FÖLJ 

  • Logotyp för Facebook

Annons

    Hem / Reportage / ”Mobbingen har flyttat till nätet”

”Mobbingen har flyttat till nätet”

”I stallet är stämningen ofta bra. Idag är man taskig på nätet i stället.” Det säger Helena Johansson, ridlärare hos Botkyrka Ridsällskap som tar kampen mot mobbning.

Ungefär 400 barn och unga rider regelbundet hos Botkyrka RS och nu när pandemirestriktionerna är borta tar många chansen att hänga i stallet igen. På stallväggen hänger ridsportens tio ledstjärnor som en tydlig påminnelse om att man ska ta hand om både hästar och kompisar på ett schysst sätt. Budskapen är svåra att missa och stallet är oftast en plats där man trivs och längtar tillbaka till. Men inte för alla, alltid. Och det är något som Botkyrka RS tar på allvar.

– Vi håller koll hela tiden och följer upp direkt när vi får reda på om något händer, men det är svårt att veta vad som försiggår under hjälmen på alla, säger Helena Johansson.

– Det vi ser är att mobbningen har flyttat även till nätet i dag och ökat i samband med pandemin när många spenderat ännu mer tid vid sina datorer. Det är enklare att säga elaka saker på nätet än att göra det ansikte mot ansikte med någon i stallgången.

Det som är bra med internet är samtidigt det som är dåligt. Taskiga inlägg, kommentarer och foton sprids fort och till många.

Med fler sociala medier ökar också möjligheterna att vara taskig. Genom appar som till exempel Tellonym går det också att vara det helt anonymt, något som gör många modigare och kommentarerna grövre.

– Fy vad dåligt du rider, du sitter så fult eller vi såg hur du drog hästen i munnen, säger Helena Johansson och fortsätter:

– Vi är supertydliga med att man måste tala om för oss som arbetar på ridskolan ifall man blir utsatt för trakasserier. Barnen måste våga berätta och känna förtroende för att vi hanterar allt på ett bra sätt, så att det inte leder till ännu mer trakasserier bara för att man vågar berätta. Får vi reda på någonting tar vi tag i det direkt, vi lyssnar in alla som är inblandade och kontaktar föräldrarna till den som blivit utsatt och till den som betett sig illa. Det kan ibland vara svårt för föräldrarna att förstå vad som har hänt. Vi vuxna har inte samma tillgång till den här världen, men vi lägger väldigt mycket tid på att reda ut det som har inträffat och ser till att alla får det stöd som de behöver. Vi vill inte frysa ut någon. Till oss är alla välkomna, men man måste vara schysst.

Teresia Österberg, 22 år, är ordförande i BRUS, föreningens ungdomssektion som jobbar för att stallet ska vara en schysst plats. När det gäller nätmobbning är osköna kommentarer den vanligaste formen, menar även hon. Och det kan vara problematiskt att ta tag i.

– Om någon beter sig dumt i stallet kan man ofta ta upp det där och då, och det är bra. På nätet däremot känns det som om vi alltid ligger steget efter. 

–Ibland kan det ta flera veckor innan vi får reda på om någon varit taskig och då är det svårare att reda ut. Man skulle vilja vara där de unga är och säga stopp direkt. När jag var 13 år vågade jag inte heller säga ifrån alla gånger. Blir man sårad är det inte så lätt.

Hos Botkyrka RS är det filmförbud på anläggningen, så att ingen blir filmad utan att veta om det.

BRUS och personalen jobbar tätt tillsammans med trygghetsfrågor och tog förra året initiativet till en föreläsning om nätmobbning för de ungdomar som är ofta i stallet, som till exempel skötare, specialgrupper och stallvärdar. Den handlade bland annat om vad som är ok och inte på sociala medier, vad man ska göra om man blir utsatt och vad som faktiskt är straffbart. Svenska lagar och regler gäller ju även på sociala medier.

– Jag tror det blev en riktigt tankeställare för många men vi måste påminna varandra om det här hela tiden, säger Teresia.

Ungdomssektionen har också arbetat med verktygen i ”Trygg i stallet”-lådan som tagits fram av Svenska Ridsportförbundets Centrala Ungdomssektion.

– Här finns spelkort som öppnar upp för väldigt bra diskussioner, tipsar Teresia.

BRUS fixar också kul aktiviteter som taco-kvällar, spökaftnar och hästpyssel för att öka gemenskapen i föreningen.

– Vi kommer fortsätta att tjata hål i huvudet på alla att man ska vara schysst och en bra kompis. 

Botkyrka Ryttarsällskap

  • Botkyrka RS har drivit ridskola på Skrefsta gård i Tumba sedan 1967.
  • Cirka 700 uppsittningarvarje vecka.
  • 40 ridskolehästaroch ponnyer.
  • Populär tävlingsplats och lag i allsvenskansalla divisioner.