Sandra Anderberg vann dubbla guld i Laholm.
FOTO: Malin Kyttä

Dubbla guld till Sandra och Julia

2018-09-09

Senioren Sandra Anderberg, Örestad, och minioren Julia Lindquist, SVEA, vann dubbla guld på SM/NM som avgjordes i Laholm i helgen. Seniorlaget Team SVEA, juniorlaget från Laholm och junioren Johanna Lindberg, Umeå, tog klara SM-guld – men fick kliva en pallplats ner till silver i NM. Gulden där gick över Sundet.

Sandra Anderberg vann den individuella seniortävlingen. I SM tampades hon främst med SVEA:s Marie Li Korse, silver, och Ella Filippa Velander, brons. I Nordiska mästerskapen tryckte sig Danmarks Nanna Trab Christensen in på silverplats med säkra uppvisningar.
Sandra var glad. Detta var hennes sjätte SM-guld – i rad, och det tredje NM-guldet.
- Jag har väl faktiskt vunnit alla SM jag har ställt upp i som senior, summerar hon. Men det här var första guldet på min egen häst, TS Dynamite.

HÄR hittar du resultat

JuliaLindquist_2
Julia Lindquist. Foto: Michael Schanner

14-åriga Julia Lindquist från SVEA Voltige gjorde en Sandra i miniorklassen, voltigörer upp till och med 14 år.
Hon fick tre tekniska delpoäng upp över 8.0. Hon nådde den starka slutsumman 7.221 efter fyra tävlingsomgångar. Hon vann dubbla guldmedaljer på hästen Quarterback Haerup.
- Jag tyckte egentligen att allt kändes bra, hela vägen, säger Julia, som gjorde sin tredje tävling som individuell i Laholm. Huvudfokus är laget, Team SVEA, där Julia ingår som en betydelsefull länk.
- Jag kommer nog att fortsätta nu, och göra några individuella tävlingar nästa år också, säger hon. Men det är fortfarande laget som är huvudfokus.

Laget, Team SVEA, (bilden) med fem individuella medaljörer bland de sju lagmedlemmarna, vann SM för seniorer i säker stil, men tappade NM-guldet till Danmarks förstalag, BIS från Billund. Båda lagen noterade höga slutpoäng över 7.5.
SM-silver i lagtävlingen gick till Uppsalas Team Crux, brons till Salaortens seniorlag.  

 

SveaVoltige
Foto: Malin Kyttä

I juniorernas lagtävling blev det bejublad hemmaseger.
Laholms juniorlag (bilden) vann SM, och fick sedan brons efter Danmark och Finland i NM.
Även den individuella juniortävlingen följde samma mönster: favoritseger i SM, danskt guld i NM.  

Laholmjunior
Foto: Malin Kyttä  
JVM-medaljören Johanna Lindberg från Umeå öppnade starkt, men ett fall i den första küren på lördagen ställde till det. Det blev SM-guld, men ”bara” NM-silver i år.
- Jag fick till en riktig ”wow-grund” första dagen, beskriver Johanna. Sedan i första küren blev min häst lite skrämd av något, precis när jag gjorde ett hopp. Han for framåt lite, och jag hade liksom inget att landa på.
   
- Det blev spännande idag, summerar Kim av Schultén, den svenska representanten i kvartetten av internationella domare.
- Vi har fått mer konkurrens. Nivån har över lag blivit högre. Speciellt i de yngre klasserna, miniorer och juniorer, har vi också fått fler tävlande. Det var inte på något vis självklart vem som skulle vinna i de olika klasserna.
 
Årets kombinerade SM och NM samlade omkring 200 deltagande voltigörer – 36 miniorer, 47 juniorer och 15 seniorer. Sex seniorlag och elva juniorlag kom till start. Två stora voltigeklubbar från Halland, Laholms Voltige och Caprifolen, stod bakom det väl fungerande arrangemanget i Ahla utanför Laholm.
Folksam är idrottens försäkringsbolag och är sedan flera år stolt samarbetspartner till Svenska Ridsportförbundet och ridsportens svenska mästerskap. 
JohannaLindberg_2
Johanna Lindberg, SM-guldmedaljör. Foto: Malin Kyttä

 

 

 

Förhands

Dags för både SM och NM i voltige hos Laholms Ryttarförening i samarbete med Caprifolens voltigeklubb. Sverige är favoriter både i lag och individuellt. Du kan följa mästerskapet på webb-TV.

Sandra Anderberg har guldläge i seniorklassen.

Sandra Anderberg Örestads voltige, som startar sitt första SM på sin egna häst.  Hon utmanas av Marie Li Korse och Ella Filippa Velander, båda från Svea voltige, samt flera duktiga nordiska voltigörer.

Danmark kommer i seniorklassen med sex voltigörer, Norge med två och Finland en.
Individuella juniorklassen är störst. Här är det 47 voltigörer till start.
För de individuella juniorerna står hoppet till svenska Johanna Lindberg som har haft flertalet internationella framgångar, nu senast femma i juniorEM samt vinst på CVI Flyinge. Lina Müller och Malin Hultin tävlade också EM i somras och har goda medaljchanser i helgen.
Miniorklassen har lockat 36 startande. Här syns det att de nordiska grannländerna har en yngre generat på väg upp.
- Det ska bli så roligt att få ta emot voltigörerna här i Laholm, säger tävlingsledare Maria Albjär.

På miniorsidan är det väldigt jämt men Nora Sandberg Müller, Amalia Glimmerhav, Alva Eriksson och My Lindström är några av dem som har goda chanser till fina placeringar samt.

Hemmaklubbarna har flertalet framstående individuella bland annat Jasmine Jacobsen (Laholm), Mira Rydberg (Laholm), Felicia Dahström (Caprifolen) och Alma Carlsson (Caprifolen).

- Det är ett stort arrangemang för en mindre förening att arrangera och Laholms voltigesektion är glada för samarbetet med Caprifolens voltige. Det är en av fördelarna med en liten sport, alla hjälps åt och vill göra detta så bra som möjligt, säger Maria Albjärs.

I lagtävlingarna handlar det också mycket om Sverige. Svenska storklubben Svea kommer med två lag.  Svea seniorlag och Team Svea. Totalt är det sex lag i NM.
- Danmark kan också komma med bra lag, säger Maria och höjer ett varnande finger.
På startlistan finns också ett finskt lag.
Flera svenska seniorlag och juniorlag tävlar om pallplatser i både nordiska och svenska mästerskapen. Mest framstående är Team Svea samt Uppsala voltige som utmanas av det danska laget BIS. Bland juniorlagen är hemmalaget Laholms voltige med och kämpar om medaljerna (Caprifolen har tyvärr fått stryka sig ur klassen då en av tjejerna är skadad) samt flertalet framstående svenska lag från både Frillesås voltige och Uppsalas team Aquila som vann förra årets junior SM. De utmanas bland annat av ett riktigt bra danskt juniorlag som tävlade på EM i Ungern i somras.

SM och NM på samma tävling hur går det till?
- Mästerskapen både SM och NM avgörs i samma klass. Även om det i propositionen ser ut att vara en rad klasser, berättar Maria.
Under fredagen körs de obligatoriska programmet.
Ett mästerskap avgörs med obligatoriskt program och därefter kür, fritt program till häftig musik och så blir det finaler i kür under söndagen.

SM och NM i siffror
Till Svenska och nordiska mästerskapen i voltige, som samarrangeras av Laholms Ryttarförening och Caprifolens voltige, kommer 52 hästar, drygt 100 individuella startande och 18 lag. Det kommer tävlande från Sverige, Norge, Danmark och Finland.


Arrgörens hemsida

Webb-TV lördag och söndag

Så går det till

Härlig presentation av SM och NM

Deltagarlista

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons