FÖLJ 

  • Logotyp för Facebook

Annons

    Hem / Reportage / Jakob Kemna voltigör

Jakob vill satsa på voltigen

Hej där, Jakob Kemna! Du som är en av kanske bara två killar i Sverige som satsar på voltige.

Hur blev du fast för den här grenen?

– Mina systrar tränade voltige med min mamma som linförare. De började så smått på en fjording 2014, och jag följde med på träningarna. Jag hade provat på i Tyskland också, men det var barnvoltige. Men sedan har jag fortsatt. Det kändes intressant nog att fortsätta med, det är jättekul.

Vad är det bästa med voltige?

– Att man tränar tillsammans med andra. Det ger en lagkänsla. Och att vi tränar så att vi alltid försöker förbättra alla detaljer. 

Vad behöver man träna?

– Vi tränar allt! Styrka och kondition, som man behöver för att klara övningarna på hästryggen, och vi tränar på kürer, det fria programmet. Styrketräningen är inte som att bara gå till gymmet och häva vikter, utan det är många olika övningar som ger omväxling. Det är roligt. Jag tränar voltige till häst två gånger i veckan. 

Vilka mål har du för framtiden?

– Det bästa skulle vara att kunna starta i svår klass. Jag är junior, jag har tränat mycket i lag, men har också gjort några individuella tävlingar. 
– Naturligtvis hoppas jag och laget att det kommer i gång tävlingar. Jag har en intränad kür med tema och musik ur ”Sagan om ringen”. Man kan inte bara träna och träna, men utvecklas genom tävling och man måste ha mål. Domarpoängen visar vad man behöver förbättra tekniskt och fortsätta att träna på, om man till exempel är sned i en position eller behöver bättra på sin hållning. Split är det jag har svårast för. 

Vad är det bästa med hästar?

– Att de alla har sin egen personlighet och att det går att bygga upp ett ömsesidigt förtroende med en häst. Förtroendet är viktigt.

Jakob Kemna

Jakob Kemna är 16 år och bor i Bredsättra på östra Öland där familjen driver ett karamellkokeri. Han går i skolan i Borgholm.

Familjen – mamma, pappa, två systrar och en tvillingbror – flyttade till Sverige från Tyskland 2009. Där var mamma Julia voltigör och där började Jakob med knattevoltige, på en shetlandsponny.

Familjen har flera hästar, men voltigehästen heter Balou de Contess TN (SWB), men kallas Keanu, har härstamningen Balougraph – Corona – Cortez, är född 2009 och mäter 170 centimeter över manken. Det är han som är med på bilden här på sidan. ”Han utbildas nu, vi hoppas mycket på honom.”

Vid sidan om voltigen tränar Jakob kampsporten jiu jitsu. ”Precis som i voltige måste man där först ha balans under fötterna innan man kan börja träna teknik. Balans är en träningssak.” Jakob är medlem i Sikehamn Hästsportklubb