Godkända bomhållare

Säkerhetsskållor är obligatoriska på alla hopptävlingar. Skållorna ska användas på den bakre bommen på alla längdhinder samt även på de mellersta bommarna på trippelbarrar.

Säkerhetsskållorna löses ut vid islag och hästen slipper att få bommen mellan benen, om det skulle bli ett rejält islag. Även för ryttaren betyder det här en ökad säkerhet.
Inga dispenser ges, utan de klubbar som inte har någon av de godkända skållorna, måste införskaffa sådana. Ett tips från banbyggnadsnämnden är att alltid ha en laddning skållor framme under pågående tävling, det gäller även på framhoppningsbanan.

Det ställs stora krav på de godkända säkerhetsskållorna. De godkända skållorna har noggrant provats av Sveriges Forsknings- och Provningsinstitut enligt anvisningar från Ridsportförbundet. Att skållorna är godkända innebär att utlösningskraften i vertikal vinkel ska vara 100-140 kg och i 45 graders riktning 140-200 kg. Kraven uppfylls om utlösningskraften ligger inom dessa gränser eller om bommen glider ur bomhållaren. Alla de godkända bomhållarna uppfyller kraven på utlösningskraft i Ridsportförbundets anvisningar.

Dessutom finns det speciella ponnyskållor där utlösningskraften i vertikal vinkel ligger mellan 80-120 kg. Ridsportförbundet rekommenderar att ponnyskållor används på ponnytävlingar.

Leverantörer

Safety System - Safety-systems godkända säkerhetshållare är tillverkad av nylonplast med stålfjäder. Bomhållarens utföring är specialdesignad och godkänd enligt FEI:s normer. Med rejält avrundade kanter, för att undvika skaderisken. Hemsida

Puukartano OY från Finland - Hållarna licenstillverkas i Sverige av Newmarket. Hållaren är gjord av galvaniserat stål, tjocklek 5 mm. Ett fäste, en hålskena i stål fästes på alla typer av stöd. Hålskenan är 20x40mm x 150 cm med 8,5mm stora hål, som skruvas fast på stödet. Säkerhetshållaren hänges sedan på hålskenan med en plastskruv (M8x15mm). Vid för hårt islag bryts skruven och hållaren löser ut. Tänk på att plastmuttern kan nötas ner vid flitig användning och belastning vilket kan medföra att den löser ut för lätt. Efter utlösning ersätts plastskruven med en ny.
Kontakt: Newmarket, Tälleviken, 691 93 Karlskoga. 0586-7272200586-727220 www.newmarket.nu

GDI AB i Gnosjö - tillverkad av galvaniserat stål, tjocklek 5 och 8 mm. Bomhållarens fastsättningsanordning finns i två utföranden. Den ena varianten bestå av en nyckelhålsskena som skruvas i en trästolpe. Den andra varianten bestå av en stålbygel som träs över stolpen. Mellan bomhållare och fastsättningsanordning sitter en stålprint med en svarvad brottanvisning. Brottanvisningen har diameter 1,6 mm för häst, finns även för ponny 1,2 mm.
Kontakt: GDI AB, Box 182, 335 24 Gnosjö

Remo Hinder - bomhållare gjord i galvaniserat stål. Bomhållarens fastsättningsanordning finns i två utföranden. Den ena varianten består av en stålbygel som träs över en trästolpe 95x95 mm. Den andra varianten består av en nyckelhålsskena i stål som skruvas i en trästolpe. Utlösningsanordningen består av en fjäderbelastad, härdad stålkula. Tänk på att säkerhetsskållan är av boxlåskonstruktion och hamnar den i ridhusets sågspån kan det komma spån eller skräp i konstruktionen. Var noga med rengöringen så att skållan verkligen löses ut vid behov.
Kontakt: Telefon: 0703-2705060703-270506, www.remohinder.se

Kb Hiltops Ky från Finland - bomhållare tillverkad i varmförzinkat stål som fästs på en skena som skruvas på trästolpen. Hållaren, som håller måtten enligt Svenska Ridsportförbundets bestämmelser, har en utlösningskraft på 100-120 kilo vilket medför att den är godkänd för både ponny och ridhäst. Fjädermekanismen har inga lösa delar och är enkel att återställa.
Kontakt: Kb Hiltop Ky, Såkavägen 863, 671 00 Karleby, Finland

Hållarna säljs även av återförsäljare runt om i landet.

Internationellt - förutom ovanstående i Sverige godkända hållare, är även de som det internationella ridsportförbundet, FEI, har godkänt tillåtna.  
Se FEI:s lista över godkända hållare


Senast uppdaterad: 2015-07-31
förstasidan

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons