FÖLJ 

  • Logotyp för Facebook

Annons

    Hem / Reportage / Bo Jenå: "Led rätt"

”Led rätt och lägg grund för ridningen”

Att korrekt kunna leda en häst och visa den från marken tillhör grunden för alla ryttare. En häst som lyssnar på dig på marken gör det också i ridningen. Dressyrens förbundskapten visar hur du ska träna dig själv och din häst.


Text: Bo Jenå/Cecilia Lönnell

– Oavsett nivå så ser man vid hästbesiktningar, både i Sverige och runt om i världen, att det brister mycket i kunskaperna kring hanteringen på marken, säger Bo Jenå. 
– Investera tid i att lära dig att göra rätt och att träna hästen på detta så kan du inte bara visa hästen på rätt sätt, utan har också igen det i ridningen, och även vid till exempel lastning.

Träning på marken utvecklar hästens uppmärksamhet på sin ledare. Det handlar om kommunikation och är grunden för all horsemanship, alltså relationen mellan häst och människa.

Har hästen både respekt och förtroende för människan, och är van vid vissa rutiner, så blir även säkerheten högre och olyckor kan förebyggas.
– Att leda en häst korrekt var bland det första man fick lära sig med hästar. Jag lärde mig detta av min far som jobbade på avels- och utbildningscentret Flyinge i drygt 40 år, säger Bo Jenå, som själv arbetade där lika länge, från 1971 till för några år sedan. 
– Vid en hästbesiktning på tävling, vid besök på veterinärklinik – eller om du vill göra en kontroll av din häst hemma – så ska du kunna visa och springa med hästen på rätt sätt. 

Börja redan med fölet – vänj det vid grimma, att bli ledd och att stå still på ett och samma ställe. 
– Ju tidigare fölet lär sig att lyssna på människan, desto lättare blir det när utbildningen börjar. Då blir det ingen fajt, säger Bo Jenå. 
– Väntar man till avvänjningen från stoet så kan det bli för mycket för fölet på en gång. Det är bättre att den redan då är van att gå vid sidan.

Han gör en liknelse med hundkurser. 
– Har man en valp så får den lära sig att gå i koppel och får lära sig o-sittlika kommandon. Om den bara nästan sätter sig på ”Sitt”, så räknas inte det som bra nog. Då gör man om på ett positivt sätt, tills den gör rätt.
– På samma sätt ska man tänka med ett föl och en häst. Den ska kunna stå still om man ber den, inte ta några steg hit eller dit, utan stå still. Det har man sedan igen när man ska sitta upp, eller göra en halt. 
– Som med valpen ska man göra om, tills hästen står still i harmoni. 

Leda och visa hästen i skritt

Leda och visa i skritt.

Gå i höjd med hästens bog. Hästen ska bjuda framåt, skritta aktivt men avslappnat, och med bra övertramp. Den ska tillåtas sänka huvudet och ”skritta igenom” kroppen. Hästen ska ”marschera på” bredvid dig, inte ta skritten som en vila och släpa benen efter sig. Ett mycket vanligt fel är att den som leder går för långt fram och försöker dra hästen med sig. Då har den har ingen bjudning.

Hur böjer hästen benen i sina första skrittsteg? Rör den sig sävligt och energilöst eller aktivt med svikt och energi? Hur lyfts hovarna från marken? Det här är något alla kan lära sig och redan här kan man skaffa sig goda poäng vid en visning.   

  • Kroppsspråket är mycket viktigt. Gå avspänt! Hästen går som du går. Är den lite het och du säger ”Lugna dig”, men med ”fel” röst, så blir det ingen skillnad. Är du spänd läser hästen av det och blir mer spänd. Om du i stället andas och går lugnt så kommer hästen efter en stund att göra likadant. Hästar är otroligt duktiga på att läsa av vårt kroppsspråk.

Visning i trav

Visa i trav.

Det är viktigt att själv springa med buren hand och samtidigt ha bra kontakt med hästens mun. Hästen ska bjuda, och springa som i uppförsbacke. Du ska inte titta på hästen. Tyglarna i höger hand, gärna med en eller två fingrar mellan. Det absolut vanligaste felet är att visaren inte tittar rakt fram utan ser på hästen, och håller tyglarna i båda händerna. Har du inte fokus framåt så kommer du inte att kunna släppa fram hästen på rätt sätt. Då får den ingen bogfrihet och kan inte visa sig optimalt.

Tar du hjälp av en ”piskförare” i träningen så är det mycket viktigt att hen manar hästen framåt, och inte så att den reagerar åt sidan och tränger mot visaren, då blir det helt fel. 

  • Det är en fördel att ha ett spö i den ena handen för att vid behov mana på hästen. Men man ska INTE peta hästen i flanken. Det är bättre att ha spöet vinklat uppåt–framåt och klatscha till i luften, som en uppmaning till ”Framåt” och ”Ta i”. Många petar i flanken, men då går hästen ofta på dubbla spår, och då det blir svårt för exteriördomarna att se.  

