FÖLJ 

  • Logotyp för Facebook

Annons

    Hem / Reportage / Följ med på besiktning

Köpa häst? Följ med på besiktning

Dior xx hade egentligen fel ålder och fel ras. Men hans ögon var vänliga och han skötte sig perfekt under provridningen. Så Nina Borgenstav Sjöö bestämde sig för att köpa honom, och nu ska han veterinärbesiktigas.

Text: Suzanne Fredriksson

För snart tjugo år sedan började Nina Borgenstav Sjöö rida på ridskola, fortsatte som medryttare och i somras kände hon sig redo att köpa en egen häst. Nu i bilen, på väg till besiktningen med fullblodshästen Dior xx i släpet, berättar Nina om sin bakgrund.

– Hästintresset vaknade när jag började följa med äldsta dottern till ridskolan. Men jag kände mig inte helt bekväm med hästarna, så jag började själv ta lektioner för att komma över rädslan.

Senare i livet blev hon medryttare och det fungerade så bra att tanken på en egen häst började gro. Så hon började leta efter den ”perfekta” hästen.

Hennes kriterier var ”en snäll valack, 14–17 år, inte för stor, frisk förstås, och grundskolad, ska klara av att vara ensam i stall och hage, lätt att lasta och framför allt – tilltala just henne. Prisklass kring 40 000”.

Vad förväntade du dig att hitta?
– Utbudet i den prisklassen visade sig vara väldigt varierat, säger Nina som fick tusen råd av luttrade hästvänner: ”Glöm inte att kolla …” Akta dig för . . .”, och så vidare. Hon beslöt att gå på sin egen känsla och ensam titta på tänkbara hästar.

Den första kandidaten missade hon på grund av ett missförstånd och när det kom till nästa häst i urvalet gjorde Nina avsteg från sina uppsatta kriterier. Hon valde att besöka ett åttaårigt franskfött fullblod, Dior xx, i Småland. Fel ålder, fel ras, men rätt pris. Och ett par vackra vänliga ögon.

– Säljaren hade inte haft tid att rida hästen på länge, men jag satt upp och red omkring på en äng. Hästen lydde, travade och galopperade utan att bocka, och när en hel flock änder flög upp precis framför oss så skötte han sig perfekt, säger Nina.

Men så var det detta med veterinärbesiktning. Nina ville ha med sig hästen hem till Norrtälje på en gång och lösningen blev att hastigt beställa tid på Hästkliniken Mantorp. ”Jo, det går bra, men vi stänger klockan 16.00”, blev svaret där.

– Vi avbröt besiktningen då hästen var engradigt halt på ett bakben vid longeringen. Jag ville röntga alla leder, men det fanns ingen tid till det. Jag gillade verkligen hästen och köpte honom ändå, säger Nina.

Efter hemkomsten fick Dior xx ett par veckor för att acklimatisera sig. Sedan var det dags att åka till Solvalla Hästsjukhus och veterinär Hasse Bernhardsson för en ny besiktning.

Nina är vid det här laget redan förälskad i Dior och har inga planer på att häva köpet. Syftet med besiktningen är framför allt att få veta mer om hästens hälsa, få goda råd och ett underlag till försäkringsbolaget.

Hasse Bernhardsson börjar med att fråga om hästens bakgrund och vad den ska användas till: Fullblod? Har den startat i galopplöp? Dina ambitioner med hästen?

Nina svarar det hon vet, att Dior xx är importerad från Frankrike och att han inte har startat på banan. Han har inte ridits det senaste halvåret, har inga kända problem förutom det som syntes på den avbrutna besiktningen ett par veckor tidigare.

Liksom många andra blivande hästägare är Nina Borgenstav Sjöö framför allt rädd för gamla, ”dolda” skador som kan ge upphov till framtida hältor, men det finns en hel del annat som också ska undersökas. Hästens allmäntillstånd till exempel. Hur står det till med hullet? Skelett och hållning? Muskler och senor? Är ögonen klara? Hårremmen, hur ser den ut? Könsorganen? Och hovarna! Är pulsen normal? Ljudet från lungorna? Tänderna?

