Så går det till

Reiningen är en sport som passar hela familjen eftersom en välskolad reininghäst fungerar lika bra i skogen som på tävlingsbanan. Sporten är också otroligt publikfriande med sin fart och precision. Publiken som tittar på en reiningtävling får vissla, tjoa och klappa händerna hur mycket de vill!

Reiningens ursprung kommer från arbetet med hästar och boskap på en ranch och blev sedemera en tävlingsgren i USA och är där erkänd som sport sedan 1949.

Tävla i reining
När du tävlar i reining ska hästen gå villigt (inte visa några tecken på motstånd), ryttaren ska kunna guida hästen och kontrollera varje rörelse hästen gör (hästen ska inte "tänka själv" utan lyssna på sin ryttare).

I en reiningtävling rids ett så kallat mönster dvs olika manövrar i en viss bestämd ordning. Ett reiningmönster rids i galopp och innehåller ett antal manövrar bl a galoppombyten, spinn och sliding stop (reininghästen har speciella bakskor för att kunna utföra sliding stop).

Lokalt, nationellt och internationellt tävlande inom Svenska Ridsportförbundet (pdf)

Reiningmönster
Reining är en bedömningsport och domaren tittar på mjukhet, finess, attityd och snabbhet, detta premieras om det är väl utfört, den som höjer svårighetsgraden är den kontrollerade farten.

I bedömningen av reining utgår bedömningen från start med ”70 poäng”, där ekipaget (ryttare/häst) bortsett från domarens intryck också kan få straffpoäng för uppenbar olydnad eller exempelvis vid fel galopp.

En korrekt utförd manöver ger ”0” (noll), inget avdrag eller påslag. Därefter kan ryttaren med 1⁄2-poängs intervaller, få avdrag eller plussa på med -1 1/2 eller +1 1/2 poäng per manöver. En korrekt ritt med hög svårighetsgrad och med 3 poängs påslag kan då t ex ge 73 poäng, en ritt med avdrag på 3 poäng ger då t ex 67 poäng.

I en reiningtävling rider man ett så kallat mönster dvs. olika manövrar i en viss bestämd ordning.

Ett reiningmönster rids i galopp och innehåller följande manövrar:

  • Walk in/run in - det finns två typer av "starter". Antingen galopp direkt in på banan längs medellinjen eller skritt in till banans center.
  • Cirklar* - stora, snabba samt små, långsamma där man visar tempoväxlingen mellan dessa
  • Spin* - hästen vänder runt sitt inre bakben, åt höger respektive vänster
  • Rollback - åt höger respektive vänster
  • Rundowns - galopp längs långsidan inför en rollback eller sliding stop
  • Sliding stop* – hästen stannar ifrån galopp och glider med bakbenen på underlaget
  • Backning - ryggning
  • Galoppombyte - åt vänster respektive höger, ska ske på banans centerpunkt
  • Pausa - där hästen ska göra en liten kort paus mellan två manövrar
Anders Josefsson WEG 2014_Spinn   Anders Josefsson WEG 2014_Slide stop
Spinn   Sliding stop Foton: Corinne Eisele

Senast uppdaterad: 2016-03-21

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons