Examen i Ridsportens Affärsskola

2008-11-19

Det har varit examen i andra omgången av Ridsportens Affärsskola. Den här hösten har de tre träffarna varit förlagda till västkusten, närmare bestämt Stenungsund.

Deltagarna har även i år varit en mix av rutinerade ridskolechefer och yngre deltagare, kanske på sitt första jobb, för att utbytet av erfarenheter och kunskap ska bli så brett som möjligt.

- Det har varit jätteroligt och vi har haft bredd på diskussionerna där alla delat med sig från sina olika utgångspunkter, säger Kicki Ronnerberg-Bäckman, Svenska Ridsportförbundet, initiativtagare till och ansvarig för utbildningen Ridsportens Affärsskola.

Ridsportens Affärsskola 2008 har haft tre träffar där kommunikation, ledarskap, juridik och viss ekonomi funnits på programmet.

Kciki Ronnerberg-BäckmanKicki Ronnerberg-Bäckman

En av deltagarna på affärsskolan är Naana Rench från Göteborgs Fältrittklubb. Hon har en varierad bakgrund där en resa över två världsdelar tagit henne till Göteborg och jobbet som verksamhetschef på Göteborgs Fältrittklubb.

Nana RenchNana Rench

- Jag har varit utomlands många år och när jag kom hem till Sverige var det till en tjänst på Dingle naturbruksgymnasium. Därifrån gick jag vidare till Göteborgs Fältrittklubb.

- Och visst, det var en utmaning, säger Naana om att kliva in på ridskolan med runt 800 ridande per vecka, närmare 1200 medlemmar och 60 ridskolehästar och ponnyer.

Fler röster om Ridsportens Affärsskola

 

Gemensamma problem och glädjeämnen

Det är drygt ett och ett halvt år sedan. Naana sökte till Ridsportens Affärsskola redan förra hösten men kom inte med då. Under året har hon gått en ettårig chefsutbildning där hon varit enda deltagare från ridsporten.
- Det har varit roligt och gett mycket, och framför allt så märker man att det är ingen större skillnad på problem och glädjeämnen vare sig man kommer från privat eller offentlig sektor, säger Naana.
På Ridsportens Affärsskola är alla från ridsporten, från små eller stora ridskolor.
- Och det är samma här, menar Naana. Problem och glädjeämnen är desamma för oss alla. Det nätverk och de kontakter jag fått här på affärsskolan är oerhört värdefulla och det är skönt att veta att mina kollegor finns där.
Arbetet på en ridskola blir lätt en isolerad värld för dem som jobbar där. Hästar, anläggning och elever kräver sitt och det är svårt att få tiden att räcka till mer än det dagliga jobbet.
- Och när man träffas är det på tävling eller en kurs och då räcker inte tiden till för mer än att säga hej i stort sett, menar Naana.
- Ridsportens Affärsskola är en fantastisk möjlighet, fortsätter hon. Här får vi verktygen och kunskap att använda på hemmaplan, och kan utbyta erfarenheter med varandra.

Roller och spelregler viktiga

En ridskolechef är i oftast förekommande fall anställd av en förening och har en styrelse som arbetsgivare. Vid föreningens årsmöte kan styrelsen bytas ut och ridskolechefen och de andra anställda har en ny arbetsgivare. Första träffen på Ridsportens Affärsskola handlade mycket om att tydliggöra roller och spelregler, vem som gör vad i förhållandet styrelse-arbetstagare.
- Vi pratade mycket ansvar och arbetsbeskrivningar, berättar Naana.
Med sig från kursledare Lars Leiram fick deltagarna bland annat en checklista med frågor för beslutsfattande och om alla frågor kan besvaras med ja är det läge att gå vidare.

Spännande med juridik

Andra träffen handlade om juridik.
- Lite tråkigare kanske, säger Naana och gör citationstecken med fingrarna, men nog så spännande och det är skrämmande hur lite vi vet och hur mycket det är man måste ha koll på.
C-G Leissner är både advokat och driver ridskola och Naana ger honom högsta betyg.
- Det är lätt att ta till sig hans exempel eftersom han kan ta dem direkt ur vår verksamhet.
Sven Lindvall, chefsjurist från Arbetsgivaralliansen, pratade om arbetsgivare/arbetstagare med fokus på arbetsrätt.
Det blev dagar med mycket nyttig information om bland annat de avtal som ridskolan måste ha för att den dagliga verksamheten ska fungera. Både i rent konkreta fall som till exempel foderleveranser och till exempel uppstallning, men också vad gäller anställd personal och det ansvar en arbetsgivare och arbetsledare har.
- Det är en djungel och de här dagarna tror jag vi alla kommer att ha stor nytta av på hemmaplan, säger Naana.

Ekonomi och plankbygge

Tredje träffen inleddes med ekonomi med Eva Liljeros som tipsade om hur man läser rapporter, jobbar utifrån ekonomiska nyckeltal på ridskolan och hur man tänker vid investeringar.
Lars Leiram gjorde en återkoppling till diskussionerna från träff ett.

Plankbygge

Träffen innehöll också bland annat ett grupparbete där en hög med plankor spelade huvudrollen. I två grupper skulle deltagarna sätta ihop plankorna efter ett givet mönster, plocka ner plankorna igen och sedan sätta ihop dem efter en strategi gruppen bestämt på snabbaste möjliga tid.

Det Naana allra främst tar med sig från Ridsportens Affärsskola är nätverket och den möjlighet affärsskolan gett till att sitta i grupper och verkligen prata med varandra.
- Vi har så mycket gemensamt och ändå var och en sina funderingar och problem som vi kunnat ge varandra råd i. Det har varit väldigt givande.

Våra utbildningar

Botkyrka RS kärlek

Mer information och anmälan

Läs mer
basutbildningen

Basutbildningen

Läs mer
Ridlärare-och-häst

Hästsportens Folkhögskola

För dig som vill arbeta med att utveckla människor och hästar.

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons