Jens Fredricson delar med sig av sina bästa tips på en miniclinic på Strömsholm.
FOTO: Karin Moberg Granström

Detaljerna gör att du lyckas - Jens tipsar

2017-03-19

Jens Fredricson uppmanar till positiva tankar och enkla förberedelser - allt för att lyckas inne på hoppbanan. Under en miniclinic på Strömsholms vårmeeting för ponny, delar han med sig av sina bästa tips på förberedelser innan startsignalen går.

– Vad är det värsta som kan hända om man gör bort sig? Är det så att man hamnar i fängelse? frågar Jens när han rider in på tävlingsbanan.

Nervositet är ett vanligt hinder för prestation under tävling. Nervositet är också något du som ryttare kan jobba på, till exempel genom att inse att det inte är så farligt att misslyckas ibland. Det enda du kan göra, är att ge dig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas.

– Jag kan bara påverka min egen prestation. Jag kan ju inte påverka hur det går för mina motståndare och försöker jag göra det skapar det bara stress. Då står jag och hoppas att de ska riva, vilket bara blir negativt. Det blir negativt fokus på motståndarna istället för positivt fokus på mig själv, säger Jens.

Jens delar med sig av sina egna bästa tips för vad han gör innan tävlingsrundan - från bangång till startsignal.

Gå banan
– Jag tycker du ska gå banan själv. Då kan du fatta dina egna beslut och göra en plan som passar just dig och din häst. Sedan när du har gått hela banan kan du diskutera den med din tränare eller någon annan.

Jens berättar att hans bror Peder alltid antecknar medan han går banan - hur långa distanser är, vilka vägar han ska rida och så vidare.
– För mig fungerar inte det, jag kan ju inte ta fram det där pappret sedan när jag rider banan. Jag blundar och går igenom min ritt i huvudet istället, då sitter den där mentalt sedan när jag kommer in och ska rida, berättar han.

En liten detalj som Jens lyfter fram är att borsta av sulan på skorna efter bangången.
– Sitter fibersanden kvar under sulorna är det lätt att halka i stigbygeln, säger han.

Framhoppningen
Innan du sitter upp är det viktigt att kontrollera att utrustningen är hel. Om något stigläder är slitet och riskerar att gå sönder på banan ger det inget roligt resultat.

Ett annat tips är att verkligen samarbeta sedan när det är dags för framhoppningen.
– Kolla vilka som är före och efter dig och be dem som hjälper er att faktiskt prata med varandra och komma överens om när de ska sänka och höja.

Blir det kaos på framhoppningen kan det vara svårt att släppa det när det är dags att gå inte på banan. Då är det bra att ha ett system som funkar och kunna hjälpas åt för att alla ska få tillräckligt med tid att hoppa fram.

Mot banan
Efter framhoppningen är det bra att se efter att sadeln sitter som den ska och att sadelgjorden är spänd. Har sadeln glidit bak kanske du behöver sadla om.

– När du väl kommer in på banan är det viktigt att du själv är lugn, utan att vara slö, säger Jens.

Om ditt hjärta slår alldeles för fort och hårt, kommer hästens puls också gå upp. Den kommer tolka dina signaler som att det är något farligt som väntar där inne, istället för att ryttaren bara är lite nervös.
– Andas och håll dig lugn. Tala om för hästen att det här är något tryggt, inte något farligt.

Har du en lite seg häst tipsar Jens om tempoväxlingar innan start för att kontrollera att hästen redan är med. När du väl har passerat startlinjen ska du inte behöva ändra massor. Har du istället en lite het häst kan det vara bra att galoppera runt i lite lugn takt i lätt sits och klappa om hästen innan start.

– Sedan tycker jag det allra viktigaste är att vi är schyssta mot våra hästar, berömmer dem och visar på god ridning. Din egen besvikelse får aldrig gå ut över hästen. Det är jätteviktigt för ridsportens framtid att vi visar på bra horsemanship. Alla här älskar sina hästar och ponnyer och det ska vi visa också, avslutar Jens.

Text och bild: Karin Moberg Granström

Och så här gick det i kvalet till SM i Inverkansridning - Klicka HÄR för resultatlistor

Finalen i inverkans-SM rids vecka 30 på Sundbyholm.

Regler SM inverkansridning (pdf)
Kvalplatser    
Protokoll inverkansridning  

Folksam Ponnyallsvenska
Regler, Elitserien, Lag-SM ponny 2017
Aktuell ställning 
Deltagande lag och zonindelning 
Tävlingsplatser och datum 

Strömsholm 17-19 mars
Start- och resultatlistor 

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons