Registrering av nya och gamla grönt kort

Ryttare sitter på hästen

Foto Mikael Sjöberg SvRF

För dig som tog Grönt kort tidigare än 2011, och inte har registrerat det i TDB – detta gäller från 1 januari 2022.

För att tävlingsryttare ska vara uppdaterade på gällande regelverk införs nya rutiner för registrering av Grönt kort från och med 1 januari 2022. Syftet är att alla tävlande ska ha aktuella kunskaper om tävlingsregler, hästvälfärd, säkerhet och värdegrund.

Ridsport är en idrott i utveckling och mycket har hänt inom tävlingsverksamheten vad gäller regler med mera. Tävlingsreglementet uppdateras vartannat år, det har bland annat kommit ett nytt regelverk mot dopning och otillåten medicinering, detta är ryttarens ansvar att känna till.

Den nya rutinen gäller från och med 1 januari 2022.

För att följa och säkerställa det ovan beskrivna behöver du som tagit grönt kort tidigare än 2011, men inte registrerat det i TDB, Tävlingsdatabasen,
göra följande:

  1. Ryttare som tagit Grönt Kort innan 2011 och kan intyga detta genom en bild på det fysiska Gröna kortet skall genomgå webbutbildning Länk till annan webbplats. samt göra ett slutprov för att få Grönt Kort registrerat i TDB. Vi rekommenderar att gå hela Grönt kort kursen där du får möjlighet att fördjupa dina kunskaper ytterligare tillsammans med kursledare och andra kursdeltagare i förening. Webbutbildningen kostar 150 kronor.
  2. Ryttare som tagit Grönt Kort före 2011 och inte kan intyga det, skall av ovan nämnda anledning genomgå Grönt Kort kursen i sin helhet.

Vanliga frågor och svar

Jag tog grönt kort för 25 år sedan, har inte varit aktiv sen dess eller registrerat grönt kort i TDB samt saknar ett fysiskt grönt kort. Måste jag gå om hela kursen?
Ja, det är viktigt att vara uppdaterad innan man ger sig ut på tävlingsbanan och det har hänt mycket sedan dess. Kontakta Grönt kort-ansvarig i din förening eller hör med ditt distrikt som kan ge dig information om när nästa Grönt kort-kurs startar.

Jag har mitt Gröna kort kvar, kan jag ta en bild på det och få det registrerat i TDB?
För att du ska vara uppdaterad och ha aktuell kunskap behöver du köpa det webbaserade utbildningsmaterialet Länk till annan webbplats., när du gjort klart det ska du göra ett prov med en kursledare. Därefter kan ditt distrikt registrera det Gröna kortet på din profil i TDB, mot en kostnad- kontakta blekinge@ridsport.se för detta.

Vart vänder jag mig om jag vill göra ett prov?
Fråga i första hand om din förening har kursledare för Grönt kort. Hör annars med blekinge@ridsport.se som du tillhör.

Hur får jag tillgång till det webbaserade utbildningsmaterialet?
Via SISU Förlag, klicka HÄR Länk till annan webbplats. för att komma direkt till materialet.

Jag tog Grönt kort efter 2011 och vill ha det registrerat för att jag ska börja tävla, vad gäller då?
Vi uppmuntrar till att genomgå det webbaserade utbildningsmaterialet Länk till annan webbplats. för att friska upp kunskaperna om du inte varit aktiv på länge. Ta därefter kontakt med blekinge@ridsport.se för att få veta vad som gäller för registrering.

Vad räknas som intyg?

En bild på ditt Gröna kort

Hur vet jag om mitt gröna kort är registrerat i tdb?

När du har loggat in i tdb så klickar du på mina sidor - profil. Ovanför ditt namn finns antingen en grön symbol "Grönt kort" då är ditt gröna kort registrerat. Om det visas en orange symbol med "har ej grönt kort" då är ditt gröna kort inte registrerat.

Registrering av NYA gröntkort

  • När du gått en kurs och fått godkänt måste du skapa ETT konto i TDB. Om du ligger som ryttare under en annan användare i TDB ska du INTE skapa ett nytt konto eftersom du då redan har ett eget konto.
  • Efter avslutad kurs ska handledaren i föreningen rapportera in deltagarna med aktuell redovisningslista. Den ska följas med avgiften på 100 kr per deltagare på Bg 516-2359, när detta är klart sker din registrering i TDB förutsatt att det finns ett aktuellt konto.

Publicerad:

SM-medalj och plakett.

Den största enskilda förändringen är gällande grönt kort-registrering.

  • Ytterligare en förändring är att vi inte har möjlighet att spara personuppgifter på godkända kursdeltagare under obestämd tid.
  • Detta medför att varje kursdeltagare måste skapa konto i TDB innevarande eller senast under nästkommande kursår.
  • Om man inte gjort det kommer man även i detta fall behöva göra om kursen/skriva om provet.