Att vara Ung i Ridsporten innebär en unik möjlighet att påverka framtiden.
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Unga påverkar ridsportens framtid

2018-02-12

Unga vet bäst vad unga vill, därför är det viktigt att unga är med och påverkar hur ridsporten ska fungera. Genom att engagera dig i föreningens eller distriktets ungdomssektion är du med och skapar framtidens ridsport.

Möjligheten för unga att påverka i Svenska Ridsportförbundets organisation är, i jämförelse med många andra idrotter, unik. Ridsporten är den näst största ungdomsidrotten i Sverige och över hälften av alla medlemmar är under 26 år.  

Svenska Ridsportförbundet är uppbyggt av 19 ridsportdistrikt och varje distrikt ska ha en egen ungdomssektion, DUS. Precis som ungdomssektionen på föreningsnivå har plats i sin styrelse har DUS plats i distriktets styrelse. Februari brukar betyda dags för årsmöte och beslut om vilka av distriktens ambitiösa ungdomar som ska sitta i DUS tas.  

Men vad innebär det då att vara ung och förtroendevald?

Det finns en mängd möjligheter för dig som är ung och aktiv inom ridsporten. Att engagera sig i föreningens ungdomssektion ger dig en möjlighet att skapa god stämning och få fler ungdomar att känna sig engagerade. DUS huvuduppgift är att stötta de unga och aktiva i distriktens föreningar. De ordnar träffar och aktiviteter för att öka gemenskapen och skapa goda kontakter samt verkar som en länk mellan föreningarnas ungdomssektioner och den centrala ungdomssektionen, CUS.

Som ung och aktiv finns det även en hel del evenemang att delta i. Varje år belönas den ungdomssektion och ungdomsledare i distriktet som utmärkt sig lite extra med en ungdomskonferens som arrangeras av CUS.

CUS_januari18-1Ungdomskonferens i Eskilstuna med intressanta diskussioner, erfarenhetsutbyte och nya visioner.

Den 27-28 januari genomfördes årets ungdomskonferens i Eskilstuna och en grupp på ca 40 ambitiösa och drivna ungdomar samlades för en inspirationshelg. Fokus under helgen låg på trygghetsarbete och övningar från verktygslådan ”Trygg i stallet” inledde konferensen. Det bjöds även på konkreta tips hur ungdomssektionerna kan arbeta för ett tryggare klimat i sin förening och det blev lärorika erfarenhetsutbyten.

Den 24 februari väntar ytterligare två event skapade av unga för unga. Under Gothenburg Horse Show bjuds det på final i kunskapstävlingen Folksam Hästkunskap Cup och de tre lag som tagit sig vidare från regionsfinalerna vässar sina geniknölar inom häst. På kvällen sviras det om till mingelkväll för alla ungdomar tillsammans med experter och landslagsryttare i Young Riders Lounge.

Oavsett om du engagerar dig på förenings-, distrikts eller central nivå, är ditt engagemang viktigt. Att vara styrelseledamot är ett av de finaste uppdragen du kan få; det innebär att du har fått förtroende att vara med och påverka. Kom ihåg att det är ditt och andra ungas fantastiska engagemang som är ridsportens framtid.

CUS_januari18-2

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons