Ungdomssatsning för framtiden

Hästnäringens Ungdomssatsning, HUS, är en satsning med fokus på framtidsfrågor och tillväxt.

Under paraplyet HUS samlar Hästnäringens Nationella Stiftelse ungdomsprojekt inom hästnäringens olika organisationer. Årligen satsas fem miljoner kronor på projekt som främjar barn- och ungdomsverksamhet.

Projektet Upplev häst
Upplev häst är ett projekt som syftar till att ge barn och ungdomar möjlighet att utan kostnad få komma i närkontakt med hästar av alla slag. Målet för 2013 är att 5 000 barn och ungdomar ska ha fått uppleva häst. Genom projektet Upplev Häst vill vi tillsammans – Svenska Ridsportförbundet, Svensk Galopp, Svensk Travsport, Svenska Islandshästförbundet, Svenska Hästavelsförbundet, Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen, Brukshästarnas Samarbetskommitté och Hästnäringens Nationella Stiftelse – ge fler chansen att få uppleva hästen.

Mer information om Upplev Häst finns på http://www.facebook.com/upplevhast och www.nshorse.se

Därför finns Upplev Häst
Fler skulle må bra av att komma nära hästen. Därför arbetar Hästnäringens Ungdomssatsning för att fler barn och ungdomar ska få uppleva häst. Vi vet att för många har mötet med hästen haft en stor betydelse för den personliga utvecklingen och att hålla på med hästar är för många en spännande och utvecklande hobby. Dessutom har forskningen visat att stallmiljön är en bra ledarskapsskola. Vi tror också att det finns en häst för alla; för den som gillar att hoppa högt, galoppera fort, köra en brukshäst eller bara göra en utflykt i skogen.

Detta är Upplev Häst
På ett evenemang med Upplev Häst får barn och ungdomar insyn i vilken glädje det innebär att umgås med hästar. De får prova på att rida, köra och klappa hästarna och vi ser till att berätta om saker som säker hästhantering, varför vi borstar hästen och vad hästen äter. Upplev häst kommer att finnas på plats vid olika hästevenemang, festivaler och tävlingar och vi arbetar aktivt med att sprida information om möjligheterna att uppleva hästar vid dessa tillfällen. Vi kommer under året också att bjuda in skolklasser till hästanläggningar. Där har vi möjlighet att berätta mer om stallet och hur vi gör när vi umgås med hästar. Eleverna som medverkar får prova minst två olika hästsporter och få en första inblick i vad som menas med hästuppfödning. De får också prova att rida på den mekaniska galopphästen, köra ponny eller sitta upp på en riktig häst. Dessutom får deltagarna besöka stallet och lära sig mer om hästarnas vardag. Att vara med på en aktivitet med Upplev Häst är alltid gratis oavsett om det är skolklasser som bjuds in eller allmänheten som kommer till andra evenemang.

Har du varit på Upplev häst och är intresserad av att börja rida?
>> Här finns information om hur du går tillväga.

Fakta om Hästnäringens Ungdomssatsning (HUS)

Hästnäringens Ungdomssatsning (HUS) finansieras via Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) som erhåller ekonomiska medel från ATG, via ett avtal mellan staten och trav-/galoppsporten. Av dessa medel har drygt fyra miljoner kronor öronmärkts för HUS-projekt inom ridsport, trav, galopp, avel, western, islands- och brukshästar under 2015.  


Senast uppdaterad: 2015-09-29

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons