Sverige vann den fyrstjärniga voltigen på Flyinge
FOTO: Michael Schanner

Svensk seger i nationstävlingen

2018-06-24

Sverige vann Nations Cup i voltige när CVIO Flyinge avslutades på söndagen. Team SVEA plus de individuella voltigörerna Marie Li Korse och Ella Filippa Velander tog hem segern i den första Nations Cup-tävling som har avgjorts i Sverige. Tyskland slutade tvåa, med Danmark på tredje plats.

FEI Nations Cup i voltige går i fyrstjärnig klass. Nationslagen består av ett voltigelag plus två individuella voltigörer. Alla ska vara kvalade i trestjärnig klass. Den svenska NC-premiären på Flyinge hade samlat fem lag, två svenska, ett tyskt och två danska.

Tävlingen blev ganska dramatisk.
Troligen var det Kiss ’n Cry-podiet, speciellt uppställt för nationstävlingen, som ställde till det för så många.
Nästan alla lag fick problem, i varierande grad, trots att hästarna redan hade tre dagars tävlingsrundor bakom sig.

Många hästar blev spända och skyggade. Många ökade tempot, framför allt på den ena halvan av volten för att sedan bromsa upp på den andra halvan. Vissa hästar kastade sig iväg.
Det händer inte ofta på internationell nivå, och det är förstås förödande för voltigörerna uppe på ryggen. Det blev också flera fall. De flesta voltigörerna hanterade ändå läget rutinerat och valde bort övningar eller lyft de skulle ha gjort i sina kürer – vilket påverkade poäng och resultat.

Det lag som påverkades minst var Sveriges lag 2 som bestod helt och hållet av Team SVEA-medlemmar. Tre klart konkurrenskraftiga rundor gav nationstävlingens högsta sammanlagda poäng och seger.
- Ja, det var väldigt, väldigt roligt, sa Marie Li Korse som var först ut i det svenska NC-laget på rutinerade laghästen Dickens Hardsyssel.
- Det var så kul att vi fick till en så bra uppvisning med laget. Och så skönt att kunna göra en stabil egen runda på en säker häst!
Också Ella Filippa Velander visade en säker kür på en totalt trygg Trezor, och fick tävlingens näst högsta domarpoäng på damsidan.
Laget, Team SVEA, levererade också en uppvisning utan hack eller missöden på Dickens.
- Jamen, det gick vår väg idag, sa SVEA:s tränare Daniela Fiskbaek. Jag är väldigt nöjd med de beslut jag tog – att byta häst för Marie så att hon kunde köra sin kür fullt ut – och att göra ett antal snabba ändringar i lagets kür för att ge Dickens en bra runda.

Resultaten från CVIO-tävlingen på Flyinge ligger nu närmast till grund för uttagningen av de svenska voltigörer som får åka till Aachen om en knapp månad.
Sverige skickar preliminärt ett lag till Aachen, Team SVEA.
Två individuella seniorer kan nu eventuellt bli tre. Besked väntas under måndagen.
Ännu en nyhet från Flyinge-tävlingen är att Sverige nu också för första gången på mycket länge har en manlig individuell voltigör på högsta tävlingsnivå.
Andreas Manrell från Stockholm är i och med CVI Flyinge kvalad för start i internationell trestjärnig klass.
Därmed kan Sverige teoretiskt mönstra ett lag även till nationstävlingen i Aachen, där teamet ska innehålla en herre, en dam och ett lag. 

I det andra svenska laget ingick Team Crux från Uppsala samt Sandra Anderberg och Jasmine Jacobsen. Motståndet kom från två danska lag och ett tyskt.

Resultat från CVIO4* samtliga finalklasser

Lördag

Svensk juniorsegrare på Flyinge

JohannaLindbergwebb
Johanna Lindberg vann med toppoäng

De individuella tvåstjärniga klasserna avslutades vid CVIO**** Flyinge på lördagen. Den trestjärniga tävlingen startade. Svenskt facit i de klasser som avgjordes blev en seger och en andraplats på midsommardagen.

Sveriges främsta voltigör för närvarande, JVM-trean Johanna Lindberg från Umeå, ledde juniorklassen från start till mål och vann med topp-poängen 8.187.

- Jag tänkte att nu, äntligen, när jag har min egen häst och min egen linförare så ska det bara vara att köra för fullt, kommenterade Johanna efter den första omgången, de obligatoriska övningarna. Och ändå så tyckte jag att det var några små saker som inte blev riktigt som jag ville.

Johanna Lindberg är fullblodsperfektionist. Det är också den egenskapen som har tagit henne ända fram till Sveriges första individuella VM-medalj.
Efter finalküren på Flyinge kunde däremot inte ens Johanna önska mer.
- Nämen, den här rundan kändes faktiskt bra, sa hon efter uppvisningen.
- Helheten var bra. Jag hade en mycket bättre känsla, ett annat lugn i hela uppvisningen.

AmaliaGlimmerhavwebb

14-åriga Amalia Glimmerhav från Frillesås tog den andra internationella finalplaceringen för dagen på Flyinge.
På hästen Trezor, linad av Ronja Persson, blev Amalia tvåa i CVICH2*, miniorklassen.
- Det var roligt, det kändes bra, sa Amalia som till vardags tränar voltige två dagar i veckan – plus gymnastik, hopp, barr, bom och fristående, fyra dagar.
- Mitt mål är att bli så bra som möjligt, förklarade den gymnastiska voltigören.
För dagen räckte det till en fin andraplats i den internationella konkurrensen.    
Slutpoängen blev 6.021. Segern gick till Finlands Helmi Heikkinen med 6.339 poäng.

TeamSveaWebb
Team Svea på väg. Foto: Michael Schanner

Den trestjärniga tävlingen startade också på lördagen. Den trestjärniga lagtävlingen avgjordes dessutom, med två omgångar, både grund och kür, samma dag.

Här dominerade de utländska gästerna.

Segern gick till Danmarks Senior Team Billund. Tvåa slutade lag Lingen 1 från Tyskland och trea blev lag Skibby 1, också från Danmark.
Team SVEA slutade på fjärde plats med premiärversionen av en helt ny kür och Uppsalas Team Crux tog hand om femteplatsen.

Söndagens höjdpunkt vid Flyinge CVIO blir den fyrstjärninga Nations Cup-tävlingen på eftermiddagen med nationslag som består av ett lag och två individuella voltigörer.

Resultat  

Fredag

Natalie och Julia i topp

Sommarens största ridsportevenemang på Flyinge Kungsgård har dragit igång.

Drygt 400 voltigörer och 47 hästar har samlats för fyra dagars stortävling i fyrstjärnig klass: CVIO**** Flyinge med Nations Cup.

NatalieBrixland

De enstjärniga klasserna för seniorer, juniorer och children inledde tävlingen och avgjordes på fredagförmiddagen. 
Natalie Brixland vann den enstjärniga klassen. Julia Lindqvist vann klassen för Children.

Under dagen fortsatte sedan de tvåstjärniga klasserna för lag och individuellt.

Endast tre tävlingar i världen i år har fyrstjärnig status. Flyingetävlingen, arrangerad av voltigeklubben SVEA Voltige, är en av dem. Årets tävling är också ett steg i upptrappningen och förberedelserna inför 2020, då Sverige och Flyinge har fått värdskapet för VM och JEM i voltige.
En nyhet inför årets tävlingsstart var att Lunds kommun går in och lyfter fram voltigen och CVI-tävlingen från och med i sommar och fram till och med VM/JEM 2020.
- Det här är ett unikt evenemang som vi gärna stöttar, säger kulturchefen i Lunds kommun, Annika Eklund.
- Här får vi också möjlighet att rikta resurser till en sport som engagerar fler tjejer än killar, vilket vi också lägger oss vinn om.
Voltigetävlingen på Flyinge liksom sporten i stort får en plats i kommunens evenemangsutbud under sommaren, SommarLund.
- Vi ser framför oss till exempel pröva-på-aktiviteter, och spännande evenemang inne i staden – en manege och uppvisningar på Mårtenstorget, kanske?
Årets tävling startade på torsdagen med veterinärbesiktning och den första obligatoriska omgången i enstjärnig klass. Alla hästar godkändes i veterinärinspektionen. De enstjärniga voltigörerna visade fina uppvisningar på sin nivå. Tävlingarna fortsätter fredag, lördag och söndag med två- och trestjärniga klasser.
Nations Cup, fyrstjärnig nivå, avslutar tävlingen på söndag eftermiddag.

LaholmJuniorerVoltige

 

Laholms Voltige Juniorlag (bilden, Laholms juniorlag med linförare Jenny Bergman, Quincy och voltigörer: Mika Potocki, Bella Rydberg, Ida Dessezar, Daniella Jakobsson, Denise Åström och Mira Rydberg) kommer direkt från de internationella tävlingarna i tyska Krumke och deras tävling startar med det obligatoriska programmet 10:00 på fredagen.

Under helgen visas de internationella voltigetävlingarna på Flyinge live på Equisport.tv.


Tävlingen är också kval och uttagning inför VM i Tryon senare i sommar och nationer från Europa, Australien och USA tävlar mot de svenska voltigörerna.

Läs mer om CVI4* Flyinge och de svenska deltagarna här

 

 

  

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons