Sandra Gustafsson och Malin Josefsson
FOTO: Jessica Bergström Ortiz

Skiftbyte i ATG Hopp & Talang

2016-09-09

Det är dags för ett nytt skiftbyte i Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram ATG Hopp & Talang. Efter ett år tackar tidigare ryttare för sig och gör plats för sex nya:
Isabelle Serrander, Erika Andersson, Christoffer Forsberg, Therese Viklund, Emma Kåbring och Josephine Karlsson.

Årets gäng är liksom tidigare gäng en mix av dressyr-, fälttävlans- och hoppryttare. Dessutom kommer två pararyttare, Felicia Grimmenhag och Eva Lundqvist, att finnas med i delar av programmet.

Under det närmaste året får de sex utvalda ryttarna stöd och verktyg för att utveckla sina satsningar och vässa sina upplägg för framtiden. Avsuttna träffar i kombination med individuellt stöd under ledning av Jens Fredricson, Sara Algotsson Ostholt och Louise Nathhorst står på programmet.
- Vi vill ge ryttarna bästa tänkbara stöd på den nivå som de befinner sig, och det här upplägget tycker vi fungerar väldigt bra, förklarar Jens som är med och formar innehållet för hela satsningen, utöver sin roll som rådgivare för hoppryttarna.

 Fälttävlansryttarna Malin Josefsson och Sandra Gustafsson är två av ryttarna som kliver ur satsningen och ger plats åt det nya gänget.
Vad har ni utvecklat under det här året, skulle ni säga?

- Vi har nog mest lärt oss att sålla bort vad som tar för mycket tid och energi sett till elitsatsningen, det är så lätt att man bara kör på och glömmer bort att man ska prestera på hög nivå. Nu vågar vi tänka utanför boxen, vi trodde ju båda två att vi hade ett bra system innan med ett schysst upplägg men så här i efterhand inser vi att vi hade mycket att lära vad gäller allt från hur man ska äta, sova, träna och hålla både sig själv och hästarna i bra form, säger Malin och Sandra fyller i:

- Allt kan ju inte heller förändras på ett år, men det känns skönt att man i och med ATG Hopp & Talang fick en bra uppstart och en spark i baken.
Vad skulle ni vilja säga till de kommande talangerna?
- Ta till vara på allt! Det var ju exakt vad de förra talangerna sa till oss när vi tog över stafettpinnen och vi förstod ingenting då, men nu! Ge er in i det här projektet helhjärtat, så kommer ni att få med er mycket i bagaget inför framtiden. Mentorskapet är guld värt, och även de gånger då vi fått möta travsporten. För oss fälttävlansryttare är det jätteintressant hur travtränare till exempel konditionstränar sina hästar, och det borde vara intressant för de andra grenarna också, menar Malin.

Den 20-21 september är det dags för den första träffen i ATG Hopp & Talang 2016/2017.

Annons