FÖLJ 

  • Logotyp för Facebook

Annons

    Hem / Reportage / Hoppskolan 2 – Rida an

Hoppskolan 2 – Anridning

Inget pratas det så mycket om inom hoppningen som just anridningar. Att göra en bra anridning handlar till största delen om att göra ett bra "förarbete".

Anridning – att komma rätt, komma för nära, se framåtlägen, få in känslan, se distanser, med mera. Här är en rad parametrar som påverkar anridningen:

  • att hästen bjuder framåt och går fram på bettet, helst då med ett jämnt stöd på båda tyglarna, liksidigt. Det innebär att hästen är framme för skänkeln och känslan ska vara att du har hästen framför dig.

  • att hästen utifrån framåtbjudningen väntar på ryttaren och ryttarens signaler, det vill säga inte tar bettet och springer i väg mot hindret. Det innebär också att hästen är så avspänd så att den går att kommunicera med. Man får inte göra det för enkelt genom att betsla hästen skarpare för att få den att vänta. Det är jätteviktigt att hästen vågar hålla i bettet, både för känslan i anridningen och för att få fina språng.

  • att hästen är i balans/jämvikt. Där är ett bra markarbete A och O. Ett markarbete där jag jobbar med bommar och små hinder så att jag kan kontrollera att jag har både framåtbjudning och att hästen väntar och är i balans. Där kommer också jobbet med avspändheten in. En avspänd häst är en förutsättning för en bra kommunikation och en avspänd häst fokuserar bättre på sin uppgift.

  • att tempot är rätt anpassat till uppgiften och att du jobbar på att kunna rida med bra framåtbjudning och kontroll och balans i de tempon som TR (Tävlingsreglementet) föreskriver i de olika klasserna.

  • att rida jämnt och rytmiskt.

  • att rida bra vägar som underlättar att hästen kan galoppera jämnt och rytmiskt.

Har man hyfsad ordning på ovanstående parametrar så brukar hindren komma till en på ett bra sätt.

Jag jobbar efter devisen att understödja och supporta hästen till den avsprångspunkt jag får och inte fokusera på att ”komma rätt”. Det kan bli väldigt jobbigt mentalt. Att gå tillbaka till förarbetet brukar vara det bästa om det inte fungerar, oftast är det där som det brister.

Ett sätt att träna anridningar är att lägga en bom/cavaletti framför hindret på olika galoppsprång.

Väljer man lite fler galoppsprång så kan den också ligga på böjt spår. Gör det okomplicerat, det vill säga normala avstånd så att tempot känns rätt för uppgiften.

Leif Hall, hoppskola

Avstånden ska anpassas efter häst/ponny.

Ett sätt att träna på att ha bjudning med kontroll är att bygga upp tre små hinder, cirka 50 centimeter, i rad där man efterhand försöker att rida ett galoppsprång mindre mellan hindren 1 och 2 och ett galoppsprång mer mellan hindren 2 och 3.

Ett exempel är att ha 17 meter emellan och rida på 4 och 5 språng.

Framåtbjudning utan kontroll, eller kontroll utan framåtbjudning, är inget att ha.

Gör det enkelt och träna på det som förväntas av dig på tävling.

Ta också gärna hjälp av din tränare när du gör hoppövningar. Särskilt om du inte ännu är så rutinerad.

Hoppskolan del 2

Leif Hall porträtt

Del två i Häst&Ryttares hoppskola handlar om anridning, det så viktiga förarbetet fram till hindret. Leif Hall, som leder hoppskolan, är A-banbyggare, A-tränare, och Årets ridlärare 2017, och finns till vardags hos Gävle ryttarsällskap.

Foto: Roland Thunholm