  • När hästen tränger åt sidan: För att få en rak skritt och trav är det en fördel med en kortare högertygel. Vänstertygeln ska vara något längre, så att det blir lite böj. När du tar en förhållning så verkar högertygeln först och med det är det enklare att hålla hästen rak.

Så ska tyglarna hållas.
Så här ska tyglarna hållas vid hantering på marken.

Att vända

Att vända.

När du vänder hästen ska det se ut som en stor bakdelsvändning. Du förhåller, och höjer din vänstra hand mot hästens huvud (hästen ska ha lärt sig att gå undan för den höjda handen) och tar samtidigt en förhållning med höger hand. En lydig häst vänder sig då ifrån dig. Det här kommer att tilltala domaren vid exempelvis en unghästvisning. 

Visning från sidan

Visa från sidan. 

Nummer ett då hästen ska visas från sidan är att den står still. Det är den sida som ska visas som kallas den öppna sidan. Benparet på den sidan ska vara längst ifrån varandra, och bortre benparet ska vara närmast varandra (som på bilden här). 

När den som dömer eller besiktigar ska titta på hästen från andra sidan ska du också ha lärt dig att ”ställa om” hästens ben så att den nya ”öppna” (närmaste) sidans fram- och bakben nu är längst ifrån varandra. Du ska också vara beredd på att stiga åt sidan om domare eller veterinär vill titta på hästen rakt framifrån.

Vid en visning ska hästen se stolt ut, ha huvud och hals med hållning, stå med vikten fördelad på alla fyra benen och samtidigt inte vara för hög i nacken. 

 Stå framför hästen.

Stå själv framför hästen. Du byter plats från hästens sida med tre distinkta steg: höger–vänster–höger, så att du kommer framför hästen. Kontrollera hur hästen har sina ben uppställda. Använd tyglarna till att flytta benen. Vill du flytta höger framben så tar du ett lätt tag i höger tygel, som då erbjuder hästen att ta ett litet steg framåt med höger ben. På samma sätt flyttar vänster tygel vänster framben. 

Visa med spö.

När du förbereder hästen kan du ha tyglarna i ena handen och ett spö i den andra så att hästen tittar upp och blir uppmärksam. På visningsdagen kan du ha en medhjälpare som gör samma sak. 

Pratar vi detaljer vid en bedömning så är det en fördel att försöka ställa hästen så att frambenen står lite högre (i till exempel ett uppförslut) eftersom hästen då ser ännu mer korrekt ut. Undvik att den står i sluttning utför, då kan den se framtung ut.

Bo Jenå

Förbundskapten för det svenska dressyrlaget, internationell dressyrdomare, tränare och domarutbildare.
Han slank in som semestervikarie på Riksanläggningen Flyinge i Skåne 1971, som då var mer av en hingstdepå. Han blev sedan fast anställd, blev huvudlärare i dressyr och examinator för hipplogerna, och har både matchat hingstar mot bruksprov och utbildat och tävlat dem upp till Grand Prix-nivå i dressyr.

Några riktlinjer för en korrekt hantering

Korrekt hantering av häst på marken kräver som sagt träning, och konsekvens. Träningen börjar varje gång du tar på grimman och greppar grimskaftet. 

  • Hästen ska stå still när du ber den.
  • Du ska alltid gå först ut ur boxen.
  • Du ska alltid gå först ut genom stalldörren.
  • Du ska alltid gå först in i, och ut ur, hagen.

Människan får inte komma på efterkälken i passager ut och in. Då riskerar hen att bli klämd.

När du tar in hästen i hagen, gå in själv först, vänd sedan hästen mot grinden och stäng hagen. Stå kvar vänd mot grinden innan du släpper hästen.
– Släpper du hästen direkt i grindhålet så är det väldigt lätt att den skickar ut ett ben i ren glädje, och att du får en spark. Alla dessa detaljer är viktiga att få lära sig. För den hästvana är de sedan självklara, säger Bo Jenå.

När du leder hästen ska den däremot inte gå efter dig, utan bredvid.  En bra riktlinje är att gå i höjd med hästens bog.
Tränar du detta och håller dig konsekvent till det så har du nytta av det också vid till exempel lastning.
– Har man byggt upp kommunikationen och hästen är van vid signalen ”Nu går vi”, så blir det aldrig problem att lasta. Hästen går fram till rampen och in i transporten. Men är den van att gå och släpa benen efter sig bakom dig, så kommer den inte att gå villigt framåt vid lastning heller.
– Lägg tid på träningen på marken. Först med grunderna, och sedan för att kunna genomföra en visning. Hästen ska ha lärt sig att vara lyhörd för visaren. Använd dig konsekvent av signalen att föra fram höger axel och själv börja röra dig, som en uppmaning till hästen att gå fram i skritt. 

Hästen bör ha träns på sig.  

När du tränar visning ha då gärna en medhjälpare, en ”piskförare” som vid löshoppning. Hästen ska bjuda framåt i alla moment och medhjälparen kan se till att aktivera hästen vid behov.

Mer från Bo Jenå