FÖLJ 

 • Logotyp för Facebook

Annons

  Hem / Reportage / Hoppskolan 4 – En hel bana

Hoppskolan 4 – En hel bana

När vi tävlar i hoppning så är det självklart viktigt att träna på att även hoppa en hel bana.

Att i träningen hoppa en hel bana är bra på många sätt, framförallt före säsongstarten både inomhus och utomhus. Det är än viktigare om man är mindre rutinerad, men också om man har en grön häst som behöver lära sig att fokusera på många hinder i följd.

Du får samtidigt ett kvitto på om jag har tränat rätt. Här är några frågor du kan ställa dig: 

 • Fungerar hästen som jag vill mellan hindren?

 • Hoppar hästen lika bra ur både höger- och vänstervarv?

 • Bjuder hästen bra utan att springa ifrån mig?

 • Har vi kondition tillräckligt?

I din vidare träning kan du nu utgå från dina svar.

Träna så ”tävlingslikt” som möjligt. Träna på det du förväntas möta på tävling i de olika klasserna.

 1. Kombinationer och eventuellt trekombinationer.
 2. Olika relaterade avstånd.

 3.  Olika hindertyper.

 4.  Böjda och raka linjer.

 5.  Långa och korta anridningar.

 6.  Balans i höger varv och i vänster varv.

 7.  Antalet hinder (från och med 2019 så föreskriver TR, Tävlingsreglementet, fler hinder i klasserna). På träning kan du ju bygga banan på så sätt att hindren kan hoppas från olika håll.

 8. Olika karaktär på hindren, framförallt om du har en tittig häst – plank, grindar, vatten/vattenmattor, olika underställ, med mera. Hoppa de hindren lätta och på låg höjd tills hästen hoppar avspänt. På den orutinerade hästen kan en bra framhoppning göra att den får hoppa alla karaktärshinder innan den kommer in på banan.

Ett sätt att träna sig själv på att analysera banan kan vara att gå den innan även på träning och att göra en framhoppning med räcke och oxer, liknande dem som brukar finnas på en tävlingsplats. Bolla din analys med din tränare både före och efter. 

Träna banan som en helhet. Låt inte en lite sämre anridning eller ett dåligt språng förstöra din koncentration. Tänk på det du har framför dig och hoppa klart hela banan. Gör sedan en analys och rid eventuellt igen. Men ibland kan det bästa vara att ta med sig en erfarenhet till nästa träningstillfälle. Din partner hästen kanske inte har fler språng i kroppen eller knoppen den här dagen – och det ska alltid avgöra längden på ditt träningspass.

Var konstruktiv i din analys. Leta inte fel, utan tänk på vad du bör träna vidare på. Se det som ett läxförhör och fundera över vad nästa läxa ska bli.

 1. Var tempot rätt?
 2. Var hästen i bra både fysisk och psykisk balans?

Lämna känslor utanför, försök att analysera utan att blanda in frustration och ilska. Hästen blir vad vi gör den till, ansvaret ligger alltid hos oss och hur vi tränar hästen.

Ta hjälp av en erfaren och utbildad tränare, även i frågor om hur du lägger upp ridningen mellan ”tränarträningarna”. Ridning är ju av olika anledningar en sport där man tyvärr tränar mycket på egen hand. Är du inte så erfaren – ta mycket hjälp.

Lycka till med din hoppträning!

TÄVLING

Gör en långsiktig tävlingsplanering tillsammans med din tränare och ha inte bråttom upp i klasserna. Att du har kvalat till en högre klass innebär inte alls att du MÅSTE starta i den. Debutera en högre klass när magkänslan känns rätt och i samråd med din tränare. 

Var inte rädd att gå ner ett eller ett par snäpp i klasser om du inte får de resultat eller den känsla du vill ha. Det skadar ingen häst att få en lätt uppgift. Däremot har jag sett många talangfulla hästar som tappat förtroende och hoppvilja på grund av för svåra uppgifter.

Tänk på att även den talangfulla hästen behöver långsiktig träning och tid för att hinna bli fysiskt stark och för att den mentalt ska hinna med. Det får kanske den mindre talangfulla hästen på köpet. Det är alltid din hästs förmåga som styr i vilka klasser du startar. Att tänka långsiktigt lönar sig oftast i det långa loppet. 

Hoppskolan del 4

Leif Hall porträtt

Så var det då dags att hoppa bana. Att lägga in en hel bana i träningen är bra på flera sätt, tipsar Hoppskolans Leif Hall och strösslar här med en mängd råd till dig som vill utveckla dig som hoppryttare. Leif Hall har själv tävlat i svår hoppning, är Årets ridlärare 2017, A-tränare, A-banbyggare och finns till vardags hos Gävle Ryttarsällskap.

Foto: Roland Thunholm