FÖLJ 

  • Logotyp för Facebook

Annons

    Hem / Reportage / Hoppskolan 3 – I följd

Hoppskolan 3 – Hinder i följd

I det här avsnittet handlar hoppskolan om att hoppa hinder i följd – kombinationer och hinder som står med så kallade relaterade avstånd.

I banhoppning står hinder ofta i relation till varandra. Det kan vara allt ifrån kombinationer med ett eller två galoppsprång emellan, eller enkelhinder med upp till åtta galoppsprång emellan

När avståndet är längre än åtta språng så brukar man säga att det inte längre är relaterat utan kräver en ny anridning.

Att vara i bra balans i landningen är naturligtvis underlättande då du ska hoppa ett hinder till. Om ryttaren har bra position och kroppskontroll i språnget och anridningen blir jämn och rytmisk så underlättar det för hästen att vara i bra balans i landningen. Sträva efter att hästen ska fråga dig i landningen vad den ska göra. Hästen ska kunna vänta och fortsätta i samma tempo/rytm, gå fram i landningen, eller komma tillbaka, på ryttarens inverkan.

Att hästen är hyfsat liksidig och hoppar rakt är en annan viktig sak. Det ger bättre språng och gör det också lättare att följa den tänkta linjen. En häst som drar till exempelvis höger skär ofta ett böjt spår till höger och faller ut från linjen när det svänger till vänster.

Det är viktigt att vi som ryttare hela tiden är konsekventa och repeterar tillräckligt och att vi inverkar på hästen utan att bli bryska. En häst som blir rädd för ryttarens inverkan låser sig ofta och ”flyr” från ryttaren. Ta tid på dig, repetera och jobba långsiktigt.

Tänk på att du inte kan lösa allt eller ”få till” allt på en dag. Kommunikation som inte fungerar kan bero på att hästen inte är tillräckligt stark och gymnastiserad och det löser du inte med någon ”quick fix”, något snabbt som till exempel skarpare betsling. På en spänd häst kan det vara bra att ha en ”evighetsslinga” som du kan fortsätta länge på för att få hästen att spänna av och bli kommunicerbar.

Se det som markarbete och använd små hinder tills samspelet fungerar. Repetera, repetera, repetera!

Hoppövningar, ridsport

 Leif Hall, hoppskola

  • Rid alltid som om det kommer fler hinder även om du hoppar bara ett enstaka. Att vara konsekvent är superviktigt. Hästen vet inte när det ska hoppas fler hinder utan beter sig som den brukar få göra, smartare än så är den inte.
  • Träna på alla de varianter du kan förväntas möta när du tävlar. Raka spår och böjda spår och både åt höger och vänster.
  • Jobba på kommunikationen mellan hindren med förhållandevis lätta hinder tills du får det att fungera. Du kan då ha kortare avstånd eller göra ett extra språng mellan hindren om hästen vill springa i väg.
  • Träna kombinationer med olika hindertyper och med både ett eller två språng emellan. Kombinationer ställer högre krav på precision så tänk på att bygga upp ett förtroende hos både häst och ryttare.
  • Gör det alltid möjligt att komma igenom en kombination ”helskinnad”. Träna gärna ”lätt in” i kombinationen och ”lite svårare ut”, eller tvärtom. För hästens förtroende är det alltid viktigt att den känner att den räcker till och alltid vågar i kombinationer.

Hinderuppställningen på skissen här ovanför kallas "Huset" och gör att du kan variera övningen efter nivå och byta hindertyper och/eller lägga till en kombination. "Huset" är övningen som har nästan allt.

Guide till avstånden

På Svenska Ridsportförbundets hemsida ridsport.se/anvisningar för banbyggare finns en tabell för de olika avstånden, från de minsta ponnyerna till stora hästar.
Där kan du få en fingervisning om passande avstånd, sedan är det en mängd faktorer som spelar in vad som passar bäst. Det kan till exempel vara underlaget, om hindret/hindren står på ”hemvägen” mot utgången eller ”bortåt”, lutningen på banan, hindertypen, hindrets höjd och längd, karaktären på hindret och om det är ifyllt. 
Generellt kan man nog säga att man har lite kortare avstånd på träning gentemot under en tävling.

Hoppskolan del 3

Leif Hall porträtt

Den här gången handlar Häst&Ryttares hoppskola om att hoppa hinder i följd – kombinationer och hinder som står med så kallade relaterade avstånd. Leif Hall, som leder hoppskolan, är A-tränare, A-banbyggare och Årets ridlärare 2017. Till vardags finns han hos Gävle ryttarsällskap.

Foto: Roland Thunholm