ansvarar ryttaren för att hästen under de senaste tre veckorna före tävlingens början inte vistats i stall där smittsam sjukdom förekommit, inte heller i stall där misstanke om sådan sjukdom förekommit.

Sverige var först ut med restriktioner, sedan har flera länder följt efter. Fredag 1 mars meddelade Danska Ridsportförbundet att de danska hästar som varit på plats på den norska tävlingsplatsen ska hålla hästarna i karantän i 21 dagar.

Det innebär en påtaglig risk för andra deltagande hästar när hästar utvecklar en allvarlig smittsam sjukdom inne på en tävlingsplats. Det leder också till stora konsekvenser på grund av påföljande nödvändiga isoleringar av samtliga deltagande hästar.

Det internationella förbundets, FEI:s, starka rekommendation är därför att hästarna inte heller tävlar internationellt under de närmaste veckorna. Det är också Svenska Ridsportförbundets bestämda uppfattning.
FEI kommer också att skicka information om EHV direkt till alla ryttare och nationella ridsportförbund som deltog i Lilleström.

Om smittspridning sker på tävlingsplats internationellt kan det medföra ytterligare isoleringsrekommendationer, då svenska hästar kommer tillbaks till Sverige och vice versa. Inkubationstiden för EHV-1 är vanligtvis upp till tio dagar, men kan vara längre. Därför bör friska hästar som utsatts för möjlig exponering för smitta isoleras i minst 21 dagar. För stall som har hästar som varit neurologiskt sjuka eller haft missfall orsakade av virusabort (EHV-1) rekommenderar SVA 28 dagars isolering efter sista symptom.

Smittinformation inför Gothenburg Horse Show 2019

 

Tidigare text 2019-02-24

Misstänkt virusfall i Lilleström Norge

Vid Norwegian Horse Festival i Lilleström, Norge, har en häst visat symptom på misstänkt Equint Herpesvirus, enligt arrangören. Hästen fördes från tävlingsplatsen och hålls isolerad i regionen. Provsvar väntas i början av veckan.  

Sverige har haft en rad ekipage på plats i Lilleström. Ryttarna har fått information. Samtliga hästar hålls under uppsikt och kontrolleras när det gäller feber och andra virussymtom.
De kommer också att hållas isolerade från andra hästar när de kommer hem. Så att smittspridning förhindras.

De svenska hästarna som tävlat i Lilleström har inte stått uppstallade i närheten av hästen som visat symtom. Men största försiktighet bör vidtagas kring hästar som varit på plats i Lilleström. Tjänstemän på Svenska Ridsportförbundet har varit i kontakt med de svenska deltagarna och informerat.

Redan under lördagen lämnade en rad ekipage Lilleström efter att ha avslutat tävlande.
- Arrangören har gått ut med den information som finns. Stämningen på tävlingsplatsen är lugn, säger Anton Granhus, kommunikatör på Norges Rytterforbund.

  

 

Annons