Först kammade de hem kvalet. Nu är Lunds Civila RF ett av tre lag i superfinal i Folksam Hästkunskap Cup. Från vänster Nora Broddegård, Emma-Lisa Lindvall Laisfeldt,och Lara Risk
FOTO: Lunds Civila RF

Mästarlaget från Lund vann superfinalen

2019-04-08

Tre lag taggade till tänderna kämpade in på mållinjen när superfinalen i Folksam Hästkunskap Cup avgjordes i Göteborg. Lunds Civila Ryttarförening vann för andra året i rad.
-Vinsten blir som en morot till att fortsätta plugga och lära ut hästkunskap, säger Emma-Lisa Lindvall Laisfeldt, en av tre i laget.

Det var under lördagen på EuroHorse-mässan i samband med Gothenburg Horse Show som superfinalen avgjordes. Det var tredje gången Lunalaget tog plats i superfinalen och andra segern på raken. Tvåa kom Malung-Sälens RK och trea Bodens RK.

- Vi älskar hästkunskap och så har vi en så bra laganda, förklarade Lunds Nora Broddegård efter det svettiga ärevarvet.
- Och så har vi så kul och kör vårt race utan snegla på vade de andra lagen gör, menade Emma-Lisa Lindvall Laisfeldt.

I Folksam Hästkunskap Cup varvas teori med praktiska utmaningar.
Nytt för i år var att de olika stationerna var hopbyggda till en ”hinderbana” där man var tvungen att få rätt på varje gren för att gå vidare till nästa. Innan banan var det en frågesport där varje rätt svar gav tre sekunders försprång. Det nya upplägget var riktigt roligt och bra och man kunde dessutom lära sig nya saker då man var tvungen att få allt rätt innan man fick springa vidare.

- Det svåraste var att vi inte var tillräckligt snabba på knappen i frågesporten trots att vi kunde svaren, men det gick ju bra ändå säger Emma-Lisa.
- Det var också en uppgift om sjukdomar där vi skulle fylla i meningar med ord som tog lite tid. Vi kunde allt men blev lite  stressade av tidspressen.
En övning som Lund övat extra på var att sätta ihop ett träns på tid.

- Det var så synd att det inte var med. Vi har tränat massor på det och slog vårat personbästa så sent som kvällen innan. Men det var inte bortkastad tid efterson det har visat sig att hopsättning av träns i grupp är riktigt bra teambuilding 

Plugghästar 
- Det är så himla kul att vara bäst på häst, tyckte Emma-Lisa Lindvall Laisfeld, Nora Broddegård och Lara Risk som gillar att plugga hästkunskap och lovade att försvara titen.
Återigen åkte de från Göteborg med en segercheck på 10 000 kronor.
- Den går till klubben, sa tjejerna stolt.

Hemma på ridskolan igen vill de föra kunskapstraditionen vidare.
- Vi ska satsa på att verkligen få igång och utveckla så mycket teoriutbildning som möjligt och vi i laget kommer att vara engagerade i att utbilda de yngre, säger Emma-Lisa som är ordförande i förengens ungdomssektion.
-Förhoppningsvis har vi flera lag i höst till Hästkunskap Cup och till Vi i Stallet nu i vår.
- Det ska bli riktigt roligt att sätta igång med allt, vinsten blir som en morot till att fortsätta plugga och lära ut hästkunskap.

Resultat Folksam Hästkunskap Cup

1) Lunds Civila Ryttarfförening
Emma-Lisa Lindvall Laisfeldt
Nora Broddegård
Lara Risk
Lagledare: Marie Genberg
Malung SälenMalung Sälen markerar rätt kroppsdel på rätt plats. Foto: Svenska Ridsportförbundet

2)Malung-Sälens Ridklubb:
Nathalie Haars
Maja Halvarsson
Tilda Wiksten
Lagledare: Johanna Eriksson ,Indra Pettersson och Cajsa Torris (från lag 2)
Boden
3) Bodens Ridklubb
Lisa Näsvall
Olivia Bergenstråle
Hanna Knutsson
Lagledare Catharina Knutsson

Alla finallagAlla Glada deltagare i årets superfinal av Folksam Hästkunskap Cup.

Så här gick det förra året

Mer om Folksam Hästkunskap Cup

Folksam Hästkunskap Cup är en av Folksams satsningar på unga och en säker ridsport. Tävlingen avgörs via tre regionfinaler, på Strömsholm, Flyinge och Luleå, där lagen kvalar till superfinalen under EuroHorse.


Förhands

Mästarna Lund är laddade för superfinal 

Lund är i superfinal för tredje gången och regerande mästare i Folksam Hästkunskap Cup. Vi frågade Lund hur man blir bäst på häst.

-Det är kombinationen av att vi i unga är jätteintresserade av hästkunskap och att vi har väldigt engagerade ridlärare som också är det, säger Emma Lisa Laisfeldt, 16, om Lunds Civila RFs fina facit i Folksam Hästkunskap, kunskapstävlingen där unga mellan 13-18 tävlar om att bli bäst på häst.

Första gången blev det en andraplats. Senast blev det seger.
Nu är det tredje gången Lund Civila är med i trion som gör upp i superfinalen under EuroHorse i samband med Gothenburg Horse Show. 
På lördag 6 april 14.30 gäller det.
I superfinalen möter Lund Bodens RK och Malungs Säter RK. 
Allt avgörs i mässpaddocken där de taggade tremannalagen tar sig an stationer med både praktiska och teoretiska test. Kluriga utmaningar som handlar om till exempel hästens beteende, behov, foder, utrustning och sjukdomslära.
Tävlingen är en kamp mot klockan.
- Snabbast vinner och det gäller verkligen att jobba som ett team. Är det någon som inte håller tempot när man till exempel ska sätta ihop ett träns så vinner man inte den grenen, säger Emma-Lisa.
Det är en är ett riktigt järngäng som får äran att representera Lunds Civila RF i tävlingen berättar lagledaren Marie Genberg som gör sin första superfinal.
- Det här är ett rutinerat lag med tjejer som verkligen kan hästkunskap och gör ett kanonjobb hemma i klubben, säger hon.
- Hästkunskap Cup är en rolig och lärorik tävling. Det var stort att vinna kvalet.  Nu är det en bonus att få komma till Göteborg.

Emma-Lisa Laisfeldt mindreEmma-Lisa Laisfeldt, ordförande i Ungdomssektionen hos Lunds Civila RF, vill inspirera fler att lära mer om hästar. I helgen tävlar hon i Folksam Hästkunskap Cup.

Emma-Lisa har Laisfeldt har varit med i Hästkunskaps Cup tre gånger och kunskapstävlingen Vi i stallet för de lite yngre två gånger.
- Det har varit jätteroligt, säger hon.
För det här med hästkunskape är ju det viktigaste varje hästmänniska måste ha stenkoll på för att utvecklas som ryttare eller kusk. Och för att bli säker i stallet såklar. 

- Våra ungdomar har byggt upp sin kunskap under många år. Dels genom att gå bredvid oss ridlärare i stallet men också under teorikvällar, kurser och genom att vara med i tävlingar som vi i Stallet och Hästkunskap Cup, säger Marie Genberg.
- Eftersom vi tycker det är så kul med hästkunskap sporrar vi yngre i stallet att lära sig mer om hästar säger Emma-Lisa.

Själv är hon ordförande i föreningens ungdomssektion och funderar tillsammans med sina kompisar mycket på hur man bäst för kunskapen vidare och ökar gemenskapen bland unga.
Mycket handlar om att lära genom att göra.
Tidigare fanns ett skötarsystem på ridskolan men systemet med stallvärdar funkar bättre tycker Emma-Lisa.
- Vi märkte att unga inte blev så intresserade och stannade inte kvar så länge i stallet, kanske kom de till stallet när ponnyn gick på lektion,,
- Stallvärdssystemet ökar gemenskapen i stallet! Det är ganska nytt  och mest unga som är värdar, men även föräldrar. Som värd hjälper man till i stallet en speciell dag i veckan och är ett stöd för nybörjarna. Man får specifika uppgifter som att putsa något till exempel och så får man såklart borsta och sköta alla ridskolehästarna.

Hästkunskapen är också en tävlingsgren i klubben..
- Vi har klubbmästerskap i teori. Vi gör det väldigt enkelt och kör samma dag som KM i dressyr och hoppning.  Det är alltid väldigt många deltagare, och speciellt bland de yngre på ponnysidan.

Förra årets seger i Folksam Hästkunskap Cup gav Lunds Civila 10 000 kronor till klubbkassan.
- Vi firade med tårta men just nu lägger vi mycket energi och pengar på att planera vår nya anläggning som ska börja byggas snart, säger Emma-Lisa.

- Drömmen vore att få ett bra ställe att ha aktiviteter och övernattningar på. Vi har både påskägssjakter och käpphästfälttävlan och en massa annat kul men övernattningar hör till våra mest poppis aktiviteter. Det vore super att ha ett bra ställe att vara på.

Folksam Hästkunskap Cup är en av Folksams satsningar på unga och en säker ridsport. Tävlingen avgörs via tre regionfinaler, på Strömsholm, Flyinge och Luleå, där lagen kvalar till superfinalen under EuroHorse.

Så här gick det förra året

Mer om Folksam Hästkunskap Cup

Den starka uppställningen i Folksam Hästkunskap Cup superfinal 2019 ser ut så här:

Malung-Sälens Ridklubb:

Nathalie Haars

Maja Halvarsson 

Tilda Wiksten 

Lagledare: Johanna Eriksson 

Indra Pettersson och Cajsa Torris (från lag 2)

 

Lunds Civila Ryttarförening

Emma-Lisa Lindvall Laisfeldt

Nora Broddegård

Lara Risk

Lagledare: Marie Genberg

Bodens Ridklubb

Lisa Näsvall

Olivia Bergenstråle

Hanna Knutsson

Lagledare Catharina Knutsson

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons