Lyssna, se, agera! "Nya Trygg i stallet-materialet" finns för att sätta igång samtalen om svåra frågor.
FOTO: Mikael Sjöberg

Nya verktyg för en tryggare ridsport

2018-12-02

Ungdomarna tar täten för en tryggare ridsport och har tagit fram nya verktyg för att motarbeta trakasserier, mobbning och dåligt nätklimat.
- Vi har ett ansvar och måste våga prata om de här frågorna säger Elin Gustavson, vice ordförande i Svenska Ridsportförbundets Centrala Ungdomssektion.

Alla ska kunna känna sig välkomna och trygga i ridsporten. Det är en självklar utgångspunkt för Svenska Ridsportförbundet.

-Men kan inte låtsas att det inte finns problem. Ridsporten är ingen fredad zon från det som händer i samhället i övrigt.
- Vi måste våga ställa oss frågan; hur mår vi i ridsporten och hur mår jag. Och det är viktigt att vi lär oss se, lyssna och agera när någonting är fel, säger Elin Gustavson.

Nya redskap i trygga lådan
För att öka takten i trygghetsarbetet har CUS uppdaterat verktygslådan ”Trygg i stallet” med bra redskap för att jobba med frågorna i landets ridsportföreningar. Med i lådan finns också mer information om vart man kan vända sig om något som inte får hända, ändå händer.

Det nya materialet har fokus på sexuella trakasserier, inkludering och sociala medier och innehåller fakta, samarbetsövningar och kortspel för att utmana tankar och sätta igång viktiga samtal. En samtalsduk finns också som en övning i att utmana normer i ridsporten. Behöver man vara på något särskilt sätt för att passa in i vår sport?
Materialet kommer att skickas ut till samtliga föreningar. 

Med i varje låda finns också Barnens spelregler, Bris och Riksidrottsförbundets gemensamma initiativ för en trygg- och utvecklande barn- och ungdomsidrott.

Nytt är också en podd med två lyssnarberättelser om sexuella trakasserier som kan användas som diskussionsunderlag. Lyssna här.

spelet omslag

Trygg-i-stallet spelet är ett enkelt kortspel om svåra frågor och tar upp frågor kring sociala medier, sexuella trakasserier, näthot, trakasserier och frågor kring inkludering.
Vad gör jag om jag är orolig för hur en kompis mår?  Vart går gränsen för skämt och trakasserier och är sexuella trakasserier brottsligt? En del frågor är jättesvåra, andra kan tyckas enkla men är svårare än man tror och skapar många bra diskussioner.

YRL Lounge

Stephanie Holmén och Henrik Ankarcrona svarade på frågor
När trygghetsmaterialet lanserades under en Young Rider Lounge för unga ridsportare under Sweden International Horse Show, medverkade bland andra hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona och hoppryttaren Stephanie Holmén, som pratade om gemenskap, laganda, sociala medier och ledarskap. 

Deras främsta tips på att skapa en välkomnande ridsport var glasklart.

- Se alla ni möter och säg hej! Ett leende värmer, säger Henrik Ankarcrona och får medhåll av Stephanie
- Hur du än mår så kan du bjuda på ett leende. Det betyder så mycket.

En trygg stallmiljö liksom en bra laganda handlar mycket om att sätta igång samtal.  
- Ett av mina viktigaste redskap som ledare är att prata om saker. Jag tror det är viktigt att prata om hur man vill bli bemött, säger Henrik Ankarcrona.

Medverkade gjorde också ridsportcoachen Johanna Lassnak och dressyrryttaren, bloggaren och Granngårdsprofilen Nina Rademaekers. Här kan du läsa om Ninas tips på sociala medier.
Stephanie och Henrik fick också svara på och resonera kring några frågor från Trygg i stallet spelet. Här är några av frågorna/svaren:

Får man vara taskigare på nätet än i verkligheten?
Svaret är enkelt! Det gör absolut ingen skillnad att man har en skärm framför sig, säger Stephanie Holmén bestämt.

Känner du alla dina följare etc?
Nej, men alla kan se mitt instagram.  Ju mer offentlig jag blir ju mer tänker på vad jag lägger upp.

Jag är noga med att lyfta bra saker. Det finns dom som lägger upp att man till exempel är missnöjd med uppstallningen hos en arrangör. Lyft det som är positivt istället. De flesta jobbar ju ideellt med det här och gör sitt allra bästa.

Vad betyder likes?
Det betyder väl mycket för många. Det känns som en slags bekräftelse, säger Henrik Ankarcrona som själv har konton på både facebook och instagram. För min egen del så likar jag egentligen ingenting.  I min roll så är allt eller inget som gäller.

Hen skickar hotfulla mejl. Får hen det?
Nä, det får hen inte men hen gör det nog ändå, säger Henrik Ankarcrona. Svaret är självklart nej. I mitt yrke är man rätt utsatt emellanåt. Det betyder inte att jag har det lättare än någon annan att ta sådana mejl men man vänjer sig lite. 

Svenska Ridsportförbundet Centrala Ungdomssektion arbetar sedan 2013 för ökad trygghet genom projektet ”Trygg i stallet”. Läs mer här.

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons