Hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona föreläser för nivå 3
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Första träffen med nya gänget på nivå 3

2018-10-24

Vill du bli en riktigt bra ryttare ska du försöka komma med i Svenska Ridsportförbundets Ryttarutveckling. Nu har ett nytt gäng på nivå 3 ryckt in för utbildning under 2018-2019. 43 stycken målmedvetna ungdomar från fem av ridsportens grenar samlades på Ridskolan Strömsholm. Vilket är möjligt tack vare stöd från ridsportens huvudsponsor Folksam.

Nivå 3 är en del i Svenska Ridsportförbundets centrala utvecklingsprogram. Tack vare engagemanget och stödet från ridsportens huvudsponsor Folksam, har utvecklingsprogrammet på nivå 3 ett stort och varierat innehåll.
Bland föreläsarna på första avsuttna träffen fanns bland annat hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona.
- Tro på dig själv.
Det var ett av de viktiga budskapen han gav ungdomarna.
- Jag gjorde inte det tillräckligt mycket. Du måste vilja slå alla andra, förklarade han.
Viljan att vinna ska finnas där.
Henrik Ankarcrona berättade också om VM-resan i Tryon.
Hans främsta goda råd kan sammanfattas i:

 • Skapa ett team, tänk i team
 • Var noga med grundridningen
 • Skapa egna förutsättningar

Hoppning, dressyr, fälttävlan, sportkörning och distansritt har plats i programmet, som innehåller allt från idrottspsykologi, fysträning, kostföreläsningar och hästkunskap vid avsuttna träffar, till uppsutten träning. Vid de uppsuttna träffarna får deltagarna förutom ridning/körning för mentorerna även avsatt tid till att följa de andra grenarna och ryttarna inom samma disciplin i från marken, allt för att maximera inspiration och lärande.
Mikaela Linnér

Distansritten in i gänget den här gången. Mikaela Linnér sökte och blev antagen. Hon rider för Växjö Distansryttarklubb.
- Redan under den här första träffen känns det så rätt. Det finns en röd tråd och vi försöker få en bild av helheten. Det är kul att så många är intresserade av min gren. För vi har så mycket gemensamt och jag kan kanske tillföra något från min gren, säger hon.
Det var distansrittens landslagsledare, Yvonne Ekelund, som fick Mikaela att söka.
- Jag är jätteglad att jag kom med i det här gänget, sa hon.
Eric Bramefelt

Eric Bramefelt har fälttävlan som sin gren.
- Det är helt underbart att vara här. Jag vill ta min satsning på allvar och det här var ett naturligt steg, menar han.
Sofia Buskhe

Sofia Buskhe är dressyrryttare och söker sig fram:
- Jag är självklart ute efter mer kunskap och allsidig kunskap. Vi har redan fått olika inblickar i väldigt mycket som inte är enbart ridning.
Jeol Torstensson

Joel Torstenson är hoppryttare och mycket säker på vad han behöver för att bli bättre:
- Självklart vill jag utvecklas ännu mer. För mig var det så nyttigt med Johan Platés föreläsning om mental träning. Jag är liksom besatt av att allt ska var perfekt hela tiden. Jag vill göra allt perfekt. Så det var nyttigt att förstå hur jag kan bli starkare genom att acceptera att allt inte blir perfekt hela tiden.
Isabelle Franzetti

Isabelle Franzetti är också hoppryttare:
- Jag vill utvecklas och ta nästa steg. De föreläsningar vi har haft öppnar ögonen på mig. Det är så mycket fler saker vi behöver kunna utöver själva ridningen.
Michaela Holmberg

Michaela Holmberg är parakusk i sportkörning.
- Det här är helt fantastiskt och jag ser verkligen fram mot fortsättningen. Det var min landslagsledare Camilla Kvist som puffade att jag skulle söka´, berättar hon.

Mentorer för nivå 3 är Jens Fredricson i hoppning, Louise Nathhorst och Elisabeth Lundholm i dressyr, Viktoria Carlerbäck i fälttävlan och Lotta Pålsson i körning.
Svenska Ridsportförbundets Daniel Bergqvist är ansvarig för utformningen av Ryttarutvecklingen.
Nivå 3 2018
- Det känns jättebra att vara igång med nya gänget och att vi ser mycket positivt på att allt fler på nivå 3 har genomfört nivå 2 hos distrikten och därför kommer väl förberedda.
- Vi ser också att tidigare deltagare från nivå 3 tar steget upp till nivå 4, ATG Hopp&Talang.  Där finns bland annat Jonna Britse och Hanna Berg, säger Daniel Bergqvist.

Första träffens program

 • Hästens fysiologiska förutsättningar till arbete med veterinär Laura Hirvinen.
 • Föreläsning med Ann Catrin Carlsson som pratar om management och ger tips på vad som är viktigt i en satsning mot ridsport på högsta nivå.
 • Presentation och paneldebatt med projektets tränare; Jens Fredricson, Viktoria Carlerbäck, Elisabet Lundholm, Lotta Pålsson och Louise Nathhorst.
   Workshop ridkonst i ridhuset med Jens Fredricson, Viktoria Carlerbäck, Elisabet Lundholm, Lotta Pålsson och Louise Nathhorst.
 • Johan Plate föreläser i mental träning.
 • Kostföreläsning och genomgång fysprofilen med Moa Grödinger.
 • Fysträning med Moa Grödinger.
 • Föreläsning med hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona.

 Vill du veta mer om programmet:
Nivå 3
Nivå 4

 
Annons