FÖLJ 

  • Logotyp för Facebook

Annons

    Hem / Reportage / Med kärlek till hästen – och jobbet

"Vi ridlärare måste våga sätta ner foten"

Hon tror på den svenska ridskolan. Den ska bli världens bästa, säger hon, Frida Hansson, ”Årets ridlärare”. – Vi ridskolor ska tillsammans ta fram morgondagens ryttare och hästmänniskor och utbilda hållbara och lyckliga hästar.

Text: Anna Björe Foto: Anders Nilsson

Gården där Frida Hansson driver sin ridskola heter Jutagårdens stuteri och ligger en mil från Skövde i Västergötland. Som blott 23-åring köpte hon den av tidigare ägaren Ylva Lovén-Swärd – välkänd ponnyuppfödare och ridskolechef som bland annat såg till att    ponnysporten startade i Sverige. Ylva Lovén-Swärd och banken trodde på den unga entreprenör-Frida, och nu har hon drivit gården i 15 år.

Arvet efter Ylva förvaltar hon i en verksamhet där både hästar, ponnyer och elever ska bli sedda, lyssnade till och ges möjlighet att växa och trivas. Kön är lång för att rida i Skultorps Ryttarsällskap, som klubben heter – här köar 100 ungdomar och 60 vuxna. Utöver ridskola anordnas ridläger och tävlingar.

Frida Hansson-1WEBB.jpgDet nyrenoverade stallet på Frida Hanssons Jutagården har stora boxar till alla hästar. 

När Frida Hansson nu även kan titulera sig Årets ridlärare lär kön knappast minska. Prisutdelningen skulle ha hållits på Ryttargalan i december, men på grund av coronapandemin fick Frida ta emot utmärkelsen som en överraskning som filmades hemma på gården och visades vid den digitala Ryttargalan som hölls den 28 januari.

– Jag är jätteglad och stolt över utmärkelsen, säger hon när vi kommer till gården för att hälsa på.

Jutagården ligger granne med Grevagården där SM i hoppning hölls i höstas. Landskapet är kuperat med både fält och skogar. På Fridas gård nyttjas inte mindre än 40 hektar mark vilket ger hästarna gott om hagar att ströva i. Uteritter i vacker natur kan ridskolan även bjuda på, liksom en stor utebana. Intill det nyrenoverade stallet ligger ett stort ridhus med läktare på ena kortsidan.

Frida Hansson-26WEBB.jpgUtbildningen på ridskolan sker i tre väl avvägda steg. – Vi tar det i lagom takt, säger Frida Hansson

Frida tar emot tillsammans med systern Fanny Nilsson och mamma Inger Nilsson. Alla tre är i hög grad aktiva på ridskolan och i föreningen även om mamma Inger vill tona ner sin roll. Fanny jobbar deltid både som ridlärare och med administration. Frida sköter resten inklusive lektioner, fodring, arbeten med grävmaskinen när vägar och dränering ska ställas i ordning, och allt annat som hör gården och hästarna till.

Hon har deltidshjälp på helgerna och flera elever fungerar som stallassistenter, men det blir ändå arbete i princip 24/7. Livet på gården med hästarna, eleverna och möjligheten att förädla ridskolan. är något hon brinner för.

Frida Hansson-6WEBB.jpgFrida fick första ponnyn när hon var fyra år och mamma Inger Hansson, till vänster, rider också hon.

– Kärleken till hästen driver mig framåt och ambitionen är att alla, oavsett ålder, kunskap och bakgrund, ska kunna odla sitt hästintresse hos oss. Vi utbildar alla, oavsett om de rider på våra hästar eller har egna. Vem som blir nästa tävlingsryttare, det vet vi inte, men alla ska kunna få lära mer.

– För mig är det också otroligt givande att möta eleverna som har sin bästa tid i veckan när de kommer hit. Deras härliga sinnesstämning smittar av sig och gör att alla runt omkring mår bra.

Frida Hansson-3WEBB.jpgMalva Diehm får hjälp av Frida att göra i ordning Santiago.

Hon vill att de som kommer till stallet ska känna tillhörighet och ha möjlighet att utvecklas under hela livet. Vissa elever har varit med sedan starten 2006 – deras barn börjar rida nu – och många som tidigare var föräldrar har nu blivit mor- och farföräldrar och följer med till stallet. Yngre och äldre generationer samsas med samma intresse.

Frida Hansson menar att ridskolan har en självklar plats i samhället. En plats där man trivs ihop med andra och har roligt, där man även kan skapa något fantastiskt och känna glädjen i att ge till andra. En ventil i vardagen där man får möta det fantastiska djuret hästen även om man inte har tid eller pengar att skaffa en egen häst.

– Hästen visar oss vilka vi är och vad vi egentligen tycker och vill. Många människor mår väldigt bra i stallet, konstaterar hon.

Frida Hansson-22WEBB.jpgBåde Frida Hansson och systern Fanny Nilsson, som jobbar halvtid på ridskolan, går på föreläsningar och rider för tränare för att utvecklas och få inspiration.

Utbildningssystemet de använder sig av har Frida och Fanny tagit fram gemensamt. I första steget får eleverna lära sig vad hästen vill säga till dig som ryttare. Hur den reagerar om du gör rätt eller fel. Du lär dig känna igen hästens signaler och förstå vad den menar så att ni kan kommunicera med varandra på ett givande sätt.

I nästa steg får man lära känna sin egen kropp, hitta balansen, stabiliteten och styrkan så att man kan sitta på hästen utan att störa den.

– Vi brukar säga att man följer hästen tyst, alltså sitter mitt över och följer med passivt.

I fas tre får ryttaren hjälp att ge korrekta, mjuka men tydliga signaler med så lite kroppsligt ”brus” som möjligt. Hästen ska förstå vad du ber den om med minsta möjliga hjälper.

– Vi tar allt i lagom takt. Skulle vi gå för snabbt fram är det hästen som blir lidande och det får inte hända. Våra hästar talar om när eleverna är redo för nästa steg. Hästen ska aldrig betala priset för det som ryttaren inte behärskar.

Att sätta gränser när en person inte förstår att samspela och kommunicera med hästen är självklart för Frida.

– Vi ridlärare måste våga sätta ner foten och säga nej. Att sälja ridlektioner till varje pris och på bekostnad av hästarna är aldrig aktuellt.

– ”Hur tror du att den här hästen vill bli bemött?” brukar jag fråga eleverna. ”Vad tänker du och vad tänker hästen om det som händer?”. På så vis kan man ta ett steg i rätt riktning.

Frida Hansson-15WEBB.jpgTimtom heter en av Fridas egna hästar, utbildad till medelsvår dressyr. Han är en klippa när det bär i väg ute på fältet.

Eleverna går i mindre grupper och har individuella utbildningsplaner som följs upp regelbundet. Varje elev får mycket tid med ridläraren och grupperna matchas efter deltagarnas mål och ambitioner. Några vill främst ha det sociala i gruppen och umgänget med hästen, andra vill rida oftare än en gång i veckan och ytterligare andra vill utvecklas på tävlingsbanan.

– Vi pratar mycket med eleverna om hur det känns för dem och hur de utvecklas mot de mål de har med sin ridning.

Att många hästar i dag är avlade för att prestera på tävlingsbanan, och är väldigt reaktiva, har inte varit något hinder för att hitta lämpliga skolhästar. Jutagården har kontakt med flera uppfödare av ponnyraserna Connemara, New Forest och Gotlandsruss och ponnyerna på ridskolan kommer dit som treåringar och fasas in i lektionssystemet. De får vara med på lektioner utan krav och kan avsluta när som helst. En mjuk inskolning där Frida och Fanny har koll på deras upplevelser.

Storhästarna är däremot välutbildade redan när de kommer till ridskolan och många har svensk härstamning. Flera av dem är vänners och bekantas hästar som Frida har fått köpa eftersom tidigare ägarna vet att de får det bra. Lektionshästarna ska ha en bra arbetsmiljö, ett roligt jobb och en lycklig fritid – det är Frida tydlig med.

– Vi letar individer med jämnt och fint temperament och bra inställning till livet. De får utlopp för energin när de jobbar kontinuerligt plus att de går en stor del av tiden i lösdrift, vilket de mår de bra av. Alla har också en egen ströad box där de kan vila i lugn och ro.

Frida Hansson-17WEBB.jpgDe många hektaren runt gården gör det möjligt med uteritter i fin natur.

Hon berättar att hon inte visste hur hästarna skulle reagera när de började släppa dem i lösdrift för fem år sedan. Vad skulle de tycka om att gå ut efter avslutade lektioner på kvällen när det blivit mörkt?

– Men de skyndar sig ut i hagen för att äta sin kvällsmat och hitta sin favoritkompis. De får mest grovfoder och bara lite kraftfoder och mineraler när de kommer in, innan de ska jobba på lektionerna.

Ridskolan har 30 hästar i dag till 220 elever. Genom att ha många hästar och ponnyer behöver varje häst inte gå många arbetspass per dag. Visserligen kostar det lite extra, men i längden lönar det sig eftersom hästarna mår bra och är hållbara. Majoriteten går en lektion om dagen, några två.

Med många hästar får eleverna även möjlighet att ansvara för en ”egen” häst i hög grad och lär sig hanteringen med allt vad det innebär av att göra i ordning hästen före och efter ridning, släppa i hagen, mocka, fodra och all annan skötsel av hästen.

Frida Hansson upplever att yrket som ridlärare har utvecklats mycket. Det är ett riktigt jobb med ordentlig lön och reglerade arbetstider. Den mediala bilden har även den förändrats till det bättre.

Min dröm är att det vi står för ska bli tydligare för allmänheten. Att det ska framgå att kärleken till hästen är det som driver oss som håller på med hästar och att ridsporten ska bli accepterad som idrott. Även att det ska gå fram vilken stor roll ridsporten spelar för många människors välmående och hälsa.

Frida Hansson-28WEBB.jpgFrida Hansson är stolt över att ha blivit utsedd till ”Årets ridlärare”. Gotlandsrusset Svend, 21 år, ser också nöjd ut.

Utmaningen som ridlärare ser hon främst i det fortsatta arbetet med att stärka ridskolan som varumärke. Att ridskolan ska få den roll som ett ”kunskapscenter” som den så väl förtjänar.

Frida Hansson

Frida Hansson-23WEBB.jpg

Bor: På Jutagården med sambon Tony, de två sönerna Noak 11 år, och Vilmer, 10 år, samt bonusdöttrarna, Ronja, 17 år, och Tanya, 20 år.

Ålder: 38 år.

Hästar: Lakris (född 2008 efter Dionysos – Caprimond), Timtom KH (född 2009 efter Hip Hop – Corland), båda utbildade till MsvB/A dressyr.

På fritiden: Rider ut i skogen, odlar grönsaker, lyssnar på musik, är med familjen, lagar god mat, åker slalom, gör utflykter i nya husbilen som ägs ihop med lillasyster Fanny Nilsson.

Utbildning:
Specialutformat gymnasieprogram ”Djurvård med inriktning häst” 1999–2002.
Ungdomsledarkurs 2001.
Hästskötarexamen 2002.
BYS Ridlärarutbildning 2003–2004.
Ridlärare Level II 2007.
Grönt kort-utbildare 2009.
A-domare inverkanshoppning 2010.
B-domare i hoppning 2013.
Utbildare för Svenska Ridsportförbundets Ungdomsledarutbildning 2015.

Jutagården och Skultorps Ryttarsällskap

  • Stall med 28 boxar.
  • Ridhus 33 x 60 meter.
  • Uteridbana 30 x 80 meter.
  • Terrängbana.
  • Sju lösdrifter där hästarna kan gå i grupper om 4 till 8 hästar i varje.
  • 30 lektionshästar.220 ridande.
  • Sommarridläger.