Alva Lander upptäckte hur stor skillnad några millimeter kan göra på sitsen.
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

"Det blev enorm skillnad"

2017-03-20

Tack vare Leksands Knäckebröd fick dressyrens U25-ryttare en minst sagt matnyttig landslagsträning på Strömsholm. Alva Lander berättar om hur hon upplevde träningshelgen den 18-19 mars.

Hej, jag heter Alva Lander, är 23 år och ingår såväl i U25-landslaget som i Leksands Knäckebröds U25-satsning.

På lördagen började vi med den punkt på programmet som jag tyckte var mest intressant på hela helgen; ”Ryttaranalys” och screening med Birte Vogelius.

Vi fick börja med att sitta på en sadelbock utrustad med sensorer som mäter procenten av vikten och trycket på höger respektive vänster sida, allt för att se hur rakt vi sitter i sadeln. Jag satt väldigt rakt (51,3% vikt på höger sida och 48,7% på vänster). Med den här information fick vi hoppa av sadelbocken och Birte gick sedan vidare och tittade på resten av kroppen. Hon upptäckte bland annat att jag var väldigt spänd i bröstmuskulaturen, vilket blev behandlat med ljusterapi. Jag fick också några stretchövningar med mig hem.

Birte noterade också att jag har mitt huvud någon millimeter för långt fram och att jag ska hålla balansen mer på främre delen av foten än på hälen. Hon visade med ett gummiband (som skulle motsvara tyglar) skillnaden på när jag tar ett tygeltag när jag stod som jag brukar och när jag lutade mig en aning framåt och hade huvudet pyttelite längre bak. Det blev en enorm skillnad! Då ansträngde jag inte bröstmuskulaturen på samma sätt när jag tog tygeltaget, utan skulderbladen.   

På eftermiddagen red jag för Louise ”Lussan” Nathhorst. Jag har tränat för Lussan sedan jag var 15 år så vi känner varandra väldigt väl. Hon har också varit med på hela resan med Herbie, från när jag red honom som juniorhäst för fem och fram till där vi är idag – allt med Lussans hjälp. Det kändes väldigt skönt och lyxigt att ha sin hemmatränare på Strömsholm även om det såklart är bra och nyttigt att rida för andra ibland. Herbie kändes väldigt fin och det märks att vi går in på andra året som U25-ekipage nu, han börjar bli säker i de svåra rörelserna.

På kvällen åt vi middag tillsammans och hade jättetrevligt! Det är verkligen ett roligt gäng U25-ryttare och det är kul att vi är så många unga som rider Grand Prix! Sista dagen stod också Lussan-träning på schemat och jag red sist så jag spenderade hela förmiddagen i ridhuset och tittade på de andra. Det är väldigt inspirerande att se så fina hästar och bra ridning och framförallt att lyssna på Lussan. Hon har många bra knep och övningar för alla typer av svårigheter och problem. Jag passade också på att skriva analyser av alla träningar eftersom jag just nu går C-tränarutbildningen och måste skugga/följa någon A- eller B-tränare. Det gjorde att jag fokuserade lite extra på träningarna, så det kändes som att jag lärde mig ännu mer.

Tack hela gänget, Johan, Lussan, Lina, Annika, Josefin, Amanda, Ellinor, Emma, Mathilde, Denise och Tina! Och framförallt stort tack till Leksands knäckebröd som gjort den här fantastiska helgen möjlig. Det är guld värt!

leksandsbröd_140

Om Alva:

Alva Lander, 23 år

Hästar: Herbie Hancock Graftebjerg, född 2002 och Risvangs Chester, född 2013

Meriter: SM-silver och lag-EM brons 2015 YR, vinster i inter 2 samt final i Lövsta Future Challenge 2016

Leksand_HelaGruppenHela gänget samlat vid Leksands Knäckebröds samling för dressyrens U25-ryttare.

Annons