Douglas Lindelöw på Zacramento (arkivbild).
FOTO: ROLAND THUNHOLM

Sverige femma i NC-finalen

2017-09-30

Det blev en tuff start för Sverige i Longines FEI Nations Cup Final i Barcelona, när Henrik von Eckerman fick två nedslag. Med två felfria ritter, av Douglas Lindelöw och Peder Fredricson, räckte resultatet till en femteplats.

- Laget kämpade jättebra och även om man alltid vill mer är en femteplats i en världsfinal bra, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Finalen blev kraftigt försenad sedan några strålkastare slutade fungera innan tävlingen börjat. Till slut togs beslutet att flytta några hinder men då fick teknikerna igång strålkastarna igen och banan återställdes. Över en och en halv timme försenad kunde till slut förste ryttaren starta.

Henrik von Eckermann på Mary Lou gick ut som trea och fick två nedslag, det första på inhoppet i tvåkombinationen efter vattnet och det andra i trekombinationen i sista linjen.
- Henrik fick ju värma upp två gånger och det är väl inte optimalt men det var ju lika för alla som startade i början, säger Henrik Ankarcrona.

Douglas Lindelöw på Zacramento gjorde en lysande runda inom tiden, liksom Peder Fredricson på H&M Christian K.
- De gjorde båda två riktigt starka rundor på en tuff bana, säger Henrik Ankarcrona.

Evelina Tovek på Castello fick problem och kom till slut i mål med 32 fel.
- Evelina hade en tuff dag på jobbet och det finns mycket att lära men så är det ibland, konstaterar Henrik Ankarcrona.

Nederländerna vann på 1 fel, USA blev tvåa på 4 och bättre tid än trean Belgien. Schweiz och Sverige slutade på 8 fel.
- Vi har ju ändå slagit flera av de stora ryttarnationerna och jag tror att när vi vaknar imorgon kommer vi ändå att vara nöjda, säger Henrik Ankarcrona.

Resultat

Evelina Tovek in i NC-laget

Evelina Tovek stod för en praktskräll när hon för en vecka sedan red in överst på prispallen i Global Champions Tour i Rom. Det gjorde intryck på förbundskapten Henrik Ankarcrona och nu blir hon trumfkort i lördagens svenska lag i Barcelona.

Henrik von Eckermann på Mary Lou, Douglas Lindelöw och Zacramento, Evelina Tovek med Castello och sist ut Peder Fredricson på H&M Christian K, rider i det svenska laget. Rolf-Göran Bengtsson på relativt orutinerad Spring Dark står över den här gången.

- Hästarna ser fina ut och ryttarna är laddade så nu ser vi fram mot lördagen, säger Henrik Ankarcrona.

Det är upplagt för en spännande lördagskväll när den avgörande finalklassen i FEI Longines Nations Cup startar 21.00. Torsdagens kvalklass var svår nog och finalen lär inte bli enklare. Spanske banbyggaren Santiago Varela kan konsten att ställa utslagsgivande frågor.

Sverige, Kanada, USA, Frankrike, Belgien, Schweiz, Nederländerna och Tyskland börjar alla om från noll och allt kan hända.

Vid en eventuell omhoppning utser respektive förbundskapten en ryttare från varje nation som rider.

Sverige med till NC-finalen

Det blev tufft redan i första omgången av Longines FEI Nations Cup-finalen i Barcelona. Sverige slutade på delad sjätte plats och är med till lördagens final.

- Målet vara att ta oss till finalklassen på lördag och det lyckades vi med, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Förhandstipset var att det skulle bli tufft att ta sig vidare och det blev det. Henrik Ankarcrona har möjlighet att stuva om i laget och får fundera på en vinnande strategi.
- Hästarna har hoppat fint så det känns bra och nu laddar vi om inför lördagen, säger Henrik med tillförsikt.

Nederländerna och USA var felfria innan Henrik von Eckermann mer Mary Lou gick ut som första svenska ryttare. Mary Lou satte varje hov rätt och det blev en snygg och, som det skulle visa sig senare, betydelsefull nolla.

Nederländerna, USA, Sverige, Frankrike, Kanada var felfria efter första omgången. Hemmanationen Spanien fick en tuff start när deras första ryttare utgick.

Det började bra för Sveriges andra ryttare Rolf-Göran Bengtsson med Spring Dark men tyvärr höll det inte hela vägen, tre nedslag blev resultatet.

Efter andra omgången hade hela sju lag minst en felfri ryttare, däribland Sverige, och delade på ledingen.

Douglas Lindelöw på Zacramento gjorde en lysande rund men fick ett oturligt nedslag i slutete av banan.

Inför sista rundan delade Italien, Frankrike och Kanada på ledningen.

