Annons

    Hem / Förening / Stall & anläggning

Stall & anläggning

Anläggningsguiden

OmslagSverige beräknas ha över 350 000 hästar, 77 800 stall och 450 ridskolor. Andelen anläggningar med ridhus har ökat de senaste decennierna men många av landets ridanläggningar byggdes på 1970- och 1980-talen som nu behöver renoveras och moderniseras. Idag gäller andra krav på tillstånd och andra hänsyn som djurskyddskrav och miljö bestämmelser. Den här guiden ambition är att underlätta om-, till- eller nybyggnad av stall eller en hel anläggning.

Hästanläggningar - en guide (pdf)

Hästhållning med kvalitet (pdf)

Ridunderlag – en guide

Ridunderlag_2021.jpg

”Ridunderlag en guide” är en fullmatad faktasamling om att anlägga och sköta ridbanor.
I en ny upplaga serverar några av Sveriges och världens främsta underlagsexperter handfasta råd om ridbaneunderhåll. Kapitlet om underhåll har kompletterats 2021 med ännu mera fakta och sex korta, förklarande filmer. Bland annat om varför underhållet är så avgörande för hästens bästa och teman som bevattning, redskap, harvning och till exempel det viktiga i att hålla banan fri från gödsel.  Tre animerade kortfilmer visar också tydligt på olika mönster som kan användas när man harvar en ridbana.

HÄR hittar du "Ridunderlag - en guide" (pdf - uppslag)

Peder Fredricson lämnar sina tips om gräsunderlag

Brandskydd

Svenska Ridsportförbundet har tagit fram verktyg i systemet REQS för hjälp till självhjälp gällande Systematiskt arbetsmiljöarbete och Systematiskt brandskyddsarbete. Samtliga föreningar i förbundet kan ta del av verktygen, oavsett om de driver ridskola eller inte. Läs mer här

För frågor om REQS, kontakta Anna Reilly, This is a mailto link

Miljö och hållbarhet

I samband med planering av om- eller nybyggnad av stall och anläggning finns mycket att fundera kring. Miljö och hållbarhet är idag betydelsefullt i alla verksamheter och inte minst gödselhantering är en viktig fråga för såväl stall- som arbetsmiljö. Här finns mer att läsa om det.

Hästen och hållbar utveckling

Hästgödsel en naturlig resurs (Jordbruksverket)