Jens Fredricson sporrar talangerna att utvecklas
FOTO: Jessica Bergström Ortiz

Ryttare i utveckling - nivå 3

2017-09-19

34 ryttare från fyra discipliner får chansen att vässa sina sportsatsningar det närmaste året genom Ryttarutveckling nivå 3, Svenska Ridsportförbundets centrala utvecklingsprogram som möjliggörs av Folksam.

För de 15 hoppryttarna, tio dressyrryttarna, sju fälttävlansryttarna och de två kuskarna som har fått plats i programmet, står idrottspsykologi, fysträning och hästkunskap på schemat vid de avsuttna träffarna. Utöver timmarna i föreläsningssalen sitter ryttarna i sadeln under ledning av tränartrion Jens Fredricson, Louise ”Lussan” Nathhorst och Jan Jönsson. Styrkan med utvecklingsprogrammen är det inte handlar om att bli bedömd eller uttagen till en viss tävling eller ett lag – här handlar det om att utveckla talangfulla och hängivna ryttare på ett sätt som gör att de är väl förberedda den dag de är aktuella för ett mästerskap. Helt enkelt ett gyllene tillfälle att ge sin satsning en värdefull kunskapsinjektion för framtiden.Collage_ryttarutveckling 3Här är  flertalet talanger.

- Det här gänget är ryttare som ska vara som bäst om 10-15 år, och här har vi möjlighet att ge dem en bra grund att bygga vidare från, säger Jens som drog igång den första avsuttna träffa med en uppskattad clinic i röda ridhuset på Strömsholm.

 Första dagen innehöll även en föreläsning om att träna hästen hållbart med veterinär Cecilia Lönnell, fysträning med Moa Grödinger och den mentale coachen Johan Plate stod för kvällspasset. Dag två inleddes med att deltagarna fick möjlighet att lyssna på klokheter från en maxad panel bestående av Fredrik Bergendorff, Marianne Essén, Jan Jönsson, Louise ”Lussan” Nathhorst och Jens Fredricson. Samtalet handlade mycket om de viktiga grunderna, långsiktighet, värdet av hästkunskap och konsten att forma en hållbar satsning med allt vad det innebär med livspussel, sponsorer och hästägare.

- Det handlar dels om att bli skicklig i sadeln, men också om att ha kunskap om hästen. Toppryttare är i stallet och kollar sina hästar hela tiden, de känner sina hästar och vet hur de mår. Blir du tillräckligt duktig, då kommer folk att höra av sig. När du har kunskap och kan ta fram hästar, då kommer även hästarna till stallet, säger ”Lussan”.  

 Vad vill du få ut av det här året?
LR_Gabriella_DSC_6318

Gabriella Mannerson, hoppning
- Mycket av det som Jens pratade med oss om, vilket i slutändan handlar om att komma väl förberedd och känna sig trygg när man ska ut och prestera på tävling.

LR_Henrik_DSC_6333

 Henrik Karlsson, hoppning
- Jag vill lära mig så mycket som möjligt, jag tyckte att jag fick med mig en hel del saker redan första dagen.

LR_Amanda_Holmertz_DSC_6343

Amanda Holmertz, dressyr:
- Jag hoppas kunna få hjälp att strukturera min satsning, och få lite mer koll på helheten. Inte minst de delar som rör mig själv.

LR_Cecilia_Pehrson_DSC_6298

Cecilia Pehrson, fälttävlan:
- Jag vill få fler kontakter och utöka mitt nätverk i ridsporten

 Följ dem gärna #ryttarutveckling.

Annons