FÖLJ 

  • Logotyp för Facebook

Annons

    Hem / Reportage / Coronavirus hos hästen

Hästar och coronavirus

Coronavirus, som nu har spritt sig från Kina tillp hela världen, finns även hos hästar. Hästens coronavirus är så kallat artspecifikt och smittar inte människor.

Viruset har inte fått så stor uppmärksamhet och det är först på senare år som det har funnits möjlighet att analysera för det. 

– Under de senaste vintrarna har det varit utbrott med feber och kolik eller diarré, i flera svenska stall, lite som ”hästarnas vinterkräksjuka”, säger Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, till hastsverige.se.

– Oftast hittas viruset med ett enkelt träckprov. Det sprids ofta till flera hästar. Det är viktigt med hygienen och att stänga besättningen tills smittrisken är över, helst i fyra veckor efter sista symptom, säger hon.

Hästens coronavirus är i regel inte farligt och självläker inom några dagar. Viruset ger vanligtvis ospecifika symtom som att hästen blir trött och helt eller delvis tappar aptiten, och ofta, men inte alltid, med feber upp till 41 grader.

Läs mer om viruset hos hastsverige.se och sva.se