FÖLJ 

  • Logotyp för Facebook

Annons

    Hem / Reportage / ”Här är man aldrig ensam”

”Här är man aldrig ensam”

En berättelse om utanförskap blev startskottet för ungdomssektionen hos tävlingsklubben Laholms Ryttarförening, som prisades med Ridsportens Trygghetspris 2021.

– Man ska inte lämna någon utanför utan alltid hålla ihop, säger Nellie Aronsson, 12, när hon funderar på hur en bra kompis ska vara.

– Och så ska man alltid säga hej!

Det fina med ungdomssektionen är att vare sig det handlar om tävling eller vardag är det ett sätt att samlas som bygger en stark och speciell gemenskap.

– Vi hade ju aldrig träffats till exempel, säger Nellie Aronsson, 12, och tittar på Julia Bergman, 11, Elma Edvinsson, 11, och Wilma Laid Davids, 11, som nickar instämmande.

Man kanske går i olika skolor och håller till i olika stall. Då kan det vara svårt att hitta en naturlig sammanhållning, menar tjejerna.

– Egentligen är det inte så många barn som kommer hit av sig själva. Här är mest vuxna, men genom ungdomssektionen har vi hittat massor av nya vänner, tillägger Wilma Laid Davids.

–Nu finns det alltid någon att vara med här. Man är aldrig ensam.

Det är första tävlingshelgen för året hos Laholms RF på ridanläggningen i Ahla en halvmil utanför staden.

Sekretariatet räknar till cirka 400 starter. På den stora parkeringen radar hästtransporterna upp sig. Solen och snödropparna skvallrar om att våren kanske är på väg ändå. Inne i det stora ridhuset tar ekipagen språng mot en ny säsong.

En rätt vanlig helg hos den anrika tävlingsklubben i södra Halland med andra ord.

Laholms RF är proffs på att arrangera tävlingar i både dressyr, hoppning, sportkörning och voltige. På ett år blir det ett trettiotal tävlingar på anläggningen.

Vi hejar alltid på varandra, vi är ju ett team, inte konkurrenter.

– Tidigare sågs vi bara ute på tävlingar, säger Felicia Sjö, 15, som rider dressyr och har sin häst uppstallad en bit från Ahla.

Just den här dagen har flera ur ungdomssektionen tagit på sig föreningens gula funktionärsvästar och intar sina positioner på hoppbanan. Några andra har bänkat sig tillsammans för att heja på kompisen Felicia Dahlström och hennes häst Chico som just fått startsignal. Kom igen nu!, peppar gänget från läktaren.

– Vi hejar alltid på varandra, vi är ju ett team, inte konkurrenter, säger Majken Pålsson.

 

Allt började egentligen när Felicia Sjö var ute och tävlade dressyr och träffade på en kille som hade blivit mobbad för sitt hästintresse.

– Vi började prata och det var hemskt att höra hur han blev retad, både i stallet och i skolan, han mådde dåligt och fick till och med ätstörningar och funderade på att sluta helt med hästar, berättar hon.

– Vi tog väldigt illa vid oss av hans historia. Ingen ska behöva känna så här oavsett vem man är eller vem man tycker om, säger Felicia bestämt.

För att stötta sin kompis och ta upp kampen mot mobbning startade de Laholms RF:s nya ungdomssektion. Idag har sektionen vuxit till runt 25 medlemmar mellan 9 och 25 år.

– Det är kul att man får kompisar i så olika åldrar. Vi vill att alla unga ska känna sig välkomna, vare sig man har egen häst eller inte och oavsett vilken gren man håller på med, säger Felicia Sjö.

För att manifestera en inkluderande ridsport arrangerade ungdomssektionen ”Rid för allas lika värde” på nationaldagen förra året, en hopptävling i Pride-flaggans tecken. Ungdomssektionen fixade regnbågsfärgade rosetter och sponsring till ett eget hinder som idag är självklart på banan när klubben har hopptävlingar. Överskottet från tävlingen, närmare 7 000 kronor, skänkte de till Regnbågsfonden som jobbar för alla likas värde.

– För oss är det viktigt att skänka pengarna vi får in på våra tävlingar och aktiviteter till något som bidrar till något bra, säger Majken Pålsson.

Mitt på Ahla ligger det röda huset, föreningens hjärta och cafeterian där man ofta stämmer träff, för att planera sektionens aktiviteter eller bara för att hänga.

– Vägen till US hjärta går via fika. Eller möjligen pizza, säger Majken och skrattar.

Sektionen har alltid något kul på gång. De fixar läger, studiebesök för att öka hästkunskaperna, träningar, träffar för att putsa ridgrejer tillsammans – eller för att åka sommarrodel i en äventyrspark.

– Ibland är bra att göra saker som inte har ett dugg med hästar att göra, det kan vara enkla grejer som att gå på bio eller äta middag. När vi gör andra saker möts vi på nya sätt och hittar nya bästa vänner.

I början var det jätte­nervöst och man vågade inte ta för sig riktigt men nu är det annorlunda

För att lära sig mer om hur man kan jobba förebyggande mot mobbning och trakasserier har flera i ungdomssektionen också gått på utbildningar och sprider kunskaperna vidare i föreningen.

Majken Pålsson och Felicia Sjö sitter också i Laholms RF:s stora styrelse.

– I början var det jättenervöst och man vågade inte ta för sig riktigt, men nu är det annorlunda, säger Felicia.

– Vi har fått mycket bättre självförtroende nu när vi vet hur allting funkar och vi märker att alla lyssnar på oss, tillägger Majken.

För att driva frågor, samla in pengar och få koll på protokollen är det bra att ha stöd av vuxna ibland menar tjejerna.

– Vi finns där om de behöver bolla någonting och hjälper till med tips och råd så att inte arbetet tar stopp för att något verkar svårt eller tar emot, säger Linda Sjö som är en av flera ”US-mammor”.

Eftersom många av ungdomarna har egna hästar och finns i olika stall håller de kontakten med varandra via sociala medier.

– Vi har en snapchatgrupp, ett Instagramkonto, en Facebooksida och en Messenger grupp. Där kan man höras hela tiden: Är någon där? Var håller ni hus? Är det någon som vill rida ut?

– Jag tycker alla är väldigt snälla mot varandra på nätet också. Det har väl hänt ibland att någon haft en tråkig ton, men då tar vi tag i det direkt, berättar Majken.

Ungdomssektionens arbete inspirerar hela föreningen och är bra marknadsföring. Tack vare ungdomarna har Laholms RF fått fler medlemmar.

 

Den 28 november 2021 var en stor dag för Laholms RF och ungdomssektionen. Då åkte några ur sektionen till Stockholm och Sweden International Horse Show för att ta emot Ridsportens Trygghetspris inne på den stora arenan av bland andra landslagsryttaren i hoppning, Stephanie Holmén. Priset, som delades ut för tredje gången, är bland annat en utbildning från Stiftelsen Friends som är värd cirka 20 000 kronor.

– Det var jätteroligt att få ta emot det här fina priset och kul att få uppskattning för något vi jobbat så starkt för länge, säger Felicia Sjö.

– Nu vill vi inspirera andra klubbar, för oavsett ålder, kön, inriktning, gren och intresse så kan man ha en gemenskap tillsammans. Mobbning är aldrig ok.

– Vi hoppas att vårt engagemang kan smitta av sig och inspirera fler föreningar att jobba för allas lika värde och mot mobbning. 

Unga för unga

Inom ridsporten ­arbetar unga för andra unga och ungdomar tar plats i styrelser på alla nivåer inom Svenska Ridsport­förbundet; i föreningar (US), ­distrikt (DUS) och på central nivå genom Centrala Ungdomssektionen (CUS) som sätter ­ungdomars perspektiv på ridsportens frågor.

Läs generalsekreterare Annika Tjernströms ord trygghetsarbete i ridsporten: ”Arbetet för en trygg ridsport får aldrig ta slut”

Laholms Ryttarförening

  • Är en ideell förening som bildades 1952. 
  • Tävlingsklubben har aktiva sektioner för hoppning, dressyr, sportkörning och voltige. 
  • På anläggningen finns 24 boxar med uppstallade hästar, 20 tävlingsboxar och ett ridhus som invigdes 2002, samt flera utomhusbanor.
  • Anläggningen ägs av kommunen som har flera arbetsmarknads- och inkluderingssamarbeten med föreningen.