FÖLJ 

  • Logotyp för Facebook

Annons

    Hem / Reportage / Bo Jenå: "Gör halt!"

”Låt inte halten stoppa dig”

Du tränar på ökningar, öppna eller kanske till och med passage. Men glöm inte halten, där finns poäng att plocka vid tävling. Dressyrens förbundskapten Bo Jenå guidar kring halter.

Text: Bo Jenå/Cecilia Lönnell

Halt är det enda moment som ingår i samtliga dressyrklasser – från Lätt C på klubbnivå upp till Grand Prix Kür på internationell nivå.

– Även programmets första halt, den före hälsningen, påverkar en domare, säger Bo Jenå. 
– Om ekipaget kommer in i balans, hästen är rakriktad, och det görs en korrekt halt, så tittar man till som domare. Vill man vinna klassen så är momentet ”inridning, halt, hälsning, framridning”, viktigt och kan ge 8–9 poäng eller högre redan från start, säger han.

Halt.

– De vanligaste felen i halten är att hästen inte står jämnt uppställd med benen, att formen är för öppen eller att hästen kommer bakom lodplanet, säger Bo Jenå. 

Hästen spårar rätt.


– I många klasser är det bara en domare, som då ser hästen framifrån vid inridningen. Kommer den in på dubbla spår så är man nere på låga betyg. 
– En halt är inte så enkel att utföra, och många andra rörelser hänger ihop med den. Står hästen till exempel inte rätt uppställd i halten så är det sedan svårare att få till en bra ryggning. 

Bakifrån.

Förbered halten med en tydlig halvhalt, med säte och skänklar – ryttaren ska ”sätta sig upp” och bli lite tyngre i sadeln. Sitt rakt över hästen och upprätt, på ett naturligt sätt. Det är viktigt att rama in hästen, att dina skuldor är raka – då blir halten rak. 

Gör hästen mindre bra halter, se då först till att du sitter rakt över hästen. Du ska lägga till skänkeln, men inte klämma med knän eller skänklar för att hålla fast dig. Förr fick man lära sig ett överdrivet knäslut, att klämma med knäna, och att underskänkeln inte skulle vara nära hästen. Men då tappar man stadgan i sitsen. 

Har du svårt att ”sitta in” i halten, lägg upp stigbyglarna och fortsätt träna halter. Man ser ofta att en ryttare utan stigbyglar sitter djupare och då gör halter på ett bra sätt.

Du måste lägga vikt vid att hålla kontakt med en mjuk hand. Fel i hästens form vid uppställningen brukar vara kopplat till en okänslig hand, med för lite, eller för mycket, kontakt. 

Övergångar.

Arbeta med övergångar. En förutsättning för bra halter är bra övergångar, att hästen är självbärig med ett mjukt stöd på bettet, och att ryttaren kan behålla en lätt, stadig kontakt. 

Nu börjar det se bra ut.

Sådär ja! Nu börjar det se bra ut, säger Bo Jenå och berömmer Linn Larsson för den här halten.

  1. ETT TIPS FÖR NYBÖRJAREN är att göra övningen så att ryttaren gång på gång gör halt på samma ställe, till exempel på en långsida. Kanske ställer sig också ridläraren just där. Då lär sig hästen vad som förväntas, och den ovana ryttaren behöver inte använda så stora hjälper. Det blir annars lätt så att en nybörjare använder handen för mycket, och i en halt ska det vara så lite hand som möjligt. I nästa steg kan man börja in mer självständiga hjälper.

  2. ANVÄND RÖSTEN. När du tränar att rida in i halten är ett ”ptroo” en effektiv hjälp. Innan en ung häst har lärt sig att förstå vikthjälper så reagerar den bättre på rösten – så använd den. – När jag tömkör och använder ”ptroo” stannar hästen direkt, utan att jag behöver göra något annat, säger Bo Jenå.
    När den unga hästen har lärt sig att göra halt från skritt, fortsätt då med att – i balans och med små hjälper – sakta av till skritt från trav och gör halt efter några skrittsteg. Sedan tas skrittstegen gradvis bort. 

Bo Jenå

Förbundskapten för det svenska dressyrlaget, internationell dressyrdomare, tränare och domarutbildare.
Han slank in som semestervikarie på Riksanläggningen Flyinge i Skåne 1971, som då var mer av en hingstdepå. Han blev sedan fast anställd, blev huvudlärare i dressyr och examinator för hipplogerna, och har både matchat hingstar mot bruksprov och utbildat och tävlat dem upp till Grand Prix-nivå i dressyr.

Han är särskilt skicklig på tömkörning och många minns säkert hans uppvisningar vid hand av hingsten Maraton 600 i ökad trav.
I dag har han slutat vid Flyinge och är, vid sidan av jobbet som förbundskapten, dressyrtränare med elever i både Sverige och USA, dit han reser regelbundet även för att döma vid tävlingar.
Sagt om dressyren: "Det ultimata samspelet mellan häst och ryttare."

Fotograf bilden på Bo och Maraton: Roland Thunholm

Världsettan tog till godis

Dressyrens världsetta, tyska Isabell Werth, berättar att det i början var en utmaning att göra en halt för en av hennes topphästar, Emilio 107.
– Han är het och ville som unghäst egentligen inte stanna alls. Då använde vi godis. Hästskötaren ställde sig exempelvis längs medelllinjen och sträckte ut handen med godis när jag och Emilio passerade. Då stannade han för att få godiset och så byggde vi vidare på den belöningen.

Foto: FEI/Christophe Tanire

Halt som gav utdelning

Halterna var just en av anledningarna till att Sveriges Jan Brink och Briar 899 vann över nederländska Anky van Grunsven och Salinero i Grand Prix Kür i tyska stortävlingarna i Aachen 2005. Salinero, som vid den här tiden stod på toppen av sin karriär och blev en av världens mest framgångsrika dressyrhästar med bland annat OS-guld 2004 och 2008, ville dock aldrig stå stilla inne på banan.
Foto: Roland Thunholm