Peder Fredricson på Christian K gjorde bjöd på en riktig nagelbitare med ett nedslag ytterligare ett nedslag och Sverige slutade på 8 fel delad sjätteplats med fyra andra lag. Ett skulle räknas bort och det handlade om sekunder. Till slut stod det klart att sekunderna var till svensk favör och laget kan nu förbereda sig för lördagen avslutande finalklass.

Sverige ut som tia i NC-finalen

Sverige startar som nummer tio i torsdagens inledande klass i Longine FEI Nations Cup Final. Henrik von Eckermann är förste man ut i det svenska laget.

Henrik von Eckermann på Mary Lou startar först av svenskarna, därefter rider Rolf-Göran Bengtsson på Spring Dark. Tredje ryttare är Douglas Lindelöw på Zacramento och siste man är Peder Fredricson på Christian K.

Startordning nationslag
1) Nya Zeeland 2) Nederländerna 3) Schweiz 4) Förenade Arabemiraten 5) Storbritannien 6) Belgien 7) Irland 8) USA 9) Italien 10) Sverige 11) Frankrike 12) Spanien 13) Brasilien 14) Tyskland 15) Kanada

Konkurrensen om de åtta platserna i lördagens avgörande omgång är stenhård. Tyskland med Marcus Ehning i spetsen vill försvara sin seger från förra årets final och det irländska guldlaget från EM jagar ännu en finalvinst. Tre fjärdedelar av det franska OS-laget som tog guld i Rio finns på plats.

PRELIMINÄRT TIDSPROGRAM
Torsdag 28 september 14:30
Longines FEI Nations Cup Final - omgång 1 
Alla 15 lagen

Fredag 29 september 21:00
Longines FEI Nations Cup Final - Challenge Cup
för de lag som är placerade 9-18 i omgång 1

Lördag 30 september 21:00
Longines FEI Nations Cup Final - Final
för de lag som är placerade 1-8 i omgång 1

Fredag och lördag gäller att lagen startar från noll, i omvänd startorning efter placering i första omgången.Vid en eventuell omhoppning startar en ryttare per nation.

Fullständiga regler

Arrangörens hemsida 

Startlistor och resultat

  • 5 år i rad blir det med FEI nations Cup Final i Barcelona.
  • 19 kvaltävlingar i 19 olika länder har genomförts under säsongen.
  • 50 nationer från sju olika regioner har deltagit i kval världen runt.

Svenska laget redo för världsfinal

Knappt har de svenska hoppryttarna hunnit andas ut efter ett lyckat EM förrän nästa stora utmaning väntar. Den 28 september – 1 oktober samlas världseliten i Barcelona, Spanien, för den stora finalen i Longines FEI Nations Cup Jumping. 
- Vi är väldigt taggade och åker dit för att hålla den svenska fanan högt, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona, som kommer med ett starkt svenskt lag.

Fem ryttare och sex hästar har tagits ut till laget. De är: 
Peder Fredricson - H&M Christian K, ägare: Stuteri Arch
Douglas Lindelöw – Zacramento (SWB, e. Cardento, u. Madam Butterfly, ue. Cortus), uppf: Björn Mattsson, ägare: Håkansson Häst AB
Henrik von Eckermann - Mary Lou 194, ägare: Karl Schneider, eller Chacanno, ägare: Darier Bertrand
Rolf-Göran Bengtsson – Spring Dark, ägare: Andrea Sigrist Murphy, Kevin Murphy och Horse Management GmbH
Evelina Tovek – Castello 194, ägare: Susanne Tovek

- Det är ett spännande lag med väldigt mycket erfarenhet. Vi har flera hästar som har presterat bra under säsongen, men även ett par up-and-coming som blir kul att se, säger Henrik Ankarcrona.

15 nationer startar i Nations Cup-finalen som avgörs över tre dagar, där alla lag startar två omgångar var. De åtta bästa lagen efter första omgången går till lördagens stora final. Resterande tio lag får starta i fredagens tröstfinal, Challenge Cup. Förbundskaptenerna har chansen att byta ryttare mellan omgångarna.

- Vår målsättning är först och främst att ta oss till lördagens final. Sedan får vi sätta nya mål. Men det är klart att vi vill vara med och slåss, säger Henrik Ankarcrona, som dock har siktet inställt längre fram.
- Det här är väldigt viktigt för projekt lagbygge 2018, säger han, med syfte på VM i USA om ett år.

Longines FEI Nations Cup Jumping Final hålls på den legendariska arenan Real Club de Polo de Barcelona, där de Olympiska spelen hölls för 25 år sedan. Förutom äran rider lagen om nästan 15 miljoner kronor i prispengar i finalen.

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons