Ett 80-tal ungdomar samlades till Ungdomsforum i helgen.
FOTO: SvRF

De unga kräver ökat inflytande inom tävlingsverksamheten

2013-12-01

Inom ridsporten får vi ofta beröm för det välutvecklade ungdomsinflytandet men på beslutande positioner inom tävlingsverksamheten har ungdomarna lyst med sin frånvaro. Bland de tävlande utgör de unga däremot en mycket stor del och nu vill de vara med och påverka sin egen verklighet.

Under helgen har ett åttiotal ungdomar samlats vid ett Ungdomsforum för att diskutera aktuella frågor som tävlingsformer för barn, ponnyryttaråldern och talangsatsningar.
– Centrala Ungdomssektionen har nu funnits i 20 år och har under den tiden mest arbetat med avsutten verksamhet, säger Malin Gustafsson som är ordförande i Centrala Ungdomssektionen (CUS).
– Nu är det hög tid att vi når de unga tävlingsryttarna, och att de också tar vara på de unika möjligheter som finns att påverka inom ridsporten såväl i föreningen, distriktet och på central nivå.

DiskussionerDet blev många engagerande diskussioner under helgen.

För ett år sedan gjorde CUS en undersökning där unga tävlingsryttare fick svara på frågor om vilka engagemangsformer som skulle passa dem.
– Sedan dess har vi utvecklat möjligheterna att kommunicera med unga tävlingsryttare där de ändå är – bland annat på tävlingsplatser och på sociala medier, säger Malin Gustafsson.
– Vi har även utökat samarbetet med centrala tävlingssektionen och helgens Ungdomsforum är givetvis också en del i det fortsatta arbetet,

Under lördagen medverkade Tobias Mattsson, ordförande i Svenska Ridsportförbundets tävlingssektion. Han berättade bland annat om hur tävlingssektionen arbetar och hur värdefullt det är att i Tävlingssektionen ha en representant från Centrala Ungdomssektionen.

Tobias Mattsson berättade även om förslaget på nya regler för ponnyryttaråldern och om förslagen kring tävlingsformer för barn, ämnen som därefter diskuterades i mindre grupper bland deltagarna på Ungdomsforum. Andra ämnen som diskuterades var talangsatsningar.

En av deltagarna var Michaela Görloff, aktiv tävlingsryttare och ordförande i Göteborgs och Bohusläns Ungdomssektion.
– Jag tror absolut att den här helgen leder till att ungdomar får mer inflytande över tävlingsverksamheten.
– Det finns otroligt många möjligheter och det är viktigt att vi som är unga tävlingsryttare får vara med och påverka de beslut som påverkar oss och vår framtid, säger Michaela Görloff.

Michaela-o-Malin_200Michaela Görloff till vänster och Malin Gustafsson.
Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons