Mounted Games - så går det till

Kan det bli mer publikvänligt? Knappast - fart, fläkt och spänning hela tiden.

Att det dessutom är en lagsport som kräver inte bara egen skicklighet utan även ett gott samarbete mellan alla ponnyer och ryttare i laget gör det till en fantastisk uppvisning. Mounted Games är en stor internationell sport.

Grenar

I denna spellista finner du nio stycken olika grenar, hur de går till samt vilken utrustning som behövs.

Ryttarens utrustning

Ryttare skall vara iförd godkänd hjälm. Vid nationell tävling krävs ridkängor. Vid lokal- och intern tävling krävs ridkängor med klack eller ridstövlar.

Det är inte tillåtet att använda varken sporrar eller spön i Mounted Games. Dessutom får inte tyglar eller annat material från banan användas för att driva på ponnyn.

Ponnyns utrustning
Vad gäller ponnyns bettsling så följer Mounted Games samma regler som för ponnyhoppning. För vidare upplysning om vilka bett som gäller se ponnyhoppningens TR.

Krav för att tävla
Ryttaren måste ha en lokal licens och medlemskort för den klubb han/hon tävlar för.

Ryttaren måste rida på en ponny och den måste ha ett godkänt vaccinationskort.

REGLER
Växlingar
Om en växling missas av två ryttare så får endast de ryttare som var inblandade i växlingen plocka upp eventuella tappade föremål.

Tappade/välta föremål
Om ett föremål tappas eller välts så måste ryttaren plocka upp eller återställa på rätt plats det innan han/hon fortsätter grenen. Om ryttaren hoppat av ponnyn måste ryttaren upp på ponnyn där misstaget gjordes innan han/hon fortsätter. Detsamma gäller om ryttaren tappar sin ponny.

Förstört material
Om material förstörs av en ryttare under tävling så är laget diskvalificerat i den grenen. Såvida ryttaren inte kan fortsätta grenen med det brutna materialet.

Banor
Varje lag tilldelas en bana som normalt sett skiftas från gren till gren. Om en ryttare inte håller sig till sin bana och därigenom stör ett annat lag kan dennes lag diskvalificeras från den grenen. Däremot går grenen inte om.

Hattband
Den siste ryttaren i varje lag skall bära ett hattband för att domaren skall kunna hålla reda på vem som rider sist i varje lag. Det får inte överlämnas till annan ryttare när grenen börjat

Start och målgång
Samtiliga grenar startas med hjälp av startflagga utan muntlig förvarning. Först i mål med samtliga ryttare har vunnit. Ryttaren måste sitta grensle i sadeln när han/hon passerar mållinjen men fötterna behöver inte vara i stigbyglarna


Senast uppdaterad: 2019-06-28

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons