Pernilla Sjöstrand och Jessica Neilands tar ledningen för voltigen.
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Voltigen tar sikte mot nya medaljer

2019-01-12

Jessica Neilands och Pernilla Sjöstrand tar över ledningen för voltigens landslag.
- Målet är att placera svenska voltigörer på prispallen, skriver duon i sin vision och mål för framtiden.

Svensk voltige har saknat landslagsledning under 2018.
Nu har duon antagit utmaningen.
Båda har själva varit aktiva.
Pernilla var bland annat med vid ett flertal mästerskap som voltigör. Hon har ett brons från VM samt ett EM-silver i lag.
Hon är systemförvaltare och ingenjör med inriktning på vatten och avlopp.

Inom voltige är hon en mycket uppskattad tränare och linförare.
Hon tränar bland annat duktiga Sandra Anderberg, Sara Pettersson, Vera Brümmer och på distans Johanna Lindberg.
- Jag bor ju i Malmö och Johanna i Umeå. Men jag fungerar som bollplank.

Jessica var själv aktiv under tidigt 90-tal med en bronsmedalj i lag från EM I Bern 1991. Då var pappa Axel Welin med i ledningen för svensk voltige och Jessica fanns med på mästerskapen.
Voltigen har gått i arv och Jessicas dotter Olivia är aktiv hos Team Svea.
Till vardags är Jessica forskare, doktor i odontologi och undervisar även blivande tandläkare.
- Vi är båda otroligt taggade för att göra ett bra jobb. Vi kompletterar varandra väl. Pernilla kan träning och jag är mycket för struktur och strategi. Jag kan applicera mycket från mitt arbete, säger Jessica.
Under 2019 handlar det mycket om att få till struktur, kvalregler och att ta sats inför 2020 när Sverige är värd för VM och EM på Flyinge.
2019 ska landslagen ta form. 2020 ska voltigörerna lyckas på hemmaplan.

Här är Jessica och Pernillas vision:

” I linje med Svenska Ridsportförbundets vision om att blir bäst i världen ska Sverige bli en av de bästa nationerna i världen i voltige. Vi ska ha en stark elit och ett framgångsrikt landslag. Ett landslag som är med och slåss om medaljerna vid de stora mästerskapen. Vi vill placera svenska voltigörer på prispallen.

Vi vill höja nivån på svenska voltigörers prestationer, ha fler representanter i final och på topplaceringar i alla klasser vid mästerskap. Svenska voltigörer ska också vara självklara representanter i FEI vaulting World Cup. Vi har en vision om att en större andel av Sveriges voltigörer når elitnivå. I nuläget är svensk voltige alldeles för sårbar men ett ökat antal voltigörer på elitnivå säkerställer att vi kontinuerligt har duktiga framgångsrika voltigörer på mästerskapen.

Vi vill också främja goda relationer mellan voltigeklubbarna i Sverige vilket i sin tur gynnar hela voltigesverige. Detta tror vi kan börja med att skapa god relationer och en god sammanhållning mellan voltigörerna i landslaget. Detta kan sedan föras med hem till den egna klubben. 

Historiskt sett har Sverige var ett framgångsrikt land med flera medaljer, fyra VM-brons, tre EM-brons och ett EM silver. Vi har haft vid flera mästerskap varit bland de 5 bästa lagen samt haft ett antal individuella voltigörer bland de tio bästa. Trots att voltige är en relativt liten sport har vi placerat oss väl och har stora möjligheter att bli bland de bästa i världen.

För att kunna nå en högre nivå i voltige måste vi göra strategiska satsningar på de voltigörer som har förutsättningar att nå dit. Det är viktigt att de voltigörer som tillhör landslaget kommer ut och tävlar internationellt. Både för träningens skull men också för att visa upp sig för domarna. ”

Mål inför 2019

-  Att bygga upp en starkare landslagstrupp och göra satsningar som kommer att ge resultat både 2019 men också för att kunna nå målen för 2020.
-  Att göra strategiska satsningar på voltigörer/lag som har förutsättningar att placera sig högt upp i ranking på EM/VM.
-  Att ha en gemensam landslagaktivitet för att ladda upp inför EM/VM i Ermelo 2019.
-  Att jobba för förbättrade relationer mellan voltigeklubbarna i Sverige.
- Att ha voltigörer med i final i vaulting World Cup

Mål inför 2020

Eftersom Sverige står värd för junior-EM och senior-VM vill vi naturligtvis ha så bra representanter som möjligt på plats. Vi ser stora möjligheter till fina placeringar och vi kommer att ha siktet inställt på medaljer. Vi ska dra nytta av fördelen att få tävla på hemmaplan. Prestationerna under 2019 kommer utvisa hur nära eller långt ifrån de mål vi sätter upp för 2020 vi är och därför kan dess komma att revideras. Efter EM/VM 2019 har vi som ambition att det ska ske en hårdsatsning inför 2020."

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons