Jens Fredricson är en av mentorerna.
FOTO: Arkivbild, Jessica Ortiz Bergström

Nytt gäng på nivå 3 med Ryttarutveckling

2018-08-23

Ett 40-tal ryttare och kuskar har erbjudits plats i Ryttarutveckling nivå 3 2018/2019.  Den första träffen blir på Strömsholm den 22-23 oktober i höst.

Nivå 3 är en del i Svenska Ridsportförbundets centrala utvecklingsprogram. Tack vare engagemanget och stödet från ridsportens huvudsponsor Folksam, har utvecklingsprogrammet på nivå 3 ett stort och varierat innehåll.

Hoppning, dressyr, fälttävlan och körning har plats i programmet, som innehåller allt från idrottspsykologi, fysträning, kostföreläsningar och hästkunskap vid avsuttna träffar, till uppsutten träning. Vid de uppsuttna träffarna får deltagarna förutom ridning/körning för mentorerna även avsatt tid till att följa de andra grenarna och ryttarna inom samma disciplin i från marken, allt för att maximera inspiration och lärande.

- Det ska bli spännande med ett ny grupp, det känns kul att det är ett så stort antal sökande och att intresset ökar för varje år. Att vi kan erbjuda ryttarna det här stödet känns väldigt roligt, säger Daniel Bergqvist, ansvarig för Ryttarutvecklig på Svenska Ridsportförbundet.
- Tack vare stödet från Folksam kan vi knyta till oss kunniga och erfarna experter på alla de områden som ingår i nivå 3, fortsätter Daniel Bergqvist.

Johan Plate, välrenommerad idrottspsykologisk rådgivare, håller i idrottspsykologin, den mentala träningen på både nivå 3 och 4.
- Det är ett skönt gäng som är på, ambitiösa, svarar bra och är intresserade i det vi gör. Vi går igenom grunder och mer avancerad mental träning, vi jobbar laborativt i grupp och praktiskt, och deltagarna tar det på största allvar. De verkar tycka att det är ett intressant ämne, säger Johan Plate.

I nivå 4 har ryttarna fyra delar mental träning, varav den sista som avslutades tidigare i sommar, har ämnet ”konsten att tävla på topp”.
- Om jag jämför ridsporten med andra specialförbund, hittar vi många ambitiösa och seriösa utövare som tar sin satsning på största allvar i ridsporten. Det är inte alltid så i andra idrotter, menar Johan Plate.

Mentorer för nivå 3 är Jens Fredricson i hoppning, Louise Nathhorst och Elisabeth Lundholm i dressyr, Viktoria Carlerbäck i fälttävlan och Lotta Pålsson i körning.
- Det har varit kul att följa tidigare nivå 3-ryttare på tävlingsbanorna i sommar. De har gjort fantastiska resultat med fin ridning. Min motivation är på topp inför kommande arbete i höst, säger Jens Fredricson. 

Hanna Berg har varit med i Ryttarutveckling både på Nivå 3 och Nivå 4, och är nu VM-reserv. Här nedan hittar du en länk till Hanna Bergs berättelse

Folksam är idrottens försäkringsbolag och är sedan flera år stolt samarbetspartner till Svenska Ridsportförbundet och Ryttarutveckling

Annons