Erika Sjöström är en av 37 ryttare i utvecklingsprogrammet Ryttarutveckling nivå 3.
FOTO: VenustaPictures

Sportsatsning utökas

2016-09-06

Det har blivit hög tid att starta upp en ny omgång av Svenska Ridsportförbundets centrala utvecklingsprogram. Till Ryttarutveckling nivå 3, som möjliggörs av Folksam, har truppen utökats från 27 till 37 dressyr-, hopp- och fälttävlansryttare.

Första omgången var ett test. Ett lyckat sådant. Ryttarutveckling nivå 3 har gått från projekt till ordinarie verksamhet på rekordtid, och från och med i år är Folksam med och ger Svenska Ridsportförbundet reella förutsättningar att driva och utveckla upplägget ytterligare.

- Det känns riktigt bra att även utvecklingsprogrammet på nivå 3, precis som ATG Hopp & Talang på nivå 4, har tagit steget från projekt till ordinarie verksamhet. Det betyder att vi kan lägga en långsiktig plan för hur vi ska jobba med ryttarutveckling inom ramen för Svenska Ridsportförbundets centrala verksamhet, säger Jens Fredricson.

På nivå 3 är det fokus på att utveckla ryttarnas färdigheter och ge deltagarna bättre insikt i vad som krävs för att göra en helhjärtad sportsatsning. På nivå 4 förutsätts att ryttarna redan har en fungerande sportsatsning och på den nivån handlar det främst om att skruva på detaljer och individanpassa innehållet.

EM-ryttare i truppen
Intresset har varit stort för Ryttarutveckling nivå 3 och kvaliteten hos dem som sökt, har varit hög. En som fått plats är fälttävlansryttaren Erika Sjöström. Hon gör sitt sista år som Young Rider och åker snart till EM för att representera Sverige.

Vad fick dig att söka?
- Jag sökte för att jag tyckte det lät som ett intressant och utvecklande upplägg,

Ni fälttävlansryttare har Jan Jönsson som resurs…  
- Jag har tränat för Janne en del, han är suverän i både terrängen och hoppningen. Han har en förmåga att göra allt på ett väldigt enkelt sätt, så att även svåra övningar känns lätta. Det är verkligen en styrka Janne har som tränare.

Vilken är din egen styrka som ryttare?
- Jag skulle säga att det är terrängen och att jag är bra på att läsa av hästarna.

Hur går dina tankar inför EM?
- Det här är mitt sista år som Young Rider. Hacke som jag rider, känns jättebra – inte minst är han finare än någonsin i dressyren. Får vi allt att stämma på rätt dag, har jag stora förhoppningar om att det kan gå riktigt bra.

Vilka förväntningar har du på det kommande året?
- Framförallt ser jag fram emot att få lite bättre koll på alla avsuttna delar som ingår i en sportsatsning, de där detaljerna som kan göra stor skillnad. Varje millimeter räknas, avslutar Erika.

Om en dryg vecka går bussen mot EM. Om en dryg månad är det dags för första träffen för Ryttarutveckling nivå 3.

Annons