Kombinera gymnasiestudier med elitsatning

2011-11-18

Vill du gå kombinera gymnasiestudier med kvalificerad träning av dig och din häst? Då är Nationell Idrottsutbildning något för dig. Sista ansökningsdag till läsåret 2012 är den 1 december 2011.

Vretagymnasiet i Östergötland har i år antagit 16 elever, 5 i dressyr och 11 i hoppning.
- Vi inleder med en grundfas där eleverna rider i något större grupper, berättar Helena Jaeger som är NIU-samordnare på Vretagymnasiet.

Under första delen av höstterminen ligger tyngdpunkten på takt, balans, tempo och sits. I andra delen på höstterminen blir det mer individuell träning där dressyreleverna rider en och en och hoppeleverna rider i mindre grupper beroende på nivå.

På Vretagymnasiet finns ett kvalitetsupplägg för att stämma av elevernas utveckling. Ungefär var sjätte vecka görs en kunskapskontroll av icke undervisande lärare, Loa Axén i hoppning och Helena Jaeger i dressyr. Vid första tillfället rider dressyreleverna ett LB:1-program och hoppeleverna hoppar 1 meter. Utbildningsmålet är att dressyreleverna ska kunna rida ett LA:4-program på 65% och hoppeleverna ska kunna rida två felfria rundor i 1.25-hoppning.
- Några av eleverna har tävlat högre klasser redan när dom börjar utbildningen och når målen tidigare, berättar Helena Jaeger.
- Då blir det mer individuell träning sista året så eleven utvecklas ytterligare, tillägger hon.

För att bli antagen ska dressyreleverna ha tävlat LB och träna LA, medan hoppeleverna ska ha tävlat 1,10 meter och träna 1.20.
- Flera elever har tävlat betydligt högre än så, säger Helena och ger exempel på dressyrryttare som tävlat FEI ponnyprogram på nationell nivå och hoppelever som startat 1.40.

På Vretagymnasiet läser eleverna Naturbruksprogram Häst. Där ingår grundläggande kurser i hästskötsel och hantering som de duktigare eleverna kanske redan kan. Det är ingen nackdel tycker Helena Jaeger.
- De som kan mer hjälper de som kan mindre och de duktigare eleverna får bra betyg samtidigt som de kan fokusera på sin ridning, säger Helena.

11 godkända skolor

Till läsåret 2012 finns 11 gymnasieskolor som fått tillstyrkt av Svenska Ridsportförbundet att bedriva Nationell Idrottsutbildning (NIU) med specialidrott - ridsport.
Följande skolor är godkända av Skolverket och SvRF: Vretagymnasiet, Sunnerbogymnasiet, Plönningegymnasiet, Sundsgymnasiet, Naturbruksgymnasiet Dingle, Richard Steffengymnasiet, Celciusskolan, Lillerudsgymnasiet, Westerlundska gymnasiet, Stiernhööksgymnasiet och Naturbruksgymnasiet Uddetorp.   

Mer information om utbildningen och länkar till skolornas hemsidor hittar du här

Våra utbildningar

Botkyrka RS kärlek

Mer information och anmälan

Läs mer
basutbildningen

Basutbildningen

Läs mer
Ridlärare-och-häst

Hästsportens Folkhögskola

För dig som vill arbeta med att utveckla människor och hästar.

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons