FÖLJ 

 • Logotyp för Facebook

Annons

  Hem / Reportage / Brandskydda stallet

Brandskydda stallet

Hälften av alla bränder på gårdar börjar i en lada eller på skullen. Är elden inte anlagd så är största orsaken något elfel. När elden fått fäste sprider den sig mycket snabbt. Se till att skydda stallet och dig från brand.
Jag hörde hästarna gnägga och såg rök från stallet. När jag sprungit dit så ligger röken så tät där inne att jag inte kan se någonting, och det finns ingen luft att andas. Jag försöker få ut hästarna, men den första vill inte följa med. En ponny jag får med mig flammar upp och börjar brinna utanför stallet och jag släcker elden med min kropp. När jag sedan vänder in i stallet igen så ramlar jag över en av hästarna som ligger på stallgången. Då förstår jag att jag inte kommer att kunna rädda någon mer. Jag lyckas krypa ut.”
Jag fick ut en häst, men den springer åt fel håll, den springer tillbaka. Stallet är svart av rök, det finns ingen luft och det flammar av eld i taket. Det är ren tur att det då kommer en luftvirvel som skingrar röken så att jag kan se var dörren är och springa ut. Sedan var det över på 5–10 minuter.”

Så beskriver de boende en brand i februari förra året som i princip tog hela deras gård och som de sedan berättade om i en av SR:s lokalradiostationer. Fem hästar kunde räddas, fem brann inne. Branden ska ha startat i en lada intill stallet, men hur var oklart eftersom ladan stod tom och inte hade någon el indragen.

Den här branden var ju oerhört dramatisk och tragisk, men visar i all sin nakna verklighet vad som faktiskt kan hända om det börjar brinna.

Varje år rycker räddningstjänsten ut till mellan 15 och 30 bränder i djurstallar. En toppnotering är 2003 med 47 bränder, och 2019 gjordes 27 sådana utryckningar. Det är fler än en i månaden. Allt enligt den senaste statistiken från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Några siffror specifikt för häststallar finns inte. Men att brandskydda stallet och ridanläggningen är viktigt.

 • Det ska finnas minst en brandsläckare i varje byggnad och de ska vara lätta att få tag på. Räddningstjänsten rekommenderar att de är av sorten pulversläckare. Minst en gång om året ska brandsläckarna kontrolleras.
 • Brandvarnare ska placeras centralt i byggnaden om det är sådana som varnar för rök. Även de ska testas minst en gång om året.
 • Brandfiltar ska ligga så att de är lätta att få tag på.
 • Tänk på att det inte biter med vatten om det brinner i fett och olja. En sådan brand kan kvävas – elden måste ha syre för att hålla i sig – eller släckas med pulverbrandsläckare.
 • Tänk på att se över samtliga el-dragningar.
 • Tänk också på att ha en handlingsplan om det skulle börja brinna.

Lär ut ramsan:

RÄDDA – de i uppenbar fara

LARMA – ring 112

VARNA – alla som hotas av branden

SLÄCK – om du tror att du kan klara av det, ta inga risker.

Var förberedd

– Brand är riktigt otäckt, säger Anna Reilly, ridskolerådgivare hos Svenska Ridsportförbundet och som ofta gör besök på anläggningar.
– Jag glömmer aldrig när telefonen ringde och min kollega skriker i andra änden att det brinner i stallet. ”Kom så fort du kan!”

– Jag kastade på mig kläderna, sprang till bilen, körde och ringde samtidigt – det var på den tiden det var tillåtet – till alla jag kunde komma på som kunde hjälpa oss att rädda hästarna. Jag visste ju inte hur illa det var, men var ju tvungen att förbereda mig på det värsta.

När hon kom fram var brandkåren på plats. Det brann i gaveln på ridhuset.
– Min kollega satt bak i ambulansen och fick syrgas. Hon hade på alla sätt handlat föredömligt. Hon hade larmat och sedan börjat släcka, men hade fått i sig rök. Den här händelsen slutade förhållandevis väl, tack och lov. Men det kändes väldigt olustigt när det visade sig att branden var anlagd.

AnnaReillyMINDRE2.jpg

Var förberedd är Anna Reillys bästa råd.
– Se till att räddningstjänsten har era kontaktuppgifter. När det brann i skogen bakom en ridskola trodde räddningstjänsten att den tillhörde närmaste grannen och bad hen att hålla sig beredd på att ge sig av om de inte fick branden i schack. Ridskolans personal kände lukten av brand men trodde att den var längre bort, de uppfattade inte faran.

– Gör brandövningar. Räddningstjänsten brukar vara positiv till att hjälpa till med sådana. För brandmännen är det också värdefullt att få veta hur anläggningen ser ut, och de behöver träna på att leda hästar.
– Var finns det hagar att släppa hästarna i? Finns det hagar i olika väderstreck beroende på hur det blåser? Se till att ha grimmor och grimskaft lätt tillgängliga.
– Se till att alla utgångar alltid hålls fria.

Anna Reilly påpekar, att en radio eller värmefläkt till exempel, ja alla ”apparater” som finns i stallet, måste vara godkända för den miljön. Och använd timer till kaffe- och tekokare.
– Installera jordfelsbrytare om det inte finns.

Hon säger att många äldre lysrör med drivdon som kan bli överhettade, är en brandfara.
– Det är inte ovanligt att man ser brännmärken i taket där de lysrören har suttit.
– Vid oväder skulle blixten kunna slå ned i elstängselapparaten, så ha den aldrig placerad i en byggnad eller på en stallvägg.

En annan sak att tänka på är riskerna vid varmskoning. För att varmsko i ett stall krävs tillstånd från stallägaren/arrendatorn. Brandskyddsföreningen har samlat riktlinjer i ”Heta Arbeten”, där skoningen ingår. De finns att läsa på brandskyddsforeningen.se och hetaarbeten.se

– Läs på vad som gäller, säger Anna Reilly.

De vanligaste noteringarna vid besiktning på hästgård/ridskola

 • En radio/stereo som är ansluten till elnätet får inte placeras i stallet.
 • Värmekabel skyddas inte av jordfelsbrytare.
 • Elstängselapparat får inte placeras i stallet eller på stallväggens utsida.
 • En elvärmefläkt som sitter i stall måste vara godkänd för brandfarligt utrymme.
 • Halogenstrålkastare får inte installeras i brandfarligt utrymme.
 • El-värmeelement i sadelkammare, eller annat utrymme, får inte täckas över.
 • Håll rent i stallet. Damma.
 • Se till att inte ha onödiga saker drällandes i stallgången.
 • Personalutrymme med värmeapparater som kylskåp, kaffebryggare, med mera, är inte brandavskilt från övriga utrymmen.
 • Det ska finns en anläggningsskiss med utrymningsvägar – viktigt!
 • Huvudströmbrytare och huvudavstängning för vatten ska vara markerade.