Ta hand om din unghäst.

Så bygger vi upp de talangfulla unghästarna

2019-04-09

Vad som krävs för att unghästen ska få en god uppväxt och utbildning och kanske bli en av de mästerskapshästar som alla letar efter, pratades det om under Gothenburg Horse Show vid ett seminarium.

I panelen satt veterinär, uppfödare och utbildare av unghästar tillsammans med hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona och A-tränaren Ann Catrin Carlsson, även hon i hoppningens landslagsledning.

Arrangör var försäkringsbolaget Folksam som bland annat ställt frågan om när hästen är redo för olika slags arbete?
-  Det är tveksamt om fyraåringar alls ska tävla till exempel, var ett svar från Henrik Ankarcrona.
- Det är bra med unghästtävlingar, men varje gång som hästen går ut från en bana så ska den ha fått en bra resa, den ska ha blivit starkare mentalt. Tävlingar för fyraåringar sänder signaler att det bara är att köra på, men här krävs ansvar och försiktighet och att man alltid sätter hästen i centrum, sa han.
Henrik Ankarcrona
- Med den goda avel vi har i Sverige i dag så behöver vi egentligen inte längre lära hästarna att hoppa. Vi behöver bara se till att de är friska och har det bra.

Uppfödaren Christina Olsson, som också är ordförande i SWB:s Avelsvärderingsnämnd, berättade att hon har avlat mycket på just talang.
-  Men ju mer talang en häst visar, desto större risk att man går för fort fram med den. När hästarna blir allt bättre så måste man hålla koll på sig själv. Att hästen inte säger ifrån kan skada hållbarheten. Ge mycket vila och många pauser under utbildningen, sa hon.

Unghästutbildaren Malin Rinné höll med och sa att hon aldrig forcerar utbildningen.
- Hästens välbefinnande måste komma i första hand. Det gäller att känna av vad varje häst behöver.

Björn Svensson, som även han utbildar unghästar, tycker att alla ska vara klara för att kunna gå ett treårstest i maj, men att alla sedan inte behöver göra testet.
- Man måste inte delta i alla championat bara därför att de finns, sa han.

Uppfödaren Eva Oa Gudmundsson, som samarbetar mycket med Björn Svensson, tycker att det är viktigt att hästen får vara just häst. Att den som föl och unghäst får gå på stora marker och i stora flockar. Själv håller hon tjugo ston i en flock.
-  Men många lurar sig på lösdrift, det beror helt på hur man bygger den. Lägger du en storbal sådär 40 meter från ligghallen så kommer hästen att gå den sträckan på morgonen, stå där under dagen och sedan gå de 40 meterna tillbaka, säger hon.
Inte mycket till rörelse alltså.
-  Man ska helst ha tillgång till riktigt mycket mark, och man ska lägga fodret på backen för att hästen ska få en naturlig ätställning.
Laura

FEI-veterinären Laura Hirvinen, en av Sveriges främsta hästkirurger, sa att det definitivt finns ett samband mellan osteochondros, lösa benbitar, och att föl och unghästar står inne i box för mycket.
- Jag anser också att unghästen ska vara röntgad innan den börjar att arbetas, senast som 2-åring ska man göra det.

Laura Hirvinen sa också att hon, bland vad hon kallade amatörryttare, såg större problem med dålig rakriktning i ridningen bland hopphästar än de som tränas för dressyr.
- Och en häst som springer snett kommer att bli halt. Med större kunskaper som ryttare så kan man korrigera sådant.

Ancan

Det alla var överens om var att hästens bästa måste komma i första hand i all träning av unghästar. Som Ann Catrin  ”Ancan” Carlsson sa:
- De talangfulla unga hästarna måste få byggas upp ordentligt så att de kan fortsätta att vara just talanger.
Uppfödare och unghästutbildare var också överens om att man måste kunna lita på varandra och ha samma mål.
-  Det är viktigt att känna sig trygg med sin unghästutbildare, sa Eva Oa Gudmundsson.

förstasidan

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons