Internationell reining i Skara

2018-09-25

Tävlingen September Rundown med Scandinavian Derby Open och Non Pro, Scandinavian Futurity och FEI klasser, är årets höjdpunkt i ridsportgrenen reining och anordnas på Axevalla travbana av Swedish Reining Horse Association, förkortat SRHA. I år blir den vår största tävling med rekordstort antal anmälningar.

Helgen bjuder på tävling i den fartfyllda grenen inom westernridning som kallas för reining, Sporten har sitt ursprung i USA och är westernridningens motsvarighet till engelska dressyrridningen. Det är en fartfylld och utmanande ridsport som passar såväl gammal som ung. Den är lika kul att se på som att utöva. Publiken tjoar och countrymusiken ljuder ur högtalarna. Lördagskvällens klasser bjuder på Sveriges bästa proffsryttare och stämningen är lättsam och härlig. Publiken samlas på läktaren och  hejar på sin favoritryttare. Desto högre tillrop och visslingar desto bättre, det är mottot på en reining-tävling.
 
Vad är reining?
I reining rider man olika mönster vilka alla rids i galopp, på lösa tyglar och med en hand. Ryttaren ska kontrollera hästens alla rörelser och hästen ska villigt låta sig guidas genom mönstret.
Alla hästar kan användas till att rida reining men på en högre tävlingsnivå är en American Quarterhorse eller American painthorse mer lämpad då de är framavlade till ändamålet. En av de mest kända manövrarna inom reining är slidestop där hästen gör ett snabbt stopp och glider på sina bakben. För detta har hästarna speciella bakskor vilka är lite längre än vanliga hästskor.
I reining kan man tävla från junior till vuxen samt på flera olika nivåer. Det finns ett landslag för proffsryttare samt ett för ungdomar.
På tävling rids ett av de 13 olika reiningmönstren. Varje mönster innehåller olika moment som ska utföras i en förutbestämd ordning. Ett reining-mönster rids i galopp och innehåller snabba och långsamma cirklar, flygande galoppombyten, spinn, rollback, slidestop och backning.
Veta mer om SRHA? 
Föreningen SRHA (Swedish Reining Horse Association) bildades 1998 med målet att verka för reiningen i Sverige samt att arrangera tävlingar inom sporten. I början var SRHA en skandinavisk dotterorganisation till det amerikanska NRHA (the National Reining Horse Association). Under årens lopp startades reining-föreningar i alla de nordiska länderna och SRHA är numera helt och hållet en svensk ideell förening.
Planerar du att besöka September Rundown rekommenderar vi fredag med FEI-klasser eller lördag med Futurity och Derby, då tävlingen dessa dagar har störst antal klasser, tävlande och besökare.
För detaljerat tidschema och livescore 

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons