Dressyrryttaren Josefin Nilsson är en av 40 lovande unga ryttare som får stöd på nivå 3 i Ryttarutvecklingsprogrammet.
FOTO: Alida Säflund/RS Strömsholm

Värdefulla verktyg till talangfulla ryttare

2017-03-17

I veckan har den fjärde träffen hållits för ryttarna i utvecklingsprogrammet Ryttarutveckling nivå 3, Svenska Ridsportförbundets stora sportsatsning som möjliggörs av Folksam.

Varannan av dem fem träffarna under året är avsutten, varannan uppsutten. De här dagarna är det till häst som gäller och på programmet står ett spännande upplägg som ska ge ryttarna värdefulla verktyg för framtiden.

Jens Fredricson talang ryttarutveckling

När vi kommer ner till röda ridhuset är det några av hoppryttarna som är i full färd att göra övningar under ledning av Jens Fredricson, som även han sitter till häst. Jens instruerar och visar, och på marken står Alida Säflund som koordinerar träffarna och filmar ekipagen. Ikväll ska filmerna kikas igenom och diskuteras i detalj.

På ena kortsidan står fyra av dressyrryttarna och följer lektionen med stort intresse. 
- Det är roligt att titta på hoppningen, inte minst markarbetet är ju mycket detsamma så där går det verkligen att få med sig en hel del, säger Umeåryttaren Lovisa Pettersson, som får medhåll av de andra tre på plats.

ryttarutveckling talangJosefin Nilsson, Lovisa Pettersson, Elin Angergård och Maria Lindh är dressyrryttare, men inspireras även av hoppryttarnas övningar.

För deras del är det först lite senare i eftermiddag som de ska sitta till häst, och dagens övning är programridning. Tanken är att Mats Eriksson dömer, men Louise "Lussan" Nathhorst är också på plats och ger sin syn på bedömningen. 
- Om en rörelse exempelvis bedöms som en sjua, så kan "Lussan" coacha och ge tips på hur man kan få den att bli en åtta, förtydligar Josefin Nilsson.

Lägg dessutom till att programridningen filmas och under kvällen kommer ritterna att analyseras och diskuteras ytterligare. Dag två bjuder på träning för Lussan och ryttarna får ytterligare en chans att jobba med de delar som behöver förstärkas.

Även fälttävlansryttarna drillas av en legend. Jan Jönsson är på plats och kör terrängträning i ridhuset.

I Ryttarutveckling nivå 3 finns närmare 40 ryttare. Ena hälften har haft sina pass på Strömsholm, medan ryttarna som bor söderöver kör samma upplägg fast på Flyinge, under torsdagen och fredagen.


Jessica Ortiz Bergström

Annons