– Som köpare är det lätt att bli fixerad vid det man själv kan se, som benen till exempel, säger Nina.

Andningen

Dior xx har normal andning och puls. Han har fina hovar – dock är han skodd, vilket begränsar undersökningen – och i lagom hull. Men så kommer Hasse Bernhardsson till tänderna. Det finns en hel del som behöver åtgärdas i munnen och han rekommenderar Nina att boka tid hos en veterinär som är utbildad odontolog.

 

Tänderna

 

 

 

 

Och hur var det med hältan som syntes på den avbrutna besiktningen i Mantorp? Det är dags för böjprov. En liten reaktion i kotan höger bak ger Nina skrämselhicka – vi måste röntga!

Hasse Bernhardsson lugnar henne och resonerar med Nina om syftet med att gå vidare i undersökningen. Det handlar om en lindrig reaktion på en hobbyhäst som inte ska arbeta särskilt hårt.

– Många vill röntga alla leder, men då måste man ju också veta hur man ställer sig till eventuella fynd, säger han.

– Om vi till exempel hittar en lindrig pålagring i kotan på den här hästen kommer Nina antagligen att stirra sig blind på just det benet i fortsättningen fastän det inte betyder någonting alls för användbarheten. På den här hästen är det framför allt tänderna som kan bli ett problem om de inte åtgärdas.

 

När Ninas dotter Sanna longerar Dior xx på stallplanen syns inga rörelsestörningar alls, men han är överlag en aning stel.  

– Jag skulle inte oroa mig för det. Hästen är inte riden på länge och det kommer att bli mycket bättre när han kommer i gång, säger Hasse Bernhardsson.

Som helhet är både veterinär och hästägare nöjda med besiktningsresultatet. Ingenting hittades som skulle ha hindrat Nina från att köpa hästen – om hon hade gjort hela besiktningen före köpet. Hon kan försäkra hästen utan reservationer och framför allt, hon kan börja rida.   

  1. En godkänd veterinärbesiktning utgör ingen garanti för att hästen inte är behäftad med fel. Intyget visar hästens skick den aktuella dagen även om intygets giltighet kan sträcka sig längre.  

  2. Veterinärens främsta uppgift vid besiktningen är att identifiera eventuella avvikelser hos hästen och sedan bedöma vilken betydelse de har i förhållande till hästens användningsområde.

  3. Olika lagstiftningar, konsumentköplagen respektive köplagen, reglerar hästköp beroende på om säljaren är privatperson eller näringsidkare. Det kan ha stor betydelse vid en eventuell tvist.

Så säger försäkringsbolaget

Louise Sjöberg, verksamhetsspecialist vid Folksam, säger att de flesta ridhästägare vill teckna en så kallad A1­–försäkring och då är det bara om livvärdet överstiger 100 000 kronor som Folksam kräver en fullständig veterinärbesiktning med röntgenutlåtande. I övriga fall räcker det med en gårdsbesiktning eller en enklare besiktning på klinik. Det gäller tidigare oförsäkrade hästar och fram tills hästen fyllt 17 år. För redan försäkrade hästar i annat bolag tar Folksam över försäkringen utan undantag för tidigare skador om hästen varit frisk de tre senaste månaderna. Tremånadersregeln gäller inte för diagnoserna fång, artros eller ryggsjukdomar.
Louise Sjöberg poängterar att det finns ett stort urval av hästförsäkringar med olika villkor, tillägg och begränsningar beroende på hästens ras och användningsområde och uppmanar därför alla blivande hästägare att kontakta sitt försäkringsbolag för rådgivning när hästen ska försäkras.

Du läser mer hos Folksam Häst