SM.medaljörer hos Viarps KoRK.
FOTO: Viarps KoRK

SM-mästare korade i Viarp

2017-08-06

I helgen avgjordes både vilken ryttare som fick den sista svenska EM-biljetten, en plats  i det svenska Para-dressyr-laget, och vilka ryttare som nu kan titulera sig svenska mästare när SM i Para-dressyr avgjordes hos Viarps Kör- och Ridklubb.

Helgens SM-tävling i Paradressyr blev en framgång för Viarps Kör- och Ridklubb.
- Det märks att klubben lagt ned mycket jobb på förberedelserna, säger landslagsledare Agneta Aronsson.
Även ryttarna var nöjda med den nya fina anläggningen och kringarrangemang, som ryttarfest med middag, underhållning och showinslag.
- Det sätter guldkant på det hela säger Felicia Grimmenhag.

Jämna tävlingsresultat
Fem guldmedaljörer utsågs och det var ett glatt gäng som tog emot sina priser. Extra glad var Lena Malmström, som förutom vinsten fick en plats i laget som rider EM i Göteborg den 21-27 Augusti.
Agneta Aronsson var nöjd med prestationerna, och allt gick så som hon hoppats och förväntat sig.
- Domarna var väldigt jämna i sina bedömningar, vilket känns rättvist, säger Agneta. Det var en tuff kamp ända ned till tiondelarna mellan vissa ekipage.

Uppladdning inför EM
Planen inför EM är satt sedan lång tid tillbaka – nu gäller det för ryttarna att finputsa på detaljerna och se till att hålla sina hästar motiverade så att de kan komma till EM-tävlingarna med gott självförtroende.
- Det finns gott hopp om medalj, säger Agneta, och det första delmålet för varje ryttare är att ta sig till final. Oavsett antal startande så går 8 ryttare vidare till final i respektive grad.
- Vi ser verkligen fram emot Europamästerskapen i Göteborg som kommer att vara en riktig hästfest. Extra roligt också att fyra discipliner samlas på samma ställe –  hoppning, dressyr, körning i fyrspann och paradressyr.

Resultat från SM i Para-dressyr

Och EM-biljetten gick till Lena Malmström

 

Den 5-6 augusti i år arrangeras SM i Paradressyr hos Viarps Kör- och Ridklubb, norr om Härslöv, lite öster om Landskrona.

“Vi på VKRK är mycket stolta över att få arrangera SM i Paradressyr, och vill att det ska bli en positiv upplevelse för alla som kommer hit. Vi står för att ridningen ska vara en inkluderande sport tillgänglig för alla - något vi aktivt jobbar för i den dagliga verksamheten.”

Det är ett namnkunnigt startfält som dyker upp, bekräftar landslagsledare Agneta Aronsson. Samtliga ryttare som representerar Sverige när Longines FEI EM i Ridsport avgörs i Göteborg den 21-27 augusti kommer att vara på plats.

I dagsläget har tre ryttare fått klartecken: Louise Etzner Jakobsson, Anita Johnsson och Felicia Grimmenhag.  Den fjärde platsen i laget slåss två ryttare om, Lena Malmström och Christina Petersson.
Under NM i Hammarö i Värmland, som reds i början av juli, låg de två ryttarna väldigt jämt. SM hos Viarps Kör- och Ridklubb första helgen i augusti blir avgörande för vem den fjärde ryttaren blir.
11 augusti är sista dag att definitivt anmäla ett lag till EM i Göteborg.

Start och resultatlistor

Läs mer i programhäftet om SM i Para-dressyr (pdf)

Hemmaryttaren Hanna Murray
På SM i Paradressyr representeras VKRK av hemmaryttaren Hanna Murray. Hanna klassificerades som pararyttare år 2015 och deltar i Grad 3 på SM.
El Mazarron, Hannas häst är tyvärr skadad, men lånehästen Mogway är en riktigt stabil allroundponny som deltagit i både riddarspel, husarridning, jakter, hoppning och dressyr - och nu även paradressyr.
Målet med El Mazarron var medalj, och Hanna kommer göra sitt bästa även med Mogway inför hemmapubliken.

Årets ridskola 2016
På Skånes Ridsportförbunds årsmöte den 25 mars delades det finapriset ”Årets ridskola 2016” ut till Viarps Kör- och Ridklubb. Klubben uppmärksammades bland annat för de olika integrationsprojekt man engagerat sig i tillsammans med Landskrona stad.

Årets förening på Landskronagalan
Viarps Kör- och Ridklubb utsågs även till Årets förening på Landskronagalan. Priset tilldelas en förening som med kraft och engagemang ger många människor tillfälle att delta i de positiva aktiviteter som idrotten erbjuder och som därigenom ger ett stort och viktigt bidrag till den utveckling som Landskrona vill ha och så väl behöver.
I Sverige och internationellt delas ryttarna upp i olika grupper som kallas grader. Detta görs för att skapa så rättvisa tävlingar som möjligt, där ryttare med liknande förutsättningar ska kunna tävla mot varandra på ett bra sätt.


Fakta om de olika graderna i para-dressyr
Inom grad 1 (tidigare grad 1a) innehåller programmen rörelser i skritt.
Inom grad 2 (tidigare grad 1b) innehåller programmen rörelser i både
skritt och trav.
Inom grad 3 (tidigare grad 2) innehåller programmen rörelser i skritt och
en mer sammanhängande travdel.
Inom grad 4 (tidigare grad 3) innehåller programmen rörelser i skritt, trav
och galopp och de internationella programmen motsvarar ungefär LA.
Inom grad 5 (tidigare grad 4) innehåller programmen rörelser i skritt, trav
och galopp och de internationella programmen motsvarar ungefär MSV C.
Special Olympics
I Special Olympics tävlar idrottare med en mental funktionsnedsättning.
Internationellt får ryttare som deltar i Special Olympics tillsammans med
sin tränare välja om man vill rida skrittprogram, skritt/trav-program eller
skritt/trav/galopp-program.

förstasidan

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons