Rebecka Åhlander, Jolin Berg och Sara Englund från Gagnefs Ridklubb vann HK Cup
FOTO: Alexandra Pettersson

Gagnefs Ridklubb vann HK Cup

2012-10-07

I helgen arrangerades Hästkunskap Cup på Strömsholm. Det var tretton förväntansfulla lag som studsade ur bilarna på ett soligt Strömsholm. Efter en spännande dag var det Gagnefs lag 2 som kunde kalla sig segrare i Hästkunskap Cup 2012.

Hästkunskap Cup är en tävling för ungdomar i både praktik och teori som arrangeras varje år av Centrala Ungdomssektionen, CUS. Varje deltagande lag tränar själva cupen till med hjälp av olika studiemedel hemma på föreningen.
www.ridsport.se följde Gagnefs Ridklubb lag 1 och 2. Lag 1 bestod av Malin Engman, Johanna Engman och Elinore Reijer medan lag 2 bestod av Rebecka Åhlander, Jolin Berg och Sara Englund.
Lagledaren Sofia berättar att alla deltagande samlats redan kvällen innan cupen för att övernatta på ridskolan. Tjejerna berättar också att de övat inför cupen intensivt den senaste månaden, hela 5ggr/veckan har de tränat.
För alla utom Jolin var det första gången de deltog i Hästkunskap Cup. Det var ett pirrigt och nervöst gäng som spänt väntade på att få ta sig an den första stationen.

Station 1
 Tävlingen är uppdelad i fem stationer, i år var dessa:
1. Agria stallet: Här skulle man ta av/på ett täcke och linda benen säkerhetsmässigt korrekt, göra en säkerhetsknut, lista ut vilka faror som lurade i en spilta och svara på frågor.

Station 2
2. Gula ridhuset: I ett hörn av ridhuset fanns en provisorisk box iordningställd och uppgiften var att finna felen som gjordes då en person mockade boxen. Det fanns även här frågor att svara på.

Station 3
3. Röda stallet: Här skulle en hel del av hästens utrustning namnges, både sadeln, tränset och lite övriga delar.

Station 4
4. Spottlådan: Den här stationen satte lite press på deltagarna då den var tidsbegränsad. Man hade två minuter på sig till varje del, den ena var att svara på frågor om hästens välmående och den andra att plocka ut tio saker som borde finnas i ett stallapotek.
5. Den sista stationen handlade om foder. Här skulle man väga upp två höpåsar med given mängd utan våg, namnge tio olika fodersorter och ordna matsmältningens ordning.
När tävlingen väl var igång hade inte lagen inte tid att vara nervösa längre, då var det fullt fokus!
Efter sista stationen summerar Gagnefs lag 1 tävlingen med att det gick bra, station 4 eller 5 var svårast medan 3 var lättast.
Gagnef lag 2 däremot tyckte att det hade varit ganska svårt, speciellt att linda benen men det håller med om att 3 var lättast.
Efter station fick lagen gå en tipspromenad. Sammanfattningsvis tyckte de att det var roligt och såg fram emot clinicen och finalen.
När alla lag var klara var det dags för en dressyrclinic med Agneta Aronsson, lärare på Ridskolan Strömsholm. Med hjälp av Emma, dressyrkandidat på Strömsholm och skolhästen Roulette visade de upp dressyrens konst.
Slutligen blev det dags för final, det visade sig att de som fått flest poäng var Gagnefs Ridklubb lag 2, Harboortens Ryttarsällskaps lag 2 samt Järna Ridklubb, och de gick vidare till final.
Finalen bestod av tre grenar; gissa vikten på en höpåse, lägga ett pussel på och sätta ihop ett träns. De två sista grenarna gick på tid. Till slut stod det klart att Gagnefs Ridklubb vann och det var överlyckliga tjejer som studsade, likt tidigare under dagen, runt i röda ridhuset!
Tvåa respektive trea blev Harboortens Ryttarsällskap och Järna Ridklubb.

 

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons