FOTO: Camilla Kristianssen

Så går det till

Sportkörning för kuskar med funktionsnedsättning går till som en vanlig körtävling med få undantag. En dressyrdel, en precisionsdel och en maratondel som slås ihop till ett totalresultat. Minsta antalet straff vinner.

Samma straffpoäng delas ut som på en ”vanlig” körtävling. I de nationella tävlingarna är det samma dressyrprogram som för de andra kuskarna, men det kan vara en speciell klass - FU klass om det blir tillräckligt antal startande. För att starta i en FU-klass behöver du ett medicinskt kort som visar vilken funktionsnedsättning du har.

I internationella tävlingar delar man upp kuskarna i två grupper; klass 1 och klass 2. Klass 2 är kuskar med mindre funktionsnedsättning än klass 1, t ex måttlig spasticitet i någon del av kroppen. Klass 1 är kuskar som t ex sitter i rullstol och/eller är halvsidesförlamade.

Uppdelningen sker genom en bedömning utav funktionsnedsättningens grad hos en speciellt utbildad sjukgymnast. Undersökningen kallas för klassificering och genomförs för att kuskar ska kunna tävla mot utövare med liknande grad av funktionsnedsättning. Efter undersökningen får man ett medicinskt kort som man ska uppvisa vid tävlingen. Det medicinska kortet ger även rätt till vissa hjälpmedel i FU-klasser, ex. handtag på tömmarna. 

När man har medicinskt kort är det lättare att få dispens till en ”vanlig” körtävling. T ex att man slipper ha körspöet i handen hela tiden. En sån dispens måste man söka via ridsportförbundet. 

Vill du veta mer kan du läsa i tävlingsreglementet, kontakta ansvarig tjänsteman på kansliet eller i ditt distrikt, eller ta kontakt med en verksam FU-kusk. 


Senast uppdaterad: 2018-01-19
förstasidan

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons