FÖLJ 

  • Logotyp för Facebook

Annons

    Hem / Reportage / Möte med Anette Svanberg

"Ponnytiden är en viktig grund"

Anette Svanberg kan sägas vara rätt kvinna på rätt plats. Hon tävlade själv ponny, följde döttrarnas ponnykarriärer och är nu landslagsledare för svensk ponnydressyr. – Tiden som ponnyryttare är jätteviktig för en fortsättning, säger hon.

Text: Britt Ledberg Foto: LottaPictures

Första gången hon fick frågan om att bli landslagsledare var under ponny-SM i Helsingborg i höstas. Där träffade hon Pytt Hamberg som undrade om hon var intresserad av att över hennes roll.

– Jag blev chockad. Jag tänkte väl att Pytt skulle fortsätta för all framtid, ha ha.

– Min allra första tanke var att jag inte skulle hinna, jag har ju ett jobb, jag är ju lärare! Så jag åkte hem och funderade, men inte så länge. Min man sa: ”Klart att du ska ta uppdraget, du älskar ju detta”. Och min rektor sa: ”Självklart ska du göra det. Vi stöttar dig med tjänstledigheter när du behöver”.

Då skickade Anette in sin ansökan.

– Och när det stor klart att jag hade fått uppdraget så blev jag jätteglad.

De första månaderna på posten ägnade hon åt att lära känna alla ryttare ordentligt på förbundsträningar, programträningar och obs-tävlingar som flyttades fram till maj och juni på grund av pandemin.

Anette Svanberg-6WEBB.jpgI stallet hos Anette Svanberg står numera bara inackorderingar. Hon och maken sköter utsläpp och fodringar på vardagar. 

När det stor klart att jag hade fått uppdraget så blev jag jätteglad.

Anette Svanberg bor i Åhus, en kommun vid Östersjöns strand i nordöstra Skåne. Där växte hon upp, men har rört sig några kilometer från barndomshemmet i själva staden och inåt land, till en gård med stall, ridhus, ridbana och gott om hagar för hästarna.

– Mina föräldrar red själva lite på ridskola och har alltid haft ett intresse för hästar och ridsport. De köpte en B-ponny till mig och min lillasyster Anna som vi delade på. Han var född 1974 och döpt efter ABBA:s Eurovisionseger det året. Så han hette Abbas och var precis inriden när vi fick honom.

Kanske var det inte riktigt den idealiska hästen att börja med, förstod Anette senare. Men systrarna kämpade på och fick på köpet mängder av ny kunskap.

– Vi hoppade en del båda två och jag red till och med fälttävlan

– Så hittade vi C-ponnyn Wärnanäs Titus, en welsh. Med honom väcktes mitt intresse för dressyren. Jag red SM på honom, både i dressyr och fälttävlan. Efter det köpte vi Urbina, som – det kan man höra på namnet – var efter halvblodshingsten Urbino.

Anette och AnnaWEBB.png

Anette Svanberg och lillasyster Anna på sina ponnyer. Foto: Privat

När äldsta dottern Amanda föddes 1997 tog Anette Svanberg paus från ridningen. Två år senare föddes Klara. Båda tjejerna har valt att satsa på ridsporten.

– Så det blev att köra ponnysvängen igen, för mig och maken. Och mina föräldrar följer nu sina barnbarn. De prenumererar på Equisport TV för att kunna se de tävlingar som hålls.

I dag är Amanda och Klara 24 respektive 22 år och tävlar båda dressyr i svår klass.

Visst har hon ibland funderat över tiden när hon och systern peppades av sina föräldrar och jämfört med hur hon har tänkt med sina egna barn. Men en sak gjorde hon likadan – köpte en ung förstaponny till äldsta dottern.

– Jag kände att jag hade kunskaperna, så därför köpte vi en yngre ponny till Amanda mer än den läromästare som man kanske egentligen ska börja med.

– Jag vet ju mer om hästar och ridning än vad mina föräldrar gjorde. Det är en stor skillnad detta att jag ”kan häst”, inte minst när det gäller säkerheten. Och jag visste hur mina barn skulle matchas.

– Samtidigt är ponnyerna känsligare i dag. De är avlade mer för att bli tävlingshästar.

Anette Svanberg-8WEBB.jpgDet handlar inte bara om att rida och tävla, tycker Anette Svanberg. Ryttarna behöver få med sig helheten – vad hästen behöver och hur den ska skötas. 

Anette Svanberg tror på en matchning där barn provar flera grenar inom ridsporten.

– För att få med sig en allsidighet och för att testa, och även andra idrotter. Mina flickor gick på dans vid sidan om ridningen, men de har aldrig haft något bollintresse överhuvudtaget.

De ryttare som Anette Svanberg har hand om är mellan 11 och 16 år. De yngsta får rida SM, men inte NM eller EM. Här finns två i spetstruppen, sex stycken i B-truppen och runt 32 ryttare i C-truppen, som inte räknas in i landslaget.

– För att ta sig in i C-truppen, utvecklingstruppen, kan man mönstra eller om man har visat en jämn prestationsnivå på nationella tävlingar med kvalitativ konkurrens. Tanken är att vi till hösten ska ha en mönstring i norr och en i söder. Då rider man ett program eller bara visar upp sig.

– B-truppen och övriga landslagstrupper kommer man in i via resultat på OBS-tävlingar och internationella tävlingar.

– Vid en uttagning till trupper eller mästerskap behöver jag sedan vara extremt tydlig för att efteråt slippa frågor, från föräldrar till exempel, om varför jag har gjort mina val.

Det ska ju vara kärleken till hästen som styr att man håller på med ridsport.

Anette Svanberg tycker att det är ”jätteviktigt” att ryttarna får med sig helheten kring hästen – hur den ska skötas och vad den behöver.

– Dit hör ju till exempel skoning, vaccineringar och att kunna läsa av sin häst för att klara av att lägga upp en lämplig träningsplan. Visst kan man till och med ha anställda som sköter hästen, men vet man då ens vilket, och hur mycket, foder den får och behöver?

– Under en pre-camp på Flyinge i somras för årets mästerskapsaktuella ekipage så pratade vi om vad man ska tänka på när man reser med sin häst för att den ska må bra. Jag har infört det att vi pratar mer om allt även runt själva tävlingen. Hästkunskapen, den är viktig!

– Vi har också tränat visning vid hand som är en väldigt viktig del, inte minst vid tävlingar utomlands.

Anette Svanberg-4WEBBMindre.jpg

"Jag tycker om struktur och tydlighet och har tagit till mig uttrycket 'ramar och kramar' som ett sätt att leda."

Annat prat har handlat om vad man lägger ut på sina sociala medier och ryttarnas tankar om att tävla internationellt och i mästerskap.

– Jag vill ta vid den förra landslagsledaren Pytt Hambergs fina förmåga till teambuilding mellan ryttarna.

Under coronatiden som gått, med perioder utan tävlingar och andra arrangemang, så är det många ryttare som aldrig har träffats och som nu ska bilda lag.

– Vi behöver prata också om sådant som hur man beter sig, inte bara mot varandra i laget utan även när man möter andra ryttare på en tävling.

– Det ska ju vara kärleken till hästen som styr att man håller på med ridsporten. Omtanken om hästen är A och O. Jag värnar den omtanken, och kunskaperna kring hästen. De känns viktiga att förmedla i min roll som landslagsledare.

Hon säger att hon gillar struktur och tydlighet och har tagit till sig uttrycket ”ramar och kramar” som hon hörde under en föreläsning en gång.

– ”Ramarna” är väl ett tecken på min önskan att ha en struktur, och ”kramarna” är den omtanke och omsorg som jag vill förmedla till ryttarna. Det här gäller förresten också hästen. Även den ska ha både ”ramar och kramar”.

I Sverige finns många talangfulla ryttare och många fina ponnyer.

Äldsta dottern Amanda har jobbat professionellt med hästar i tre år, bland annat i Tyskland, Nu pluggar hon vid Lunds universitet och har sina hästar i närheten på några vänners en gård. I samma stall finns numera även en av Amandas tidigare ponnyer, Lykkes Chester, han som köptes från Danmark när Amanda var i D-ponnyålder och som var väldigt speciell, ”ett projekt”, som Anette säger. Med honom vann Amanda hur som helst stortävlingar i Falsterbo, i Globen och på SM och representerade Sverige i både NM och EM.

– Så gick han vidare till nya ryttare, men vi har följt honom hela tiden. Nu finns han då i Lund där Amanda tränar honom och Julia Fossum Schultz två gånger i veckan. Han är 21 år nu och det känns fantastiskt att han följt oss så länge.

Lillasyster Klara är nu hos dressyrryttaren Johanna Due-Boje som håller till på den motsatta sidan Skåne, på Bjärehalvön i nordväst.

– Så nu har vi bara inackorderingar här på gården. På vardagar är det jag och min make Roger som sköter morgonfodring och utsläpp, och även kvällsfodring. Resten delar hästägarna på efter ett schema.

Anette Svanberg-9WEBB.jpgPå gården finns gott om hagar, ridhus och ridbana och en skog på andra sidan vägen.

När tävlingarna har stått stilla på grund av viruspandemin så har det funnits tid att träna i stället, menar Anette Svanberg, Det ryttarna måste tänka på är att inte köra i gång och tävla varje helg bara därför att restriktionerna har släppts.

– Du har en häst att ta hänsyn till.

Hon tycker att ponnysporten har stor betydelse för ridsporten i stort.

– Det är där man lägger den jätteviktiga grunden. Jag tänker att ponnylandslaget i dressyr, som det ju handlar om i mitt fall, är en grund för framtida seniorlag. Ponnytiden är jätteviktig.

 – Vi har bra kvalitet på våra ekipage. I Sverige finns många talangfulla ryttare och många fina ponnyer, säger Anette Svanberg.

Läs här intill hur det gick för de svenska ekipagen i de Nordiska och Europeiska Mästerskapen.

Anette Svanberg-16WEBB.jpgPonnydressyrens landslagsledare Anette Svanberg ser att det finns många talangfulla ekipage i Sverige.

Anette Svanberg

Anette Svanberg-14WEBB.jpg

Ålder: 52 år.

Bor: I Åhus i nordöstra Skåne, Stall Horna.

Gör: Är förstelärare vid Sånnaskolan i Åhus och ledare för det svenska ponnylandslaget i dressyr.

Familj: Maken Roger, hunden Idefix (en bichon havanais), döttrarna Amanda, född 24 år och Klara, 22 år.

På gården: Gott om stora hagar på både egen och arrenderad mark, dressyrbana 20 x 60 meter, ridhus, 20 x 46 meter, ”plus skogen på andra sidan vägen”, 17 boxplatser i stallet.

”Jag har några elever som kommer hit som jag tränar, men tiden räcker inte till för så många.”

Har själv ridit ponny-EM i dressyr 1986, som då hölls i Rotterdam, Nederländerna. Bilden här är därifrån och ponnyn är Urbina.

Anette Svanberg historiskWEBB.jpg

Anettes bästa råd . . .

. . . till dig som vill satsa på ponnydressyr

– Se till att ha en duktig hemmatränare, en som kan ponnysporten och håller sig à jour med den, som är ”i smeten”.

– Ha överhuvudtaget ett bra team omkring dig.

– Se till att ha ett bra upplägg för träningen och en bra planering för tävling.

– Skaffa dig goda kunskaper om vad hästen behöver för att vara välmående.

Så gick det i NM den 29 juni – 4 juli

Guld till Elin Ullman och Morgensterns Dakar och silver till Laura Laustsen/Schierensees Mithril i Kür Kategori I. Ebba Lindholm/Untouchable II blev fyra.

Guld till laget i Kategori I: Ebba Lindholm/Untouchable II, Laura Laustsen/Schierensees Mithril, Stella Hoff/Champ of Dance P, Elin Ullman/Morgensterns Dakar.

Silver till laget i Kategori II nationstävling: Alice Kampe/Crugybar Flying Childers, Ebba Bånge/Runsås Chakira, Wilma Bornhager/Dusty och Ronja Kardos/Brännornas Rigoletto. Vann gjorde Danmark.

I kategori II tog Ronja Kardos/Brännornas Rigoletto brons.

morgensterns-dakar-ullman1WEBB-aura-sainio-www.aurasainio.com.jpg

Elin Ullman och Morgensterns Dakar. Foto: Aura Sainio

Så gick det i EM i Polen den 11–15 augusti

Det svenska laget med Stella Hoff, Laura Laustsen, Ebba Lindholm och Elin Ullman placerade sig sjua. Tyskland vann före Danmark och Nederländerna. Bästa svenska ryttare individuellt blev Elin Ullman på Morgensterns Dakar på en 21:a plats. De 18 bästa fick rida den avslutande küren.

Läs mer på ridsport.se om tävlingarna och alla resultaten.