Tävla internationellt

Tänk på det här inför säsongen 2019

FEI-pass
Svenska ponnyer och hästar som tävlar internationellt måste ha ett FEI-pass. Tänk på att FEI-passet bara är ett tävlingsdokument och alltid ska åtföljas av det nationella passet.
Läs mer

FEI-registrering
Samtliga ryttare och hästar som deltar vid internationella tävlingar skall vara registrerade hos FEI. Det gäller alla aktiva och hästar i hoppning, dressyr, fälttävlan, körning, distans, voltige, handikapp och reining.
Läs mer 

FEI Medication Log Book
Från och med den 5 april 2010 ska alla hästar som tävlar internationellt under FEI:s regler, ha kompletterat sitt FEI-pass med en Medication Log Book.
Läs mer

Licens
Ryttare som tävlar internationellt måste lösa en internationell licens. Läs mer i Licensguiden.

Vaccinationer

  • Sedan  2005 ska hästar som tävlar internationellt vara grundvaccinerade med 2:a vaccinationen minst 21 dagar och högst 92 dagar efter 1:a vaccineringen, precis som i det svenska reglementet, samt med en tredje vaccination inom 6 månader och 21 dagar (s.k. first booster). 
  • För alla hästar gäller att den senaste vaccinationen inte får vara äldre än 6 månader + 21 dagar vid ankomst till en FEI-tävling. (+ 21 dagar är tillagda för att vaccinationsdatumet inte ska krocka med en ev. inplanerad tävling).
  • Observera att senaste vaccinationen inte får vara gjord senare än 7 dagar före ankomst till tävlingen.

Alla hästar som är korrekt vaccinerade enligt de gamla FEI vaccinationsreglerna före 1 januari 2005, behöver inte grundvaccinera om igen, så länge hästen är korrekt grundvaccinerad och därefter vaccinerad årligen, och den senaste vaccinationen inte är äldre än 6 månader vid ankomst till tävlingen.

Läs mer om FEI:s vaccinationsregler

 

Resa utomlands med häst

Transportera hästar inom Sverige och EU
Inom Sverige gäller Jordbruksverkets regler med utgångspunkt från de regler EU beslutat om. På Jordbruksverkets hemsida kan du läsa vilka hälsokrav som gäller för resa i Sverige och inom EU. (se vidare nedan)
På Jordbruksverkets hemsida kan ni också hitta information om vad som gäller för att transportera hästar inklusive transporttider mm. Det är viktigt att veta är att det är skillnad på vilka regler som gäller för kortare tävlingsresor och för resor för annat ändamål; träning, försäljning, avel mm.
Det är också skillnad på reglerna när man anses transportera häst som privatperson eller som ekonomisk verksamhet.
Reglerna kan variera något i olika EU länder. Det är t.ex. bra att veta att Danmark kräver att man har tillstånd för ekonomisk verksamhet för att transportera häst till en FEI tävling, läs mer på Jordbruksverkets hemsida där det finns länkar till olika EU länders regler. 

Transportera hästar till Norge
Om ni ska resa till Norge på tävlingar som är kortare än tre dagar rekommenderar vi att ni tar kontakt med en speditör som hjälper er med tullhandlingar. Om ni ska resa till Norge på tävlingar som varar tre dagar och mer så ska ni ta kontakt med Norska Ridsportförbundet.

Hälsoregler för utförsel till EU länder och Norge
Jordbruksverkets hemsida kan du läsa vilka hälsoregler som gäller för att för att resa med häst inom EU och Norge.
Om ni ska tävla utomlands, läs noggrant igenom propositionen för tävlingen för att se vad som krävs vad gäller vaccinationer och blodprover för det landet ni ska resa till.
Hästar som förs ut ur Sverige ska vara undersökta av en officiell veterinär med rund tjänstestämpel inom 48 timmar före avresan från hemmastallet. Den officiella veterinären utfärdar ett hälsointyg som gäller inom EU och Norge i tio dagar.
Intyget ska sparas under sex månader för att kunna visas upp för en officiell veterinär vid till exempel smittspårning.

Lindrigare krav för hästar som reser inom Norden i samband med vissa tävlingsgrenar.
Registrerade hästar som ska tävla i vissa grenar i Sverige, Danmark, Finland och Norge behöver inte ha hälsointyg när det reser mellan dessa länder. Det gäller följande grenar:
Dressyr, hoppning, fälttävlan, körning och distans tävlingar
Hästarna kan resa utan hälsointyg upp till fem dagar före första tävlingen och upp till fem dagar efter sista tävlingsdag.
Svenska Ridsportförbundet för en dialog med Jordbruksverket om att även tillåta en lindring vad gäller, reining, working equitation, voltige och mounted games. 

Viktigt att komma ihåg för resa inom Norden:
• När du åker till tävlingen måste du kunna visa i tullen att hästen ska tävla, genom att till exempel visa en startlista eller en inbjudan från arrangör.
• När du åker tillbaks måste du kunna visa i tullen ett tävlingsintyg eller en resultatlista som visar att hästen har deltagit i tävlingen.

Transportera hästar utanför EU
När ni ska resa med häst utanför EU rekommenderar vi att ni tar kontakt med en speditör som kan hjälpa er med de hälsointyg och tullhandlingar, t ex utfärdande av ATA Carnet som krävs för respektive land ni ska resa till. Ni kan även läsa mer på Jordbruksverkets hemsida

Viktigt att komma ihåg när ni transporterar häst utomlands:
• Att alltid läsa Jordbruksverkets hemsida innan ni reser utomlands med häst. Där står den senaste informationen vad som gäller för att transportera hästar från och till Sverige.


Tips på uppstallningsplatser  i Tyskland, Belgien, Frankrike och Spanien.


Senast uppdaterad: 2019-06-17
förstasidan

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons