ATG Hopp & Talang 2016/2017 Emma Kåbring, Josephine Karlsson, Therese Viklund, Isabelle Serrander, Erika Andersson och Christoffer Forsberg.
FOTO: Jessica Bergström Ortiz

Nytt gäng – nya drömmar

2016-09-22

Nu är den tredje upplagan av ATG Hopp & Talang igång. Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram på nivå 4. Under ett år får sex ryttare med mästerskap i sikte inspiration och stöd för att vässa detaljer i sina sportsatsningar.

Ryttarna i ATG Hopp & Talang 2016/2017 har precis lämnat Bosön efter två intensiva dagar som inleddes med mentorsmöten och avrundades med ett svettigt fyspass. Diskussioner, föreläsningar och filmning har varit andra punkter på agendan under de här dagarna. Upplägget är snarlikt föregående år med ryttare från de tre OS-disciplinerna, mentorer som handledare och individuellt anpassat stöd.

- Genom ATG Hopp & Talang vill vi ge ryttare som siktar mot framtida mästerskap, möjlighet till värdefullt stöd på vägen, säger Maria Guggenberger som är sponsorchef på ATG.

Intensiv start
Första dagen samlades gänget på Hästsportens Hus, där de fick möjlighet att träffa satsningens mentorer: Sara Algotsson Ostholt, Jens Fredricson och Louise Nathhorst. Och de nya adepterna var laddade.

- Jag ser verkligen fram emot att få hjälpen och stödet från Sara, men jag tycker också det ska bli givande att utbyta idéer och erfarenheter med de andra deltagarna, sa Christoffer Forsberg som tillsammans med Therese Viklund är fälttävlans representanter i gruppen. Hoppryttarna är Josephine Karlsson och Emma Kåbring, medan Erika Andersson och Isabelle Serrander kommer från dressyren.

Ryttarna fick sitta ner med sina mentorer för att tillsammans försöka reda ut vilka detaljer som skulle kunna skruvas på för att vässa deras sportsatsningar ytterligare. Efter ett par timmar av intensiva samtal och diskussioner samlades gruppen och Py Jägerdén, en dem som precis lämnat över stafettpinnen i ATG Hopp & Talang, tog plats runt bordet och delade med sig av sina erfarenheter.

- Jag vill verkligen uppmana er att ta vara på det här året, ta fasta på det som erbjuds och ta tag i de saker ni vill ha hjälp med redan från start, var något som Py tryckte hårt på. 

Koll på fysiken
Senare på eftermiddagen bjöds det på en inspirerande föreläsning signerad Johan Plate, information från ATG, filmning och middag på Bro Park. Dag två lämnades hästsfären för idrottens hemvist Bosön, där det blev fullt fokus på den egna fysiken. Var och en fick göra en rörelseanalys i labbet där styrkor och svagheter identifieras och som sedan kan ligga till grund för den fortsatta träningen. Dessutom blev de introducerade i fysprofilen av Moa Grödinge som är engagerad i satsningen.

- Det har varit otroligt givande dagar, nu ska jag hem och ta tag i den egna träningen, sa Isabelle Serrander, som fick medhåll från de andra.

Sedan i våras finns två ryttare med funktionsnedsättning, Felicia Grimmenhag och Eva Lundqvist, också med i ATG Hopp & Talang.

Nästa möte blir i slutet av november, då står bland annat fysprofilen på programmet – plus att fram till dess har ryttarna möjlighet att nyttja en första pott med pengar för att komma igång med de delar som identifierats ihop med mentorerna.

Följ deras resa på FB och Instagram.

Hoppryttare:
Emma Kåbring, Skästa Ridcenter
Josephine Karlsson, Billdals Ridklubb

Dressyrryttare:
Erika Andersson, Uppsala Dressyrsällskap
Isabelle Serrander, Edsbyn Ridklubb

Fälttävlansryttare:
Christoffer Forsberg, boende i Amsterdam
Therese Viklund, Flyinge Hästsportklubb

Ryttare med funktionsnedsättning
Felicia Grimmenhag, Sällskapet Segersta Sportryttare
Eva Lundqvist, Lunds Civila Ryttarförening

Annons