FÖLJ 

 • Logotyp för Facebook

Annons

  Hem / Reportage / Elin tar kampen mot mobbning

Elin tar kampen mot mobbning

Hos Hamre Ridklubb blev en mobbningshistoria i stallet startskottet för en satsning på trygghet. Där tog Elin Fernqvist initiativ till #tryggmedhästpåhamre en satsning som gav henne ridsportens första trygghetspris.

Varje vecka kommer hundratals hästälskare till Hamre Ridklubb öster om Västerås för att rida. Och ännu fler kommer för att umgås med hästar och kompisar. 
   Ridläraren Elin Fernqvist, 27, hejar glatt på alla hon möter och kan namnet på de flesta. 
   – Det gör att man känner sig extra välkommen och sedd, säger hon.
   #tryggmedhästpåhamre är en satsning på ett positivt klimat i stallet, och på nätet, som i dag ­genomsyrar hela klubben. Det är svårt att missa vad det är som gäller här. Överallt syns påminnelser om trygga budskap och vikten av att alltid säga hej.
   – Bilder gör orden och budskapen så mycket mer levande, säger Elin Fernqvist.

 Säg det med en bild! #tryggmedhästpåhamre-armbanden är ett kul ­pyssel. Armbanden säljs och vinsten går till BRIS. // Säg det med en bild på väggen. Det blir både tydligare, roligare och är mer inkluderande.

 
Hon var sex år när hon kom till Hamre RK. Här har hon också tagit examen från Mälardalens ­Ridgymnasium som huserar på anläggningen.
   Det var när hon började jobba heltid som rid­lärare för tre år sedan som hon förstod att något behövde göras.
   – Jag fick ansvaret för bland andra skötarna (10–14 år) och ”Stallfiorna” (11–18 år), som är de som ­hjälper till lite extra, och även på helger, berättar Elin.
   – Ju mer jag lärde känna dem desto mer förstod jag att de inte var så schyssta mot varandra alla gånger. Både barn och föräldrar hörde av sig till mig. Det var mycket grupperingar och speciellt en tjej var extra utsatt.

När jag går runt i stallet kan alla verka super­gulliga och snälla, men man vet inte vad de skriver på ­sociala medier.


   Elin agerade direkt och bad kuratorn Lotta ­Höiem på Ridsportgymnasiet om hjälp.
   – Hon är ett stort stöd och hon är så påläst om sociala medier. 
   – Det är super, för det var ju där det var som värst.  Även om jag är ung själv så har jag inte stenkoll på hur de yngre beter sig på nätet. 
   – När jag går runt i stallet kan alla verka super­gulliga och snälla, men man vet inte vad de ­skriver på sociala medier. Ofta blir det någon slags kon­kurrens om favorithästar och smågnabb blir lätt till stora grejer, särskilt när man är på väg in i ­puberteten.

Elin och flera ungdomar och barn spelar spel runt ett bord.

”Stallhänget” hos Hamre är öppet för alla och en plats att bara vara, läsa läxor, plugga häst och hänga med kompisar.


Nu håller Elin på att lära sig mer om TikTok, en app som är stor bland unga och där man gör sina egna korta videor. 
   – TikTok var rätt snällt från början, men numera kan man även kommentera inläggen och det har ställt till det. Någon kan till exempel lägga upp en video på en kompis och kommentera: ”Jag dör för dig”. Det blir så himla starkt, och gör samtidigt att andra känner sig exkluderade.
   #tryggmedhästpåhamre har i dag ett eget konto på TikTok. Mest för att hålla koll.
   – Vi försöker öka medvetenheten hos både unga och föräldrar om hur man ska uppträda på nätet. Där finns så många möjligheter att vara taskig. Klubben har riktlinjer för hur man beter sig på sociala medier. Vi har också haft jättebra ­föreläsningar på temat med Lotta som blev rejäla tankeställare! 
   I ”Trygg i stallet-lådan” från ­Svenska Ridsportförbundet, hittade Elin verktyg för att jobba med trygghetsfrågorna. Då hade lådan mest legat och samlat damm på en hylla. 
   – Nu har vi använt den jättemycket. Där finns ­jättebra tips, spel och övningar.
   Temaveckor om ridsportens gemensamma ledstjärnor var ett sätt att starta bra snack kring trygghet. På ”Stallfie”-träffarna fick hästaktiviteter ett tag stryka på foten till förmån för kompissnack och teambuilding.
   – Men jag försöker göra allt till positiv lek, understryker Elin. 

 

Elin Fernqvist.

Elin Fernqvist försöker göra allt trygghetsarbete till en positiv lek. Som under ”Stallfie-träffar”, eller i ridhuset med en bana som man ska jobba sig igenom två och två – den ena blundar och den andra förklarar hur kompisen ska gå. ”Och plötsligt så har de en ny kompis som de kanske aldrig hade pratat med annars.”

 
Elin Fernqvist är den drivande i #tryggmedhästpåhamre, men hela personalen stöttar helhjärtat.
   – Jag tror alla har fått upp ögonen för trygghetsfrågorna nu. Bara genom att förstå vad som kan hända och ha det i bakhuvudet gör att man får en annan blick, man kan pejla in stämningar och ­avgöra om man ska lägga sig i eller inte.

Jag vill ­förmedla hur man är en schysst kompis och göra det på ett ­positivt sätt, inte genom att skälla när ­någon gör fel.


   – I dag tvekar jag inte att ta plats och säga: ­”Tjena hur är läget, vad händer här?”
   – Jag vill förmedla hur man är en schysst kompis och göra det på ett ­positivt sätt, inte genom att skälla när någon gör fel.
   Att alltid ha vuxna i stallet är ett bra recept för en trygg miljö. Därför spelar stallvärdinnorna en ­viktig roll. De är ideella vuxna som hjälper ­eleverna i stallet.
   – De kan vara någons förälder, det skapar trygg och familjär stämning. Stallvärdinnorna finns för alla, syns i sina västar och blir fler vuxna att ­vända sig till.
   ”Stallhänget” är också en del av #tryggmedhästpåhamre. Dit är alla välkomna på pyssel, läx­läsning, för att gnugga hästkunskap eller bara hänga i fiket. Hit kommer syskon, kompisar och föräldrar, kanske i väntan på någon som rider. Men det är också en oas för dem som kanske inte ­längtar hem.
   – Alla har det faktiskt inte så lätt hemma. Här kan vi erbjuda en bra plats att vara på och med vuxna som kan stötta om det behövs.
   I dag märks stor skillnad bland dem som ­varit med sedan starten av #tryggmedhästpåhamre.  Den positiva stämningen smittar och sätter sig i stallväggarna.
   – Men det kommer ju hela tiden nya ”Stallfior” och skötare så det gäller att fortsätta vara tydlig med vad som gäller här på Hamre. Kampen mot mobbning får aldrig ta slut.

>>Läs mer om satsningen Trygga ledare och krafttag för en tryggare ridsport

Elins tips för att få fart på trygghetsarbetet i föreningen

 1. Börja smått och enkelt.
 2. Säg hej till alla!
 3. Hantera situationer ­direkt när de uppstår.
 4. Gör ridsportens ­ledstjärnor synliga.
 5. Ha tålamod, det finns ingen ”quick fix”. 
 6. Engagera alla, även föräldrar.
 7. Kommunicera så att alla förstår. Förutsätt inte att någon har kunskaper på en viss nivå.
 8. Ha synliga och ansvariga vuxna i stallet och vid aktiviteter.

Ridsportens trygghetspris

 • För att uppmärksamma unga initiativ eller satsningar som bidrar till en mer inkluderande ridsport har vi instiftat ”Ridsportens trygghetspris” tillsammans med Hugo Stenbecks stiftelse och Stiftelsen Friends. Initiativtagaren till priser är Sophie Stenbeck.
  Premiärpristagaren Elin Fernqvist fick ta emot Ridsportens Trygghetspris av bland andra Trygga Ledare-ambassadören Peder Fredricson under Sweden International Horse Show förra året.
  Priset är en skräddarsydd utbildning från Friends. Läs mer om Ridsportens trygghetspris här

 • Stiftelsen Friends

  Är den organisation som ger vuxna forskningsbaserade verktyg för att förhindra mobbning bland barn och unga.
  Grundades 1997 av Sara Damber, som själv varit utsatt för mobbning som ung.
  Är en icke vinstdrivande organisation vars uppdrag är att stoppa mobbning i förskolor, skolor och idrottsföreningar.
  Arbetar långsiktigt med utbildning, rådgivning och uppföljning.
  Arbetar även med forskning och opinionsbildning för att öka kunskap och engagemang.
  Samarbetar sedan 2019 med Svenska Ridsportförbundet i projektet Trygga Ledare.