"Det här är ett superviktigt jobb och frågor som jag brinner för, säger Patrik Kittel om trygghetstemat. Här med CUS ordförande Madeleine Almqvist.
FOTO: Svenska Ridsporförbundet

Trygghet tema på ungdomsdag

2019-02-11

Vad kan man göra för att alla ska känna sig välkomna i stallet? Om vad gör man när något inte är som det ska. Trygghet var temat när 150 unga samlades under i samband med Patrik Kittel Dressage Tour hos Djursholms RK.

”Om man tror någon far illa ska man prata med en vuxen”.
”Och man kan fråga om hen vill att man ska göra något. Det är viktigt att visa att man bryr sig om”

Genom satsningen ”Trygg i stallet" som initierats och drivs av Centrala Ungdomssektionen (CUS) jobbar vi för att öka tryggheten i stallet och sätta igång viktiga samtal.
En skräddarsydd förmiddag för unga mellan 13-20 år hos Djursholms Ridklubb i februari, var en av totalt fyra stora träffar med trygghetstema under våren.

DRK trygghet 1 etta

 

DRK Trygghetsspel 3Tyra Åhlen, Louise Anderbjörk och Eric Anzalone fick igång ett bra snack om trygghet hos Djursholms RK.

Näramre 150 ungdomar slöt upp hos Djursholms RK.
 
-Det är så många kloka tankar som kommer till ytan under de här träffarna, säger Hanna Danewid som jobbar med ungdomsfrågor på Svenska Ridsportförbundet och håller i en workshop med trygghetstema tillsammans med representanter från CUS och distriktets ungdomssektion DUS.
- Vi berättar om vårt nya trygghetsmaterial som snart ska skickas ut till föreningar och som kompletterar den gröna trygghetslådan som alla fick redan för flera år sedan, säger Hanna.
- Men framförallt så testar vi ett nytt kortspel som finns för att göra det enklare att prata om svåra frågor.
-Vissa frågor är kanske kan uppfattas som självklara, andra är jättesvåra och många frågor liknar varandra för att man ska gå på djupet i varje ämne.

Tryggt material
DRK Parik och MaddeTillsammans jobbar vi för en trygg ridsport. CUS ser till att våra bästa ryttare skriver under på det.

Teman i spelet är sociala medier, näthot och trakasserier, sexuella trakasserier, inkludering och så en fri frågekategori.
- Det blir väldigt bra diskussioner och vi hoppas att det nya materialet ska sätta igång samtalen ute i föreningarna. Det är viktigt att fler vågar prata om trygghetsfrågor och skapa ett klimat där alla säger till när något inte är som det ska.

”Man kan inte gömma sig bakom en skärm. Man ska stå för allt, överallt”, svarar Eric Anzalone som får frågan om man  får vara taskigare på nätet än i verkligheten.
Själv vill han alltid vara 100% schysst.
”Jag lajkar allas bilder! Det är ett sätt att sprida glädje”. 

Ungdomsdagen i Djursholm genomförs i samarbete med Saab och Stockholms Läns Ridsportförbund. "Så blev jag en vinnarskalle" med Patrik Kittel och "Ridsportens innovationer", var rubriker på två andra workshops under ungdomsdagen.

DRK HannaHanna Danewid möter ridsportungdomar över hela landet. "Det är sådan energi och kommer fram så många kloka tankar".

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons