Bakre raden från vänster: Henrik Gaddefors, Lisa Hågensen, Maud Delling. Främre redan från vänster: Anders Gustafsson, Tina Santesson, Kristin Nilsson, Kenth Gustafsson, Michelle Lennings, Maria Lindeberg, Carina Lundgren, Helena Jaeger, Lars Christensson

NIU – gymnasieutbildning med elitsatsning

2011-03-09

Sju skolor har godkänts av Svenska Ridsportförbundet som anordnare av Nationell Idrottsutbildning (NIU). Nyligen träffades de ansvariga för skolorna för information och erfarenhetsutbyte om den nya utbildningen.

Det finns många gymnasieskolor idag som erbjuder olika idrotter på schemat. Syftet med NIU är att höja kvalitén på svensk gymnasieutbildning och ge eleverna möjlighet att kombinera studier med träning på elitnivå.

De sju skolor som är godkända är Vretagymnasiet, Östergötland,  Sunnerbogymnasiet, Ljungby, Plönningegymnasiet, Halland, Sundsgymnasiet, Vellinge, Naturbruksgymnasiet Dingle, Västra Götaland, Celciusskolan, Uppsala Kommun och Richard Steffengymnasiet, Gotland.

På träffen informerade Svenska Ridsportförbundet om det arbete som gjorts inför certifieringen, nuläget och framtidsplaner med bland annat uppföljning och kvalitetssäkring. Deltagarna gavs också tillfälle att utbyta erfarenheter och redogöra för de olika skolornas planer och upplägg.

Lars Christensson, ansvarig för NIU Ridsport vid Sundsgymnasiet i skånska Vellinge, är positiv till den nya gymnasiereformen.
- Det blir ju en uttalad elitsatsning och det passar oss bra.

Sundsgymnasiet är det kommunala gymnasiet i Vellinge, med flera program i utbudet. Idrottsprogrammet som funnits i elva år är nu godkänt som NIU i två idrotter, ridsport och golf. Sundsgymnasiet är inget naturbruksgymnasium, eleverna kan istället välja på ekonomisk eller naturvetenskaplig inriktning.

Max sex elever per år antas till NIU ridsport och går i en gemensam idrottsklass med golfeleverna, där lärarna anpassar undervisningen efter elevernas situation. Det ges utrymme för träning och tävling för elever som exempelvis behöver ledigt för att åka på meeting. Extra hjälp erbjuds också om eleverna måste läsa in något de missat.

Tre A-tränare står för huvuddelen av ridundervisningen, Ninna Swaab, Leif Nilsson och Lars Christensson.
- Vi tar också in gästtränare för att spetsa till det ytterligare, säger Lars Christensson.
- Vi har haft en internationell banbyggare här som berättat om hinder och banbyggnad och även externa tränare i longering, tömkörning och löshoppning.

Eleverna har ridning tre dagar per vecka och dessutom omfattande teori, bland annat anatomi, foderlära och träningslära. Dessutom ingår idrottspsykologi, ledarskap, kost- och näringslära för ryttare och fysträning.

Flera duktiga ungdomar har gått gymnasiet i Vellinge, bland dem systrarna Stephanie och Nicole Holmén och Petronella Andersson, som nu är i Holland och tränar och tävlar.

Läs mer om Nationell Idrottsutbildning

Våra utbildningar

Botkyrka RS kärlek

Mer information och anmälan

Läs mer
basutbildningen

Basutbildningen

Läs mer
Ridlärare-och-häst

Hästsportens Folkhögskola

För dig som vill arbeta med att utveckla människor och hästar.

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons